Kdaj se ogrevanje s klimatsko napravo izplača in ali je res najcenejše?

Slovenija 24. Okt 202311:13 0 komentarjev
KLIMATSKA NAPRAVA - OGREVANJE
Foto: PROFIMEDIA

V prehodnih obdobjih je v stanovanju običajno hladneje le zjutraj in zvečer, čez dan pa sonce še ogreje bivalne prostore. Da bi sistem centralnega ogrevanja v tem obdobju zagnali le za uro ali dve, ni racionalno, učinkoviteje in ceneje se je v tem obdobju ogreti s klimatsko napravo, pravijo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

V nekaterih gospodinjstvih se izključno s klimatsko napravo ogrevajo tudi pozimi, saj naj bi bilo po prepričanju uporabnikov takšno ogrevanje najcenejše.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarjajo, da to ni vedno točno, saj je gospodarnost takšnega ogrevanja odvisna od več dejavnikov, predvsem od učinkovitosti naprave in razlike med zunanjo in notranjo temperaturo.

Inverterska klimatska naprava je namenjena tako hlajenju kot ogrevanju. Ko je v funkciji ogrevanja, hladen zunanji zrak ogreje in ga dovaja oziroma vpihuje neposredno v prostor, kar pomeni, da ne potrebuje dodatnega medija (npr. vode v radiatorjih). “Vse klimatske naprave so pravzaprav toplotne črpalke zrak/zrak, zato lahko rečemo, da omogočajo energijsko in stroškovno učinkovito hlajenje poleti in ogrevanje predvsem v prehodnih obdobjih,” pojasnjujejo na ZPS.

Je ogrevanje s klimatsko napravo gospodarno?

Kako gospodarno je ogrevanje s klimatsko napravo, je odvisno od več dejavnikov. Pri nakupu je priporočljivo upoštevati oznako SCOP, ki opredeljuje, koliko toplotne energije v sezoni ogrevanja v povprečju proizvede iz 1 kW električne energije. Sodobne klimatske naprave imajo SCOP od 4 do 5, lahko tudi več, kar pomeni, da iz 1 kW porabljene električne energije proizvedejo najmanj od 4 do 5 kW toplotne energije.

A to velja le za najučinkovitejše sodobne klimatske naprave, starejše so lahko precej manj učinkovite, pojasnjujejo na ZPS. Dodajajo, da poleg tega kazalnik SCOP ne pove vsega, denimo kakšno temperaturno razliko je klimatska naprava premagala pri izmerjenem SCOP. Bolj ko je zunaj hladno, večjo temperaturno razliko mora naprava premagati, da prostor ogreje na želelno temperaturo, pri tem pa njena učinkovitost pada. Pri zelo nizkih zunanjih temperaturah se njena učinkovitost približa (ne)učinkovitosti klasičnega električnega grelnika, kar pomeni, da ogrevanje z njo ni več tako poceni.

Ogrevanje s klimatsko napravo najbolj smiselno, dokler temperatura ne pade pod 10 stopinj

Po navedbah proizvajalcev naj bi bilo ogrevanje z njimi v primerjavi z električnimi grelniki in kaloriferji tudi do 75 odstotkov cenejše, v primerjavi s kurilnim oljem do 65 odstotkov in primerjavi z zemeljskim plinom do 60 odstotkov. Navedene številke je priporočljivo jemati z rezervo, na splošno namreč velja, da je ogrevanje s klimatsko napravo smiselno in najbolj učinkovito, dokler temperatura zunaj ne pade pod 10 stopinj Celzija, a pozimi je pogosto bolj hladno.

Če klimatsko napravo uporabljamo vso sezono, ko temperature padejo tudi globoko pod ničlo, je za učinkovito ogrevanje treba imeti tudi primerno napravo. Na primer pri zunanji temperaturi okrog –10 stopinj Celzija dobro delujejo klimatske naprave s temperaturnim intervalom do –25 stopinj. Tistim, ki delujejo v intervalu do –15 ali do –10 stopinj Celzija, zelo pade zmogljivost, zato takšne niso primerne za ogrevanje vso zimo.

klimatska naprava ogrevanje
Foto: PROFIMEDIA

Prednosti ogrevanja s klimatsko napravo

Ogrevanje s klimatsko napravo ima svoje prednosti. Te so:

  • Prostor zelo hitro ogreje.
  • Ogrevanje je lahko v primerjavi z drugimi ogrevalnimi napravami učinkovitejše in cenejše.
  • Uporabljamo jo lahko samo občasno.
  • Vgrajeni filtri poskrbijo za čist zrak in zdravo bivalno okolje.
  • Uporaba klimatske naprave za ogrevanje je preprosta.
  • Pomanjkljivosti ogrevanja s klimatsko napravo.

Slabosti ogrevanja s klimatsko napravo

Tako kot prednosti ima ogrevanje s klimatsko napravo tudi slabosti. Te so:

  • Ko jo ugasnemo, se prostor hitro ohladi.
  • Pihanje zraka, pa čeprav toplega, je lahko moteče, prav tako glasnost delovanja.
  • Večja kot je temperaturna razlika, ki jo mora klimatska naprava premagati, manjša je njena učinkovitost.
  • Pri zelo nizkih zunanjih temperaturah se učinkovitost klimatske naprave približa (ne)učinkovitosti klasičnega električnega grelnika, kar pomeni, da ogrevanje z njo ni več tako poceni. To še zlasti velja za starejše klimatske naprave.
  • Ena notranja enota zadostno ogreje le prostor, v katerem je nameščena. Sosednje prostore bo dosegel le del toplega zraka, pa še to samo pod pogojem, da so vrata med njimi ves čas odprta oziroma jih ni. Za večje stanovanje ali za hišo bi zato potrebovali sistem z več notranjimi enotami.
  • Topel zrak, ki iz naprave v prostor prihaja tik pod stropom, se v večini tam tudi zadržuje, hladen pa ostaja pri tleh. Za namen ogrevanja bi morali izbrati talno notranjo enoto in jo namestiti pod okno, tako kot radiator.
  • Če živite v večstanovanjski stavbi in imate na radiatorjih delilnike stroškov ogrevanja, si lahko z uporabo klimatske naprave stroške ogrevanja še povečate – delilniki namreč merijo temperaturo v prostoru in povišano temperaturo izmerijo tudi, če je radiator zaprt.

Preverite lastnosti naprave, prihranek je lahko velik

Na ZPS priporočajo, da potrošniki pred nakupom klimatske naprave preverijo rezultate primerjalnega testiranja potrošniških organizacij.

Z nakupom na testu najbolje ocenjene 2,5-kilovatne klimatske naprave za hlajenje in ogrevanje, ki ga je opravila ZPS, lahko v primerjavi z najslabše ocenjeno prihranimo 160 evrov na leto, pri 3,5-kilovatni napravi pa 170 evrov na leto.

Če jo bomo uporabljali samo za ogrevanje, je prihranek pri 2,5-kilovatni napravi 136 evrov na leto, pri 3,5-kilovatni pa 141 evrov na leto, pravijo na ZPS. Pri tem je pomembno tudi, ali znamo klimatsko napravo pravilno in učinkovito uporabljati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!