Zorčič: Twitter korespondenca presega vse meje dobrega okusa

Slovenija 15. Okt 202113:16 3 komentarji
Igor Zorčič
Borut Živulović/BOBO

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je z delegacijo Evropskega parlamenta spregovoril predvsem o vladanju z odloki in medijski svobodi. Ocenil je, da je vladanje z odloki mogoče sanirati, in pojasnil dolžnost vlade glede financiranja STA. Pozval je k ustreznejši komunikaciji s predstavniki drugih držav in evropskih institucij.

Predsednik DZ Igor Zorčič se je z delegacijo odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe) pogovarjal predvsem o vladanju z odloki in spoštovanju zakonov na področju medijev, še posebej glede STA. Kot je ocenil, se vlada vede nedostojno, škodljivo in v nasprotju s strategijo o zunanji politiki.

“Glede na to, da smo se znašli v tej nezavidljivi situaciji, ko prihajajo iz Evrope preverjat, ali je v Sloveniji še demokracija in svoboda medijev, smo se v institucijah dolžni odzvati na takšne sestanke in se z njimi pogovoriti,” je v izjavi po srečanju z misijo pod vodstvom evropske poslanke Sophie in ‘t Veld ocenil Zorčič.

Glede odločitve premierja Janeza Janše ter ministrov za kulturo Vaska Simonitija in pravosodje Marjana Dikaučiča, da se kljub vabilu ne udeležijo sestankov z misijo, je menil, da je takšno ravnanje v nasprotju s strategijo o zunanji politiki.

“Zavezali smo se namreč, da bomo spoštovali mednarodne institucije in si prizadevali, da bi bila Slovenija v mednarodnem okolju spoštovana država. In če se z nekimi institucijami, ki so konec koncev tudi naše institucije, obnašamo tako, da jih ignoriramo, da z njimi komuniciramo na nedostojen način, preko nekih zasebnih, napol gostilniških kanalov, potem je jasno, da to ne more biti dobro in je predvsem škodljivo za Slovenijo,” je dejal v izjavi za medije.

Današnji pogovor je sicer označil kot “konstruktiven” in “ploden”. “Mislim, da so si člani odbora pravzaprav potrdili to sliko, ki jo že imajo po pogovorih s predstavniki drugih institucij Republike Slovenije,” je ocenil.

Zorčič: Vladanje z odloki mogoče sanirati

Evropske poslance je po njegovih besedah zanimalo predvsem dvoje: vladanje z odloki in v razmerju do zakonov ter spoštovanje zakonov, ki zadevajo medijsko svobodo, še posebej v zvezi s situacijo na STA.

V zvezi s prvim jim je pojasnil, da gre sicer za zadevo, ki je problematična z ustavnopravnega vidika, a jo je s spremembo zakona o nalezljivih boleznih mogoče sanirati.

Glede drugega pa jim je povedal, da je vlada po zakonu o STA dolžna zagotoviti primerno financiranje agencije. Obenem je posebej opozoril še na amandma k sedmemu protikoronskemu paketu, “ki je bil vložen zgolj zato, ker se je vlada takrat že izgovarjala na nekakšno pogodbo med STA in vlado, in je bil sprejet, da do teh izgovorov ne bi več prišlo, pa se vendarle ta zakon ne upošteva”. Kot je še dodal, so poslanci več kot očitno dobro seznanjeni s situacijo glede STA, ki “nedvomno vpliva na medijsko svobodo in sliko Slovenije”.

Priča razgradnji pravnega sistema

Obenem je potrdil svojo oceno, podano na četrtkovih Dnevih pravnikov, da smo v Sloveniji priča razgradnji pravnega sistema. Kot je dejal, je pravna država resda širok pojem, “a v določenem delu, ko del oblasti ne spoštuje zakona, ko ga ignorira, si ga prikraja, tako kot ji ustreza, potem je dejstvo, da je pravna država v razgradnji”.

O kritičnih tvitih Janše na račun Evropskega parlamenta, misije in in ‘t Veld ter ostrih odzivih, ki so jih bili ti deležni, danes na sestanku niso posebej govorili.

Je pa Zorčič že pred tem na Twitterju pozval tako Janšo kot zunanjega ministra Anžeta Logarja in predsednika republike Boruta Pahorja, da se pogovorijo o načinu komunikacije s predstavniki drugih držav in institucij EU, saj “zadnja Twitter korespondenca presega vse meje dobrega okusa in je v nasprotju z deklaracijo o zunanji politiki”. V živo jo je ocenil še kot škodljivo in nedopustno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje