Kdaj se prestavi ura: kmalu prehod na zimski čas

Slovenija 20. Okt 202210:45 12 komentarjev
Kdaj se prestavi ura
PROFIMEDIA

Bliža se čas, ko bomo kazalce na uri premakniti za eno uro nazaj in pridobili eno uro spanca. To se bo zgodilo zadnji konec tedna v oktobru.

V noči z 29. na 30. oktober bomo ob treh zjutraj ure premaknili za eno uro nazaj in tako prešli na zimski čas. Evropska komisija je že pred štirimi leti predlagala ukinitev premikanja ure, a države članice EU o tem še vedno niso dosegle dogovora.

Kot smo pisali marca letos ob premiku ure na poletni čas, strokovnjaki za spanje zagovarjajo stalni zimski čas, češ da je bolj usklajen z našim naravnim ritmom, z našo biološko uro. Evropsko združenje za raziskave spanja v pismu Evropski komisiji navaja, da bi stalni zimski čas “izboljšal spanec, imel pozitivne zdravstvene učinke na srce in telesno težo. Znižala bi se incidenca raka, zmanjšala bi se poraba alkohola in tobaka. Ljudje bi bili psihološko bolj zdravi, izboljšala bi se učinkovitost v šoli in službi.”

Slovenija bi zimski čas, Hrvaška poletnega

Evropska komisija je odločitev, kateri čas izbrati za stalnega, prepustila državam članicam EU, a s pričakovanjem, da se bodo med seboj uskladile in s tem preprečile zmedo v delovanju čezmejnih storitev. To pa se je izkazalo za precej težjo nalogo od pričakovanj. Medtem ko se je denimo slovenska politika nagibala k stalnemu zimskemu času, se je Hrvaška zaradi pozitivnih učinkov na turizem ogrevala za stalni poletni čas.

Nezmožnost hitrega konsenza je povzročila zastoj pri ukinjanju premikanja ure v EU. Predlog, ki ga je leta 2018 pripravila Evropska komisija in je dobil podporo Evropskega parlamenta, bi moral potrditi tudi Svet Evropske unije. A vladni predstavniki držav članic so o predlogu nazadnje razpravljali leta 2019, nato pa ga nobena od predsedujočih držav EU ni več uvrstila v svoje delovne programe. Tovrstna vprašanja je sprva zasenčila epidemija covida-19, nato pa še vojna v Ukrajini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje