Po Olaju kazenska ovadba še proti direktorju uniformirane policije GPU Lorbeku

Slovenija 05. Jan 202217:53 > 18:30 2 komentarja
Policijska uniforma
Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO

Po tem, ko je Policijski sindikat Slovenije napovedal kazensko ovadbo zoper generalnega direktorja policije Antona Olaja, je danes napovedal še ovadbo direktorja uprave uniformirane policije GPU Danijela Lorbeka in njegovega pomočnika. Po mnenju sindikata sta oba kršila več predpisov in splošnih aktov, saj nista odklonila izvrševanja Olajevega navodila, v katerem prepoznavajo elemente cenzure.

Po tem, ko je Policijski sindikat Slovenije (PSS) v ponedeljek zaradi suma kršitve pravic do sodelovanja pri upravljanju in sindikalnih pravic napovedal kazensko ovadbo zoper generalnega direktorja policije Antona Olaja, je danes zaradi suma storitve enakih kaznivih dejanj ovadbo napovedal še zoper direktorja uprave uniformirane policije GPU Danijela Lorbeka in njegovega pomočnika.

Kot pravijo v sindikatu, naj bi oba kršila več predpisov in splošnih aktov, saj nista odklonila izvrševanja navodila, zaradi katerega so v ponedeljek napovedali ovadbo že zoper Olaja. Za podajo kazenske ovadbe so v PSS pooblastili odvetniško pisarno LMR.

Kot smo poročali, je PSS v ponedeljek pooblastil Odvetniško družbo Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji, da Olaja kazensko ovadi zaradi suma kršitve pravic do sodelovanja pri upravljanju in sindikalnih pravic. Kot pravijo v sindikatu, je njim in Sindikatu policistov Slovenije (SPS) Olaj lani naložil obveznost, da morajo vse dokumente, ki jih želijo objaviti na intranetu policije, pošiljati na uradni predal službe generalnega direktorja policije GPU (SGDP GPU), kjer bodo poskrbeli za objavo.

Dodatno naj bi Olaj navedel, da bodo sindikalni dokumenti, iz katerih se bo lahko razbrala neskladnost s kodeksom policijske etike, poslani odboru za etiko in integriteto, ki bo podal mnenje, ali bi objava takšnega dokumenta lahko morebiti negativno vplivala na integriteto policije ter njeno podobo v javnosti. V PSS so v navodilu prepoznavali elemente cenzure, zapisali so, da zanj ni ustrezne pravne podlage ter da je Olaj z navodilom povzročil prepovedane posledice.

“V PSS ugotavljamo, da se na podlagi navedenega navodila generalnega direktorja policije, izvaja ‘cenzura’ sindikalnih obvestil. Reprezentativni sindikat namreč neposredno ali posredno zagotavlja oziroma skrbi za pravice vseh zaposlenih. Iz tega razloga morajo biti obvestila sindikata dostopna vsem zaposlenim,” so zapisali ob napovedi kazenske ovadbe.

Olaj zapoved cenzure zanikal

Kot smo poročali, je Olaj zapoved cenzure dan kasneje zanikal. “Glede pavšalnih navedb v medijih o nekakšnem oviranju sindikalnega dela z domnevno cenzuro sindikalnih obvestil, ki naj bi jo zapovedal, le to zanikam. Sindikalno delo ni v ničemer ovirano, celo več, sindikat pogosto spodbujam v aktivnostih za zagovarjanje kolektivnih pravic zaposlenih v policiji,” je zagotovil generalni direktor policije.

Anton Olaj
Matija Sušnik/DZ

Podali bodo tudi odškodninski zahtevek

Zoper Lorbeka in njegovega pomočnika bodo v PSS podali tudi odškodninski zahtevek, saj, kot pravijo, ne morejo več neovirano izvajati sindikalne dejavnosti v skladu s svojimi internimi akti, ker jim to delodajalec oziroma vodje, ki izvajajo pooblastila delodajalca, “protipravno in zavestno onemogočajo.”

V PSS menijo, da sta Lorbek in njegov pomočnik kršila več predpisov in splošnih aktov, pa tudi vrsto mednarodnih zavezujočih aktov, saj nista odklonila izvrševanja navodila, “ki bi pomenilo protipravno ravnanje oziroma nista odklonila izvršitev odredbe oziroma navodila, ki bi pomenilo kaznivo dejanje,” kot so zapisali.

“V času, ko je bilo sindikalnemu zaupniku odrejeno sindikalno delo, sta slednjemu le-to prepovedala na način, da sta mu odredila delo na sedežu delodajalca in mu določila delovni čas v istem času, ko bi moral opravljati sindikalno delo,” menijo v PSS in dodajajo, da sta sindikalnega zaupnika s tem “zavestno, namerno in protipravno spravila v negotov in podrejen položaj, ter ovirala sindikalno delovanje organa PSS”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje