Kdaj bo potekal vpis v osnovno šolo

Slovenija 09. Feb 202309:39 0 komentarjev
Fotografija je simbolična. (Foto: Žiga Živulovič jr. /BOBO)

Starši otrok, ki bodo v letošnjem koledarskem letu dopolnili šest let, morate do konca tega meseca otroka vpisati v prvi razred osnovne šole. Kako poteka vpis in na kaj morate biti pozorni?

V februarju poteka vpis v prvi razred osnovne šole za šolsko leto, ki se začne septembra istega leta. Do konca meseca morate starši otrok, ki bodo letos dopolnili šest let, izpolniti vpisni list in ga oddati bodisi po pošti bodisi osebno. Vpis poteka tako, da šola v razgovoru s starši izpolni vpisni list, ki ga starši tudi podpišete. Osnovne informacije o postopku vpisa so objavljene na spletni strani e-uprave.

Starši otroka vpišete v javno ali zasebno šolo v okolišu, kjer ima otrok stalno ali začasno prebivališče. V drugo osnovno šolo, torej izven okoliša prebivanja, pa lahko otroka vpišete, če s tem soglaša šola, kamor otroka želita vpisati. Po oddani vlogi za vpis šola najmanj tri mesece pred začetkom pouka izda potrdilo o šolanju oziroma odločbo o odložitvi začetka šolanja.

Odložitev začetka šolanja

Če se ugotovi, da otrok ni pripravljen na vstop v šolo, lahko začetek šolanja na predlog staršev, zdravstvene službe ali na podlagi odločbe o usmeritvi, odložite za eno leto. Če odlog predlagajo starši ali zdravstvena služba, je obvezno ugotavljanje pripravljenosti otroka za vstop v šolo, piše na spletni strani e-uprave. O odložitvi začetka šolanja odločajo ravnatelji na podlagi obrazloženega mnenja strokovne komisije, ki jo sestavljajo šolski zdravnik, svetovalni delavec ter vzgojitelj oziroma učitelj. Na odločitev ravnatelja je možna pritožba, o kateri pa odloča šolska pritožbena komisija.

Preberite še: Prehod iz vrtca v šolo: kaj vse mora otrok znati?

Kaj bi moral otrok znati ob vstopu v šolo?

–  preobleči in preobuti se

– zavezati čevlje

– obrisati nos

– samostojno držati in uporabljati škarje

– samostojno iti na stranišče

– samostojno umiti roke

– prepoznati svoje stvari in predmete

– poskrbeti za svoje stvari in predmete

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!