Kdo je misijo Evropskega parlamenta sprejel in kdo ne?

Slovenija 15. Okt 202110:20 > 21:24 1 komentar
Sophie in't Veld
PROFIMEDIA

Misija Evropskega parlamenta za ugotavljanje dejstev bo danes zaključila obisk v Sloveniji. Osemčlanska delegacija z vodjo Sophie in 't Veld na čelu se je že sestala z vrhovno državno tožilko in nekdanjo predsednico društva tožilcev Slovenije, z uradniki ministrstva za pravosodje ter predsedniki ustavnega sodišča, računskega sodišča in protikorupcijske komisije. Čeprav je evropska delegacija izrazila željo po srečanju s predsednikom vlade Janezom Janšo, srečanja ni bilo.

Misija Evropskega parlamenta za ugotavljanje dejstev se od srede mudi v Sloveniji, razlog za obisk pa je preverjanje stanja na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji. Osemčlanska delegacija se je v preteklih dveh dneh že sestala s predstavniki nevladnih organizacij, predstavniki akademske sfere, novinarji in novinarskimi organizacijami, z vrhovno državno tožilko in nekdanjo predsednico društva tožilcev Slovenije, pooblaščenko za varstvo podatkov, uradniki ministrstva za pravosodje ter predsedniki ustavnega sodišča, računskega sodišča in protikorupcijske komisije. Danes pa se je sestala še z varuhom človekovih pravic, predsednikom državnega zbora in državnega sveta ter več poslanci.

V ospredju obiska je predvsem neimenovanje evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji, svoboda medijev in tudi financiranje Slovenske tiskovne agencije (STA), saj so ta vprašanja v minulih mesecih v Bruslju najbolj odmevala.

Janša sprejel Čaputovo, a ne in ‘t Veld

Čeprav je delegacija s Sophie in ‘t Veld na čelu izrazila željo po srečanju tudi s predsednikom vlade Janezom Janšo, ki jih je tudi pozval, naj pridejo v Slovenijo, se to ni zgodilo. Janša je na Twitterju obisk označil kot misijo za rušenje njegove vlade. Slovenski premier je objavil in poobjavil več tvitov, v katerih je bil kritičen do misije, z nekaterimi evropskimi predstavniki se je spustil tudi v besedni dvoboj. Ostro je nastopil predvsem do in ‘t Veld. V tvitu jo je označil za eno od “13 od 226 znanih lutk Sorosa v Evropskem parlamentu”, predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli pa je premierja Janšo pozval, naj preneha napadati evroposlance.

Janša je v četrtek sicer sprejel predsednico Slovaške Zuzano Čaputovo. Na kabinet predsednika vlade in Urad vlade za komuniciranje smo naslovili vprašanja, zakaj se Janša ni srečal tudi z evropsko delegacijo in Sophie in ‘t Veld. Iz kabineta kot tudi iz urada so nam odgovorili, da navedenega ne komentirajo.

Janez Janša
KPV

Prav tako so srečanje z delegacijo odpovedali predstavniki ministrstva za kulturo. Kot so pojasnili na ministrstvu, obžalujejo, da sestanka z delegacijo Odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) ni bilo. “Na ministrstvu smo želeli, da se ta sestanek posname, kar pa so v delegaciji zavrnili. Posnetek in magnetogram tega srečanja bi bila samo interna in namenjena zgolj za pripravo zapisnika in arhiv ministrstva,” so pojasnili v odzivu.

Dodali so še, da na ministrstvu za kulturo razumejo, da so takšni sestanki interni. “Torej brez prisotnosti medijev oziroma javnosti, čeprav morajo ravno politiki na vseh ravneh stremeti k čim večji odprtosti do javnosti. Hkrati pa menimo, da ni nobenih razlogov, da se vsaj za interne potrebe ne dopusti snemanje, in ta odločitev delegacije iz Evropskega parlamenta se nam zdi nerazumna. Zaradi tega smo današnje srečanje s to delegacijo tudi odpovedali,” so komentirali.

V misiji, ki se končuje danes, sodeluje sedem poslancev iz parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe), po eden iz vsake politične skupine, ter poslanec iz odbora za proračunski nadzor. Te misije pripravi in izvede odbor Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe). Med njimi je tudi evropska poslanka iz Slovenije Romana Tomc, ki zastopa največjo politično skupino, desnosredinsko Evropsko ljudsko stranko (EPP).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje