Kdo je drugem krogu predsedniških volitev

Slovenija 29. Sep 202214:28 > 03. Okt 2022 09:35 komentarjev
Anže Logar, Nataša Pirc Musar, rezultati
BOBO

Volilci bodo v drugem krogu volitev za predsednika republike, ki bo 13. novembra, izbirali med Anžetom Logarjem in Natašo Pirc Musar.

Objavljamo njuni kratki biografiji, ki jih je pripravila STA.

Anže Logar

Anže Logar, ki je v prvem krogu prejel največ glasov, kandidira kot neodvisni predsedniški kandidat, sicer pa je dolgoletni član SDS. Rojen je bil 15. maja 1976 v Ljubljani, v DZ je bil prvič izvoljen leta 2014 in je poslanec že tretji mandat. Leta 2016 je doktoriral na Fakulteti za uporabne družbene študije. Na lokalnih volitvah je leta 2018 kandidiral za župana Ljubljane. V prejšnji vladi Janeza Janše je bil minister za zunanje zadeve, v prvi in drugi Janševi vladi pa je bil direktor vladnega urada za komuniciranje. Med prvim predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije je bil tudi uradni govorec predsedstva.

Anže Logar
Denis Sadiković/N1

Nataša Pirc Musar

Pravnica, ki se v predsedniški boj podaja s podporo volilcev, se je rodila 9. maja 1968 v Ljubljani. Profesionalno pot je začela kot novinarka in voditeljica na Televiziji Slovenija, nadaljevala pa na POP TV. Julija 2004 jo je DZ na predlog takratnega predsednika republike Janeza Drnovška izvolil na mesto pooblaščenke za dostop do informacij javnega značaja, nato pa je dva mandata opravljala funkcijo informacijske pooblaščenke. Od leta 2014 Nataša Pirc Musar deluje v pravni pisarni, ki jo je ustanovila. Leta 2015 je doktorirala na dunajski pravni fakulteti.

Nataša Pirc Musar
Denis Sadiković/N1

V prvem krogu so sodelovali še štirje kandidati in ena kandidatka:

Milan Brglez

Evropski poslanec, ki je bil predsedniški kandidat koalicijskih strank SD in Gibanja Svobode, se je rodil 1. septembra 1967 v Celju. Doktoriral je na Fakulteti za družbene vede, kjer je bil kot visokošolski učitelj mednarodnih odnosov tudi zaposlen. V državno politiko je stopil leta 2014 kot soustanovitelj in podpredsednik SMC. V času vlade Mira Cerarja je bil predsednik DZ. Po državnozborskih volitvah leta 2018 je prestopil v SD. Milan Brglez je bil tudi podpredsednik Rdečega križa Slovenije ter predsednik Šahovske zveze Slovenije.

Milan Brglez
Foto: BOBO

Vladimir Prebilič

Poleg funkcije župana Kočevja, ki jo nepoklicno opravlja od leta 2010, je 21. maja 1974 rojeni Vladimir Prebilič tudi izredni profesor na Fakulteti za družbene vede, kjer je doktoriral na področju obramboslovja. Sprva je bil aktiven v stranki SD, nato pa nastopal kot samostojni kandidat. Ima tudi izkušnje na mednarodnem področju, med drugim je podpredsednik skupine socialistov v kongresu Sveta Evrope. Bil je tudi poročevalec Sveta Evrope na področju napredka demokracije. Kandidaturo je vložil s podporo zunajparlamentarne stranke Vesna.

Vladimir Prebilič
Žiga Živulović/BOBO

Sabina Senčar

Ginekologinja, rojena 13. junija 1970, se je v predsedniško tekmo podala s podporo stranke Resni.ca. Po študiju na ljubljanski medicinski fakulteti se je najprej zaposlila v Zdravstvenem domu Domžale, po zaključeni specializaciji iz ginekologije in porodništva pa poklicno pot nadaljevala na ginekološki kliniki v Ljubljani. Od leta 2012 deluje v zasebni ordinaciji. V javnosti se je Sabina Senčar izpostavljala s kritiko načinov spopadanja z epidemijo covida-19.

Sabina Senčar
Žiga Živulović jr./BOBO

Janez Cigler Kralj

Kandidat NSi je univerzitetni diplomirani politolog, rojen 28. decembra 1978. Prihaja iz Komende. Dolgoletni član NSi je letos sedel v poslanske klopi, v prejšnji vladi pa je bil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Pred tem je bil med drugim strokovni sodelavec poslanske skupine NSi, zaposlen je bil tudi na Javnem skladu za razvoj kadrov in štipendije. V aktualnem sklicu DZ je Janez Cigler Kralj vodil tudi poslansko skupino NSi.

Janez Cigler Kralj
Žiga Živulović jr./Bobo

Miha Kordiš

Kandidat Levice je bil rojen 6. marca 1989 in je diplomirani filozof in literarni komparativist. Prihaja iz Škofje Loke. Politično je začel delovati že v gimnaziji, med študijem se je pridružil različnim študentskim skupinam in pobudam ter bil dejaven v študentskih organih. Med letoma 2011 in 2013 je bil član programskega odbora Delavsko-punkerske univerze, zdajšnjega Inštituta za delavske študije. V DZ je bil Miha Kordiš prvič izvoljen leta 2014, poslanec je že tretji mandat.

Miha Kordiš, Levica
Borut Živulovič/BOBO

Dovolj podpisov je zbral tudi neodvisni kandidat Gregor Bezenšek, akademski glasbenik in humanitarec, a je umaknil soglasje h kandidaturi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.