Kdaj morate kupiti vinjeto? Kje in kako?

Slovenija 01. Jan 202412:19 3 komentarji
Avtocesta
Borut Živulović /BOBO (Fotografija je simbolična)

Z novim letom ali pa januarja in februarja bo verjetno potekla avtocestna vinjeta mnogim voznikom in čas bo za nakup nove. Kako veste, kdaj morate kupiti novo? Kje jih lahko kupite in na kaj bodite pozorni?

Verjetno se bo večina voznikov odločila za nakup letne vinjete, čeprav obstajajo tudi tedenske in mesečne, ki pa jih kupujejo predvsem tranzitni potniki in turisti – dnevnih vinjet pa Slovenija zaenkrat nima, kot smo poročali, pa naj bi jih uvedli leta 2030. Vinjete obstajajo samo v elektronski obliki.

Kje je obvezna?

Veljavno e-vinjeto ustreznega cestninskega razreda mora imeti ob vstopu na cestninsko cesto vsako motorno vozilo z največjo dovoljeno maso do 3500 kilogramov. To pomeni, da morate e-vinjeto kupiti in ustrezno določiti datum začetka njene veljavnosti, preden zapeljete na avtocesto ali hitro cesto, opozarja Dars.

Preverite, do kdaj velja vaša vinjeta

Preden kupite novo vinjeto, je morda dobro preveriti, kdaj tisti, ki jo imate, poteče veljavnost. Za letno vinjeto je veljavnost eno leto od izbranega datuma. Na primer, če ima vaša letna vinjeta izbran datum veljavnosti 7. januar 2023, velja do vključno 7. januarja letos, 8. januarja pa boste za vožnjo po avtocesti že potrebovali novo.

Katero koli vrsto e-vinjete lahko kupite tudi vnaprej, torej z datumom začetka veljavnosti, ki ni enak dnevu nakupa. Začetek veljavnosti posamezne vinjete je možno določiti do 30 dni vnaprej od dneva nakupa. Letno vinjeto je tako možno kupiti največ 30 dni pred začetkom njene veljavnosti. Datum začetka veljavnosti je treba določiti ob nakupu. Podaljševanje veljavnosti že obstoječe vinjete pa ni mogoče. To pomeni, da morate vsakič, ko vinjeti veljavnost poteče, kupiti novo.

Kako preverite veljavnost vinjete?

Če ste e-vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu, lahko veljavnost e-vinjete preverite na potrdilu o nakupu, ki ste ga prejeli ob nakupu.

Če pa potrdila niste shranili ali so informacije na potrdilu zbledele ali ste potrdilo izgubili oziroma založili? Edini način v tem primeru je, da začnete postopek za nakup nove vinjete. Za to seveda potrebujete registrsko številko vozila. V primeru, da je e vinjeta za določeno registrsko številko še vedno veljavna, bo sistem nakup zavrnil še pred možnostjo vpisa plačilne kartice. Hkrati pa se bodo izpisali tudi podatki o tej e-vinjeti in datumu poteka njene veljavnosti.

Na Darsu vsem svetujejo, da ob prihodnjih nakupih poskrbite za rezervno hrambo potrdila v fizični obliki (fotokopija) ali elektronski obliki (na primer kot fotografija na mobilni napravi).

Novo vinjeto lahko kupite na dva načina, na spletu in na fizičnih prodajnih mestih (bencinskih servisih in pri različnih trgovcih).

Kupci e-vinjet morajo pred nakupom natančno preveriti podatke oz. poskrbeti, da so ti pravilno izpolnjeni. Če se registrska označba v sistemu elektronske vinjete ne ujema z registrsko označbo vozila, to pomeni, da cestnina ni plačana, opozarjajo na Darsu. Če vas pri vstopu na avtocesto torej v tem primeru ujame kamera, vaše vozilo pa nima (pravilne) e-vinjete, vas čaka kazen 300 evrov. Vsak vstop na avtocesto predstavlja nov prekršek.

Nakup v spletni trgovini

V spletni trgovini za prodajo e-vinjet je mogoče kupiti vse vrste vinjet, za nakup pa potrebujete registrsko številko vozila, za katero boste kupili vinjeto, in elektronski naslov.

Elektronski naslov je potreben, ker vam bo spletna trgovina nanj poslala elektronski izvod računa za opravljen nakup in potrdilo o nakupu e-vinjete. Plačilo vinjete je možno le brezgotovinsko, torej s plačilno kartico, elektronsko denarnico mBills, s sistemom Valu ali s spletnim nakazilom po sistemu PayPal.

Na Darsu vsem uporabnikom svetujejo registracijo v spletni trgovini in odprtje e-vinjetnega računa. Tudi če ste e-vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu, lahko odprete račun na spletu. V tem primeru boste lahko e-vinjeto naložili na svoj račun na podlagi serijske številke e-vinjete, ki je zapisana na potrdilu o nakupu. Registracija je koristna predvsem zato, ker si lahko v e-vinjetnem računu nastavite opomnike o poteku veljavnosti e-vinjete, ki jih lahko prejmete na elektronski naslov ali prek SMS-sporočila, so ob tem še zapisali na Darsu.

Nakup na fizičnem prodajnem mestu

Vinjete lahko kupite tudi na fizičnem prodajnem mestu. Najpogosteje se vozniki odločajo za nakup vinjet na bencinskih črpalkah, možno pa jih je kupiti tudi na prodajnem mestu Darsa (DarsGo) ali na pooblaščenih prodajnih mestih.

Vinjete lahko kupite tudi v nekaterih drugih državah in sicer v vseh sosednjih državah (Italija, Avstrija, Madžarska, Hrvaška), pa tudi na Češkem, v Luksemburgu, Nemčiji, na Poljskem in na Slovaškem. Vse podatke o pooblaščenih prodajalcih lahko sicer najdete na Darsovih spletnih straneh.

Tudi za nakup na fizičnem prodajnem mestu boste potrebovali registrsko številko vozila.

In cena?

Letošnje vinjete so dražje od lanskih. Za osebna vozila je cena letne vinjete po novem 117,50 evra, mesečne 32 evrov, tedenske pa 16 evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje