Gregor Bezenšek: Zaradi groženj odstopam od predsedniške kandidature

Slovenija 03. Okt 202209:14 > 11:28 16 komentarjev
Gregor Bezenšek ml.
Borut Živulović/BOBO

Predsedniški kandidat Gregor Bezenšek mlajši je sporočil, da odstopa od predsedniške kandidature zaradi groženj in pritiskov nanj in na njegovo družino. O grožnjah ni želel podrobneje govoriti, neuradno pa so mu grozili nasprotniki cepljenja proti covidu-19.

Glasbenik in humanitarec Gregor Bezenšek mlajši odstopa od predsedniške kandidature. V predsedniško tekmo je vstopil kot eden prvih, kot prvi pa je tudi uradno vložil kandidaturo. Predstavljal se je kot neodvisni kandidat, med zbiranjem podpisov podpore volilk in volilcev pa mu je uspelo zbrati več kot 5.600 podpisov.

Gregor Bezenšek mlajši je na izredni novinarski konferenci sporočil, da je bil v zadnjem tednu deležen številnih pritiskov, sovražnih sporočil in groženj, ki so se dotikale tudi njegove družine. “V zadnjem tednu sem bil deležen zelo agresivnih posrednih in neposrednih groženj. Na tem mestu je zame meja jasno in glasno prekoračena. Doma imam ženo, hčerko in trimesečnega sina in nikakor ne morem dovoliti, da se sovraštvo na kakršenkoli način vmeša v pore našega družinskega življenja,” je pojasnil Bezenšek in dodal, da se je zato odločil, da izstopi iz predsedniške tekme.

Kakšne so bile groženje in pritiski, ni želel posebej pojasnjevati. “V tem trenutku ne želimo nič konkretizirati. Zelo resno jemljemo te grožnje, ki so bile zelo neposredne in hude, zato bomo tudi po potrebi ukrepali prek uradnih institucij,” je sporočil vodja Bezenškovega štaba Nejc Jelen.

Povedal je, da je njegovo prvo in osnovno življenjsko pravilo “povezovanje, sodelovanje in spoštovanje” in da mu v življenju največ pomeni, da se ljudje med sabo dobro razumemo in smo enotni. “Močno pa obsojam in nasprotujem sovražnemu govoru in agresiji,” je še dodal Bezenšek.

So Bezenšku grozili nasprotniki cepljenja proti covidu-19?

Neuradno so Bezenšku grozili nasprotniki cepljenja proti covidu-19. Bezenšek se je namreč prejšnji teden v oddaji 24ur Zvečer soočil s predsedniško protikandidatko Sabino Senčar, ki kandidira s podporo neparlamentarne stranke Resni.ca.

Bezenšek in Senčar sta se v omenjeni oddaji znašla na nasprotnih bregovih. Bezenšek je cepljen in verjame stroki in znanosti o pozitivnih učinkih cepiva, odločitev o cepljenju pa mora biti po njegovem mnenju prostovoljna. Ginekologinja Senčar pa ni cepljena proti covidu-19, prav tako se je udeleževala tudi lanskih protivladnih protestov. Kot je mogoče opaziti na družbenih omrežjih, se je Bezenšek zaradi svojih stališč znašel pod plazom kritik nasprotnikov cepljenja proti covidu-19.

V Bezenškovem štabu na naša dodatna vprašanja o grožnjah niso želeli odgovarjati, medtem ko v stranki Resni.ca zatrjujejo, da nihče od njih Bezenšku ni grozil, negativne komentarje na spletu pa razumejo kot odziv na Bezenškova stališča v soočenju.

Predsedniški protikandidati obžalujejo Bezenškov izstop iz predsedniške tekme

Prva se je na Bezenškov odstop od kandidature odzvala Nataša Pirc Musar, ki je na Twitterju zapisala, da obžaluje njegov izstop iz predsedniške tekme.

“Obžalujem izstop korektnega in neodvisnega kandidata, ki je ne le prvi zbral podpise, ampak marsikoga pozitivno presenetil z izdelanimi stališči in tehtnimi mnenji, ki jih je razgrnil na soočenjih prejšnji teden. Neodvisnim kandidatom ni lahko, a jaz se tudi zato borim naprej,” je zapisala Pirc Musar.

Tudi Milan Brglez je izrazil obžalovanje, da Bezenšek umika svojo kandidaturo. “Bili ste namreč kandidat za predsednika republike z izjemno integriteto in mojim velikim spoštovanjem,” je na Twitterju zapisal Brglez in ob tem pozval policijo, da čim prej razišče grožnje, ki jih je bil deležen Bezenšek.

Zadnje raziskave javnega mnenja, ki jih je za RTV Slovenija izvedla agencija Valicon, kažejo, da bi Bezenšek na volitvah prejel 2,6-odstotno podporo. Med osmimi kandidati, ki so uradno vložili kandidature, bi ga to uvrstilo na zadnje mesto. Ko je Bezenšek pred dobrima dvema tednoma na Državno volilno komisijo vložil podpise podpore, je povedal, da si to šteje za izjemen uspeh, saj mu je podpise uspelo zbrati brez podpore katere od političnih strank.

DVK je potrdila kandidature, ki so jih vložili skupni kandidat SD in Gibanja Svoboda evropski poslanec Milan Brglez, poslanec stranke SDS Anže Logar, ki sicer kandidira s podpisi volilcev, poslanec NSi Janez Cigler Kralj, poslanec Levice Miha Kordiš, pravnica Nataša Pirc Musar, kočevski župan in kandidat Vesne Vladimir Prebilič, kandidatka neparlamentarne stranke Resni.ca ginekologinja Sabina Senčar in glasbenik ter humanitarec Gregor Bezenšek mlajši.

Preberite, kdo so predsedniški kandidati.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje