Kdaj bodo imenovali člane novega sveta RTV Slovenija?

Slovenija 30. Nov 202218:55 4 komentarji
tv slovenija
Borut Živulović/BOBO

Po uveljavitvi novele zakona o RTV Slovenija bodo stekli postopki za imenovanje članov novega sveta zavoda. Po rokovniku, ki ga je v ponedeljek predstavil predsednik sveta RTVS Peter Gregorčič, bi zavod lahko imel celotno sestavo novega vodstva konec julija ali v začetku avgusta. Dvig prispevka za RTV pa za zdaj ni predviden.

Predsednik sveta RTVS Peter Gregorčič je rokovnik uvajanja sprememb po noveli podrobneje predstavil na seji programskega sveta Radiotelevizije Slovenije (RTVS) v ponedeljek. Po njegovih besedah bo dan po objavi novele v uradnem listu konec januarja oz. v začetku februarja na podlagi prehodnih določb novele prenehal mandat članom programskega sveta in mandat odborov, vezanih na programski svet. Z delom bodo ti nadaljevali do konstituiranja novega sveta zavoda, ki se bo ustanovil v skladu z novelo.

Novela določa, da se bo moral novi svet zavoda konstituirati najpozneje v 60 dneh po uveljavitvi novele. Medtem mora predsednica republike v osmih dneh po uveljavitvi novele opraviti žreb, kateri člani sveta bodo imenovani za dve in kateri za štiri leta. Objaviti mora tudi poziv upravičencem za imenovanje članov sveta. Upravičenci za imenovanje članov v svet morajo nato v uradnem listu objaviti javni poziv. Svet bo konstituiran, ko bodo v uradnem listu objavljeni sklepi o imenovanju oz. izvolitvi večine oz. vsaj devetih članov sveta.

Glede na to bo novi svet, ki bo imel le 17 članov in ne več 29, kolikor jih ima zdajšnji programski svet, ustanovljen predvidoma v začetku aprila prihodnje leto, ko bo zdajšnji programski svet prenehal delovati.

Ko bo svet ustanovljen, začne teči 15-dnevni rok, v katerem mora v. d. generalnega direktorja zavoda sklicati prvo sejo sveta. Glede na ta rokovnik bo prva seja v drugi polovici aprila.

Svet mora v 15 dneh po konstituiranju objaviti javni razpis za predsednika uprave zavoda. Svet bo moral zato razpis objaviti že na svoji prvi seji v drugi polovici aprila. Če bo predsednik uprave imenovan v 30 dneh, bo svojo funkcijo nastopil v drugi polovici maja. Nato mora novi svet na predlog predsednika uprave imenovati dva člana uprave. Če bo ta postopek končan v 30 dneh, bo uprava v polni sestavi začela delovati v drugi polovici junija prihodnje leto.

Ko bo uprava začela delovati, mora objaviti razpis za direktorje Radia Slovenija, Televizije Slovenija in digitalnih vsebin. Tako bi lahko imel zavod celotno sestavo novega vodstva konec julija ali v začetku avgusta prihodnje leto, je v ponedeljek še povedal Gregorčič.

Peter Gregorčič
Alen Milavec/BOBO

Že prej je sicer Gregorčič, ki je nasprotoval uveljavitvi novele, napovedal, da se bo še isti dan, ko bo novela objavljena v uradnem listu, s pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti novele obrnil na ustavno sodišče.

Na vprašanje, ali je možno postopke kakorkoli skrajšati, je ministrica za kulturo Asta Vrečko za torkovo oddajo RTV Slovenija danes in jutri na Televiziji Slovenija dejala, da na ministrstvu niso seznanjeni z morebitnimi prizadevanji, da bi se postopki, predvideni v noveli, skrajšali.

V današnjem intervjuju za Svet24 pa je ministrica zatrdila, da v času energetske krize, ko vlada sprejema številne ukrepe za pomoč prebivalstvu, ne bodo višali prispevka za RTVS. Ob nedavnem referendumu so namreč nasprotniki novele poudarjali, da bi se ob njeni uveljavitvi prispevek lahko povečal. A ministrica pojasnjuje, da bi to v tem času pomenilo večjo obremenitev za socialno najšibkejše sloje prebivalstva. Tako so po njenih besedah predlagatelji referenduma o noveli zakona o RTVS z navedbo, da ta prinaša tudi višje položnice, zavajali.

Verjame, da bo uveljavitev novele glede na zakon iz leta 2005, ki je bil v več pogledih zastarel in ni odgovarjal spremembam v družbenem komuniciranju in tehnološkem razvoju, prinesla boljši, sodobnejši javni medijski servis. “Verjamem, da se bo končala kriza vodenja, ki jo je poglobila zloraba dosedanjega zakona za politično nastavljanje svetnikov in nadzornikov RTVS,” je še dejala za Svet24.

Dogajanje na RTVS namreč že več mesecev zaznamuje tudi stavka zaposlenih. Ti so ob omenjeni torkovi oddaji, v kateri so v ospredje postavili odnose med zaposlenimi, opozorili, da k razpravi niso bili povabljeni. Kritični so bili tudi do izhodišča oddaje, iz katerega je po njihovi oceni izhajalo, da so za slabše delovne odnose odgovorni stavkajoči. Prav tako so kot žaljivo navedli trditev, da stavkajoči izvajajo mobing nad tistimi, ki ne stavkajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje