Katerih ministrstev Golobovi v primeru vodenja vlade ne bi prepustili drugim

Slovenija 11. Apr 202219:38 4 komentarji
Robert Golob
Aljaž Uršej/N1

Če dobimo mandat za vodenje vlade, bo naša odgovornost, da damo ministra za zdravje in za finance. Vse ostalo je lahko odprto. Tako nam je na vprašanje, katera ministrska mesta naj bi pripadla njegovi stranki, če bo dobila mandat za vodenje vlade, odgovoril predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob.

Sodeč po javnomnenjskih merjenjih bodo večino poslanskih mest na volitvah čez slaba dva tedna dobile levosredinske stranke, med njimi pa se daleč najboljši rezultat obeta Gibanju Svoboda. Če se bodo te napovedi uresničile, bo mandatarsko mesto (kljub nekaterim preigravanjem, ali bo več glasov dobila Golobova stranka ali stranke KUL skupaj) po vsej verjetnosti pripadlo prvaku Gibanja Svoboda.

Roberta Goloba smo vprašali, pri katerih ministrskih mestih bo v primeru vodenja vlade vztrajala njihova stranka in o katerih se bo pripravljena pogovarjati s koalicijskimi partnericami. Zanimalo nas je tudi, ali je naklonjen kakšnemu preoblikovanju ministrstev. Po političnih kuloarjih se namreč omenja možnost, da bi resor za izobraževanje ponovno razdelili na ministrstvo za šolstvo in šport ter na ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Prav tako je slišati namige, da bi utegnilo priti do sprememb glede energetike; nekateri naši sogovorniki ne izključujejo niti, da bi (spet) dobili samostojno ministrstvo za energetiko …

Golob je bil danes redkobeseden. “Baje je to odvisno od rezultatov volitev ter od koalicijskih pogajanj. Zagotovo je o tem danes še prezgodaj govoriti. Najprej morajo ljudje povedati, komu najbolj zaupajo,” nam je odgovoril. Ob tem pa je vendarle dodal, da bo, če mandat za vodenje vlade dobi Gibanje Svoboda, “naša odgovornost, da damo ministra za zdravje in za finance. Vse ostalo je lahko odprto.”

Spomnimo, da je ob marčnem kongresu stranke Gibanje Svoboda zdravnik Danijel Bešič Loredan razkril, da se vidi na čelu zdravstvenega resorja in da se o tem z Golobom že pogovarjata. S to izjavo je, kot je v intervjuju za Mladino prejšnji teden dejal Golob, Bešič Loredan pokazal politično naivnost. “Zagotovo ima on v tem trenutku moje zaupanje, se pa ekipa šele sestavlja,” je dejal prvak Gibanja Svoboda in napovedal, da bodo širšo ekipo na zdravstvenem področju predstavili na okrogli mizi 19. aprila.

Danijel Bešič Loredan
N1

V pogovoru za Pop TV pa je Golob razkril, da ima njegova stranka že izbranega kandidata za finančnega ministra, vendar pa sta dogovorjena, da o tem do volitev ne govorijo.

Tudi v četverici strank KUL so o tem, katere resorje si želijo v primeru oblikovanja levosredinske vlade in kdo so njihovi aduti za ministrske položaje, redkobesedni. O tem se bomo pogovarjali po volitvah, so nam odgovorili v SD, LMŠ in Levici, v SAB pa se na naše vprašanje niso odzvali.

Socialni demokrati so nam sicer še prejšnji teden dejali, da bodo šli “na državnozborskih volitvah na zmago”. Iz česar je mogoče razbrati, da se od upanja, da bi mandatarsko mesto pripadlo njihovi predsednici Tanji Fajon, še niso povsem poslovili. Vendar pa javnomnenjske raziskave takšnega razpleta ne kažejo, zato je mogoče pričakovati, da se bo Fajon v primeru mandatarstva Roberta Goloba potegovala za vodenje ministrstva za zunanje zadeve. To mesto bi predsednici SD najverjetneje pripadlo že pred dobrim letom dni, če bi strankam KUL uspelo s konstruktivno nezaupnico zrušiti Janševo vlado in bi mandatarski položaj zasedel takratni prvak Desusa Karl Erjavec. Tedaj je bilo v opozicijskih vrstah tudi mogoče slišati, da Socialne demokrate poleg zunanjega ministrstva zanimajo še finančni in zdravstveni resor pa obrambno ministrstvo … Glede na Golobovo napoved pa si SD vodenja zdravstvenega ali finančnega ministrstva po tokratnih državnozborskih volitvah ne more obetati.

koalicija kul
Twitter Marjan Šarec

Levica je v ospredje svojega programa postavila gradnjo novih in cenovno dostopnih stanovanj pa spopadanje s podnebno krizo … Iz tega je mogoče sklepati, da jih privlači vodenje ministrstva za okolje in prostor. Da ta funkcija zanima koordinatorja Levice Luka Mesca, je bilo mogoče slišati že ob konstruktivni nezaupnici Janši pred letom dni, prav tako pa naj bi Levico po takratnih namigih pritegovali ministrstvi za kulturo ter za delo, družino in socialne zadeve. Predsednica SAB Alenka Bratušek naj bi po besedah naših virov tedaj nakazala, da bi se želela vrniti na čelo infrastrukturnega resorja, SAB pa naj bi zanimalo še mesto ministra brez listnice za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Spomnimo, da so se na tem mestu v času Šarčeve vlade zvrstili trije predstavniki SAB, kot zadnja njihova vidna članica Angelika Mlinar. Prvaku LMŠ Marjanu Šarcu pa so mediji pred dobrim letom dni pripisovali zanimanje za vodenje bodisi notranjega bodisi obrambnega resorja.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje