Kdo vse bi lahko prevzel vodenje SD: med predlogi celo Dominika Švarc Pipan

Matjaž Han, Tanja Fajon, Dominika Švarc Pipan
Foto: Žiga Živulovič jr./Bobo

Socialni demokrati mrzlično iščejo novo vodstvo stranke. Med evidentiranimi kandidati za predsednika oziroma predsednico so vsi ministri SD, vodja poslanske skupine, več županov, pa tudi bivši predsednik Igor Lukšič in celo nekdanja pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, ki je že pred enim mesecem izstopila iz stranke.

Organi in člani SD so se zelo intenzivno lotili iskanja novega vodstva. Kot smo poročali, so za štiri podpredsedniška mesta evidentirali kar 56 kandidatov, za glavnega tajnika 42 in za predsednika stranke 22.

Številka predlaganih oseb za naslednika oziroma naslednico Tanje Fajon je bila pravzaprav še višja, a je komisija, ki je pregledovala prispele predloge, iz tekme izločila nekdanjo ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan. Ta namreč že dober mesec ni več članica SD in torej za predsednico ne more kandidirati, kljub temu pa sta jo dva člana za to mesto evidentirala. Kot je Švarc Pipan sporočila za N1, je počaščena in hvaležna za zaupanje.

K tako velikemu številu predlogov je nedvomno prispevalo to, da lahko po statutu kandidate za vodstvena mesta poleg organizacij in organov evidentira tudi vsak član stranke. Nekateri so to možnost vzeli tako zelo resno, da so evidentirali cel kup kandidatov. Tako je na primer občinska organizacija Ptuj samo za predsedniško mesto sporočila kar 11 imen.

Andreja Katič presenečena, evidentirani vsi ministri SD

Ena od kandidatk, ki jo je na predsedniško mesto evidentirala ptujska organizacija, je nova pravosodna ministrica Andreja Katič. Ta je prejela največ “nominacij” za naslednico Tanje Fajon – predlagalo jo je kar 28 organov, organizacij in članov stranke. Ali jo bo to prepričalo, da se bo podala v tekmo za vodenje SD, smo vprašali Katič.

Nad tem, da jo na mestu predsednice vidi tako veliko posameznikov in organizacij SD, je presenečena. Kot pravi, jo to zavezuje, da bo o kandidaturi temeljito razmislila. Pogledala bo, kdo so evidentirani kandidati, kdo bi lahko podal soglasje in kakšne bi bile možne ekipe. “Želim, da socialna demokracija živi naprej in da dobimo najboljšo možno ekipo. Ta ne bo imela lahkega dela,” je poudarila Andreja Katič.

Matjaž Han, Andreja Katič
Matjaž Han in Andreja Katič (Foto: Žiga Živulovič jr./Bobo)

Evidentirani kandidati imajo za odločitev, ali bodo na kongresu SD 13. aprila kandidirali na individualno funkcijo ali v organe stranke, čas do torka opolnoči. Da se za to ne bo odločil, je že večkrat javno povedal sedanji gospodarski minister Matjaž Han. Kljub temu ga je za predsednika predlagalo več članov in organizacij SD.

Na naše klice se danes ni odzval, pred sejo vlade pa je komentiral zgolj število evidentiranih kandidatov: “Mi imamo za razliko od drugih strank tak sistem po statutu, da lahko vsak član stranke predlaga vsakega za neko funkcijo.” Po njegovem bo zdaj pomembno, koliko bo podanih soglasij.

Vodja poslanske skupine in podpredsednik Socialnih demokratov Jani Prednik se nagiba k temu, da bi soglasje h kandidaturi za predsednika podal. Za to mesto je leta 2020 že kandidiral, a izgubil proti Tanji Fajon, na naslednjem kongresu leta 2022 pa se je iz predsedniške tekme tik pred zdajci umaknil.

Tanja Fajon, Jani Prednik
Tanja Fajon in Jani Prednik na kongresu SD 2020 (Foto: Žiga Živulovič jr./Bobo)

Dosedanja predsednica in zunanja ministrica Fajon je tudi tokrat evidentirana, a mnogi v SD ne verjamejo, da bo vstopila v tekmo, ki bi bila zanjo bolj ali manj izgubljena. Na naše poizvedovanje je odgovorila zgolj, da bo svojo odločitev sporočila do torka.

Na seznamu evidentiranih kandidatov so vsi ministri SD, tudi kohezijski Aleksander Jevšek. Ta ne želi, da bi se za vodstvene položaje v stranki razplamtela tekma, sploh pa ne na dan kongresa. Po Jevškovi oceni bi bilo prav, da se dogovorijo za enega ali dva kandidata, ki bosta dala soglasje. Ob tem je za N1 poudaril, da bi moral predsednik SD postati nekdo, ki bo imel močno podporo v bazi stranke: “Tudi če ne bom dal soglasja h kandidaturi, bom pomagal ekipi, ki bo izvoljena, katera koli bo to.”

Velikokrat je bil nominiran tudi župan Ajdovščine Tadej Beočanin. Kot nam je potrdil, so ga precej nagovarjali h kandidaturi, a odločitve o podaji soglasja še ni sprejel. To bo storil do ponedeljka. Številni sogovorniki iz SD pa so prepričani, da se bo Beočanin v tekmo za predsednika podal, saj da že nabira svojo ekipo, ki bi jo predstavil ob kandidaturi. Tako naj bi si menda že izbral svojega kandidata za mesto glavnega tajnika, in sicer nekdanjega državnega sekretarja na obrambnem ministrstvu Miloša Bizjaka.

Tadej Beočanin
Tadej Beočanin (Foto: Samo Trebižan)

Trenutni začasni glavni tajnik SD Matevž Frangež o soglasju h kandidaturi še razmišlja, nam je sporočil. Naši sogovorniki iz stranke pa ne bi bili presenečeni, če bi soglasje podal.

Evropski poslanec Milan Brglez nam je povedal, da so ga danes iz SD obvestili, da je nominiran v različnih kategorijah. Odločitev bo sporočil “do izteka roka”.

Tudi sedanja podpredsednica SD in državnega zbora Meira Hot je v igri za predsedniško mesto na kongresu, a odločitve o podaji soglasja prav tako še ni sprejela.

Več posameznikov ter občinskih in območnih organizacij na čelu stranke vidi predsednika Mladega foruma SD Luko Gorška. Za to mesto ga je evidentirala tudi organizacija, ki jo vodi. Kot je povedal za N1, za zdaj še razmišlja, za katero funkcijo bo podal soglasje. “Kandidiral bom za tisto funkcijo, za katero bom prepričan, da lahko stoodstotno doprinesem nekaj dobrega”, je dejal za N1. Več naših sogovornikov iz SD sicer napoveduje, da se bo pomeril v tekmi za podpredsedniška mesta.

Za najvišjo strankarsko funkcijo je bila predlagana tudi ptujska županja Nuška Gajšek, ki nam je sporočila, da soglasja ne bo podala. Prav tako ne za mesto podpredsednice, o kandidaturi za članico predsedstva pa še razmišlja.

Na seznamu evidentiranih kandidatov se je znašla tudi sedanja strokovna sodelavka Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije, nekoč pa državna sekretarka na ministrstvih za delo in izobraževanje Martina Vuk. Ta nam je povedala, da je sicer članica SD, zagotovo pa se ne bo vpletala v nobene kadrovske nominacije in ne bo dala nobenega soglasja h kandidaturam. Tudi na kongres stranke ne namerava priti.

Se ga pa bo, če ga bodo tako kot v preteklosti na kongres povabili v vlogi bivšega predsednika stranke, udeležil Igor Lukšič. Eden od članov si tudi želi, da bi se vrnil na čelo Socialnih demokratov. Lukšič nam je dejal, da niti za predsednika stranke niti za člana predsedstva, za kar je bil prav tako evidentiran, ne bo dal soglasja.

Vsi evidentirani kandidati in kandidatke za mesto predsednika / predsednice SD

1. Aleksander Jevšek
2. Aleksandra Vasiljevič
3. Andreja Katič
4. Boris Sovič
5. Dominika Švarc Pipan (ni več članica SD in ne more biti kandidatka)
6. Igor Lukšič
7. Jani Prednik
8. Ljubica Jelušič
9. Luka Goršek
10. Marijan Klemenc
11. Marko Koprivc
12. Marko Makovec
13. Martina Vuk
14. Matevž Frangež
15. Matjaž Han
16. Matjaž Nemec
17. Matjaž Rakovec
18. Meira Hot
19. Milan Brglez
20. Nuška Gajšek
21. Peter Dermol
22. Tadej Beočanin
23. Tanja Fajon

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje