Kdaj se prestavi ura: kmalu prehod na poletni čas

Slovenija 21. Mar 202310:19 7 komentarjev
ura na plaži
PROFIMEDIA

Bliža se čas, ko bomo kazalce na uri premaknili za eno uro naprej in izgubili eno uro spanca. To se bo zgodilo zadnji konec tedna v marcu.

Zadnji konec tedna marca, v noči s 25. na 26. marec, bomo ob dveh zjutraj ure premaknili za eno uro naprej in tako prešli na poletni čas. Spali bomo torej eno uro manj. Evropska komisija je že leta 2019 predlagala ukinitev premikanja ure, in sicer z letom 2021, a države članice EU o tem še vedno niso dosegle dogovora. Se je pa pred dnevi pojavila nova pobuda skupine evropskih poslancev.

Komisija je leta 2019 odločitev, kateri čas izbrati za stalnega, prepustila državam članicam EU, a s pričakovanjem, da se bodo med seboj uskladile in s tem preprečile zmedo v delovanju čezmejnih storitev. A članice se niso poenotile, nekatere so se bolj nagibale k stalnemu poletnemu času, druge k zimskemu. Slovenska vlada je bila tako denimo bolj naklonjena stalnemu zimskemu času, hrvaška vlada pa je zaradi pozitivnih učinkov na turizem zagovarjala stalni poletni čas.

Strokovnjaki za spanje sicer zagovarjajo stalni zimski čas, saj naj bi bil bolj usklajen z našim naravnim ritmom oziroma z našo biološko uro. Evropsko združenje za raziskave spanja v pismu Evropski komisiji navaja, da bi stalni zimski čas “izboljšal spanec, imel pozitivne zdravstvene učinke na srce in telesno težo. Zmanjšala bi se incidenca raka, zmanjšala bi se poraba alkohola in tobaka. Ljudje bi bili psihološko bolj zdravi, izboljšala bi se učinkovitost v šoli in službi.”

Nova pobuda evroposlancev

44 evropskih poslancev iz različnih političnih skupin – med njimi je tudi slovenski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) – pa je medtem Evropsko komisijo pred dnevi pozvalo, naj zagotovi ukinitev premikanja ure in pripravi oceno učinka ukinitve premikanja ure. Poudarili so, da bi to omogočilo nadaljevanje pogajanj Sveta EU, torej držav članic, o tem predlogu, je poročala STA.

Nemec je poudaril, da vse glasnejših pozivov evropskih državljank in državljanov Evropska komisija ne sme spregledati, poroča STA. Spomnimo, že leta 2018 je potekalo javno posvetovanje na ravni EU, na katerem je sodelovalo 4,6 milijona evropskih državljanov, 84 odstotkov udeležencev pa je ukinitev premikanja ure podprlo.

Nemec je po poročanju STA izrazil tudi pričakovanje, da pobuda skupine poslancev ne bo obstala v predalih in da bi lahko bil dogovor sprejet še pred jesenskim premikanjem urnih kazalcev na zimski čas. A kot kaže, bomo uro premikali vsaj še naslednjih nekaj let, saj je Evropska komisija v uradnem listu EU objavila časovni razpored poletnega časa do leta 2026, še piše STA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje