Kdaj dobim plačo, če 15. pade na vikend?

Gospodarstvo 11. Apr 202314:06 3 komentarji
plačilni dan
PROFIMEDIA

Kaj se zgodi, če je plačilni dan na vikend ali praznik, ki je dela prost dan? To se bo na primer zgodilo to soboto, 15. aprila. Ali to pomeni, da morajo delodajalci zaposlenim plačo izplačati že v petek ali jo lahko nakažejo tudi v ponedeljek? Kaj pa se bo zgodilo 15. avgusta, ko imamo praznik, ki je dela prost dan, v torek?

Zaposleni plačilo za opravljeno delo dobivamo ob različnih dnevih v mesecih. Najpogostejše je za plačilni dan določen 15. dan v mesecu, nekatere pa plačilo na računu razveseli že 5. ali 10. v mesecu, spet drugi plačo dobijo 18. v mesecu.

Pri nas je običajna praksa, da delodajalec zaposlenemu nakaže plačilo za cel mesec. Zakon o delovnih razmerjih sicer omogoča tudi drugačna plačilna obdobja: tako bi plačo lahko dobivali tudi za vsak teden ali pa na primer dvakrat na mesec. Vendar plačilna obdobja ne smejo biti daljša od enega meseca.

Delavec mora plačo dobiti najkasneje do 18. dne v mesecu za pretekli mesec, so nam pojasnili na finančni upravi. To pomeni, da morate plačo za delo, opravljeno marca, dobiti najkasneje do 18. aprila.

Plača
PROFIMEDIA

Kaj pa se zgodi, če običajen plačilni dan pride na vikend ali praznik? Zakon o delovnih razmerjih določa, da mora biti v tem primeru plača izplačana najkasneje prvi naslednji delovni dan.

Aprila, na primer, bo 15. na soboto. To pomeni, da lahko delodajalci plačo izplačajo v ponedeljek, 17. aprila. Enako velja tudi za praznike. Avgusta bo 15. na torek, ker je to praznik Marijinega vnebovzetja in dela prost dan, lahko delodajalci plačo izplačajo v sredo, 16. avgusta.

V nekaterih podjetjih se je uveljavila praksa, da delavcem plačo, ko je plačilni dan med vikendom, izplačajo v petek. Razširjena pa je tudi praksa, da plačo izplačajo v petek, če pride plačilni dan na soboto, in v ponedeljek, če je na nedeljo.

V primeru spremembe plačilnega dneva so delodajalci dolžni o tem obvestiti zaposlene. To storijo na način, ki je v podjetju običajen za obveščanje delavcev: obvestilo lahko na primer prilepijo na oglasno mesto ali pošljejo elektronsko sporočilo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje