Katere zakonske predloge so poslanci danes zavrnili in sprejeli?

Slovenija 29. Jun 202213:36 0 komentarjev
SDS
Matija Sušnik/DZ

Po ponedeljkovi in torkovi obravnavi številnih zakonskih predlogov, večinoma sicer opozicijskih, so poslanke in poslanci državnega zbora v sredo o njih glasovali. Pričakovano so jih večino zavrnili, nekaj pa tudi sprejeli.

Slovenska tiskovna agencija

Poslanci v državnem zboru so odločili, da predlog novele zakona o Slovenske tiskovne agencije (STA), s katerim je želela SDS prenesti avtorsko zaščitene fotografije o najpomembnejših dogodkih iz javne službe v tržno dejavnost, štiri člane nadzornega sveta agencije pa bi imenovala vlada, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Tako je menilo 54 poslancev, da je primeren, pa jih je menilo 22.

Po predlogu bi štiri člane nadzornega sveta STA imenovala vlada na predlog ministra, pristojnega za kulturo, in ne več državni zbor na predlog vlade.

STA
Žiga Živulović jr./BOBO

Gospodarstvo oziroma finance

Državni zbor je predlog zakona o izvajanju uredbe EU o evropskih ponudnikih storitev množičnega financiranja za podjetnike v prvi obravnavi danes podprl soglasno z 82 glasovi. Predlog zakona je vložila opozicija s prvopodpisanim Danijelom Krivcem (SDS), da je primeren za nadaljnjo obravnavo, pa je menila tudi vlada. Zakon sedaj potuje na odbor za finance kot matično delovno telo.

S 83 glasovi za in enim proti je državni zbor v prvem branju prižgal zeleno luč še za predlog novele zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, ki ga je v obravnavo zboru predložila skupina poslank in poslancev prav tako s prvopodpisanim Krivcem. Zakon bo v naslednji fazi postopka obravnaval parlamentarni odbor za gospodarstvo.

Štiri predloge zakonov z gospodarskega oz. finančnega področja, ki jih je v parlamentarni postopek vložila opozicija, pa je državni zbor danes zavrnil, saj ni potrdil predlaganih sklepov, da so primerni za nadaljnjo obravnavo. Tako so zakonodajno pot končali predlog zakona o debirokratizaciji obdavčitve unovčenja virtualnih valut, predlog novele zakona o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov, predlog zakona o spremembi zakona o davku na dodano vrednost ter predlog novele zakona o davčnem postopku.

Lokalne volitve

Državni zbor je s 76 glasovi za in 7 vzdržanimi sklenil, da je predlog novele zakona o lokalnih volitvah, ki ga je vložila SDS, primeren za nadaljnjo obravnavo. Načelno podporo so predlogu v prvi obravnavi izrekli v vseh poslanskih skupinah, a večina pričakuje, da bodo v nadaljnjem postopku črtali predviden odvzem volilne pravice državljanom tretjih držav.

Status mestne občine

Državni zbor je s 25 glasovi za, 55 proti in dvema vzdržanima sklenil, da predlog novele zakona o ustanovitvi občin ter določitvi njihovih območij, ki so ga vložili v SDS in s katerim bi podelili status mestne občine Občini Brežice, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Vlada predloga ne podpira, je ob ponedeljkovi prvi obravnavi predloga povedal državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič in pojasnil, da mesto Brežice ne izpolnjuje pogojev iz zakona o lokalni samoupravi. Argument, da je državni zbor v preteklosti že podelil status mestne občine občinam, ki niso izpolnjevale vseh zakonskih pogojev, pa po njegovih besedah ne more biti razlog za ponovne kršitve zakona.

Glasovanje proti predlogu so v ponedeljek napovedali v poslanskih skupina Svoboda, Levica in NSi, medtem ko v SD stališča niso predstavili.

Notariat in odvetništvo

Odvetništvo in sodstvo
Profimedia

Državni zbor je v prvi obravnavi podprl predloga novel zakona o notariatu in o odvetništvu, ki ju je v parlamentarno obravnavo vložila SDS. Predlog novele zakona o notariatu so poslanci podprli z 82 glasovi za in nobenim proti, za nadaljevanje obravnave predloga novele o odvetništvu je glasovalo 84 poslancev, proti ni bil nihče.

Državna uprava

Tudi za predlog sprememb zakona o državni upravi se je končala zakonodajna pot; podprlo ga je 30 poslancev, 54 jih je glasovalo proti. Predlagali so ga v opozicijski SDS, kjer pojasnjujejo, da bi z njegovim sprejetjem vzpostavili pravno podlago za učinkovitejše izvajanje nekaterih kadrovskih postopkov.

Socialnovarstveni prejemki

V NSi, kjer so predlog novele pripravili, menijo, da bi se denarna socialna pomoč tri mesece izplačevala v naravi, če otrok neupravičeno ne bi obiskoval pouka. Izplačevanje denarne pomoči v naravi bi veljalo tudi v primeru dolga javnim službam ali vzgojno-izobraževalnim zavodom, ob čemer bi bilo potrebno dokazilo za neuspelo izvršbo. Vlada predloga novele ne podpira, saj ocenjuje, da ne vsebuje rešitev, ki bi omogočale hiter in učinkovit odziv na potrebe ljudi z namenom zagotovitve močne varnostne mreže za posameznike in družine v ranljivih situacijah. Državni zbor je odločil, da novela ni primerna za nadaljnjo obravnavo; podprlo jo je 30 poslancev, proti jih je bilo 51.

Štipendiranje

Državni zbor je s 30 glasovi za, 53 proti in enim vzdržanim sklenil, da predlog novele zakona o štipendiranju, ki se nanaša na ureditev Zoisovih štipendij za športnike in šahiste, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Po mnenju predlagatelja novele zakona (SDS) je dosedanja ureditev Zoisovih štipendij diskriminatoren do športnikov in šahistov, ki dosegajo odlične učne rezultate in so hkrati izjemni športniki in šahisti.

Izvrševanje kazenskih sankcij in varstvo javnega reda in miru

Predlagatelji predloga novele zakona o izvrševanju kazenskih sankcij menijo, da predlog  sistemsko ureja pravno podlago za uvedbo ustreznih in sorazmernih ukrepov, na podlagi katerih bo republiška uprava za izvrševanje kazenskih sankcij lahko zagotovila zdravo, varno in učinkovito izvajanje kazenskih sankcij v javnih zavodih za prestajanje kazni zapora oziroma v prevzgojnih domovih v primeru izrednih dogodkov. Prav tako uvaja več ukrepov, ki jih lahko vlada odredi z odredbo, kadar so ti nujni, primerni in sorazmerni za varovanje življenja in zdravja obsojencev ter varstva njihovih človekovih pravic ter temeljnih svoboščin oziroma za zagotavljanje nemotenega dela v zavodih in prevzgojnih domovih, ob čemer bodo predvideni ukrepi časovno omejeni na tri mesece, z možnostjo podaljšanja.

Poslanci so s 84 glasovi za in nobenim proti podprli predlagane spremembe.

Zapor, paznik
Miloš Vujinović/Bobo

Svojo parlamentarno pot pa danes končuje predlog novele zakona o varstvu javnega reda in miru. SDS je s predlogom novele med drugim želela urediti in zaostriti globe za uporabo kalcijevega karbida ali drugih plinskih zmesi za pokanje v času velikonočnih praznikov, praznika dela ali drugih praznovanj ter globe za razkazovanje spolnih organov na krajih, kjer je večja frekvenca ljudi. Med drugim bi novela uvedla prekršek, ko storilec oškodovanca udari večkrat in ne le enkrat, prav tako bi z novelo med drugim zaostrili globe za nedovoljeno kampiranje.

Proti sprejemu novele je glasovalo 54 poslancev, za njeno nadaljnjo obravnavo pa se jih je izreklo 30.

Novela zakona o lekarniški dejavnosti

Predlog novele je na ustanovni seji državnega zbora vložila poslanska skupina SDS. Gre za predlog, ki je podoben predlogu ministrstva za zdravje z lanskega decembra. Z njim želijo med drugim odpraviti ugotovljeno neustavnost glede časovne omejenosti koncesij. Zakon o lekarniški dejavnosti, ki določa, da se lahko koncesije za izvajanje lekarniške dejavnosti podelijo za določeno obdobje, ki ne sme biti krajše od 15 in ne daljše od 30 let, so sprejeli v času vlade Mira Cerarja.

A s predlogi rešitev niso prepričali dovolj poslancev. Med tem, ko so v NSi poudarjali pomen čimprejšnje odprave neustavnosti, so v koalicijskih strankah poudarili potrebo po celovitih in sistemskih rešitvah lekarniške zakonodaje. 

Predlagane spremembe je podprlo 22 poslancev, proti pa jih je bilo 54.

Gradnja objektov na mejnih prehodih

Državni zbor je predlog sprememb zakona o graditvi objektov na mejnih prehodih ocenil kot neprimernega za nadaljnjo obravnavo. Predlog, ki ga je v zakonodajni postopek vložila SDS, predvideva, da upravljavec nepremičnin na mejnih prehodih postane MNZ. Po mnenju predlagateljev bi s tem omočili bolj učinkovito in preprosto varovanje državne meje.

Zelena luč za novelo zakona o nalezljivih boleznih

Poslanke in poslanci v državnem zboru so z 49 glasovi za in 20 glasovi proti potrdili novelo zakona o nalezljivih boleznih, ki v prvi vrsti omejuje vlado pri vseh tistih epidemioloških ukrepih, ki bi lahko posegali v osnovne pravice posameznika. Potrdili so tudi vse predlagane amandmaje, ki so jih predlagali v poslanskih skupinah Svoboda, Levica in SD. Predlog novele zakona o nalezljivih boleznih so pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije, v zakonodajni postopek pa so ga vložili koalicijski poslanci s prvopodpisano Janjo Sluga (Gibanje Svoboda). Več o razpravi in kaj prinaša nov zakon o nalezljivi si lahko preberete tukaj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!