Jutri protestna zapora ceste v Poljanski dolini: “Je poškodovana in nevarna”

Slovenija 26. Mar 202414:26 > 17:09 9 komentarjev

Kdor se bo jutri dopoldan peljal skozi Gorenjo vas v Poljanski dolini, bo skoraj gotovo za nekaj minut obstal. Krajani bodo namreč s podporo župana in poslanca SDS za pet minut zaprli cesto proti Hotavljam. Kot pravijo, želijo opozoriti, da se že predolgo zatika pri obnovi poškodovane in nevarne državne ceste.

V sredo ob 10. uri bodo krajani Gorenje vasi za pet minut zaprli cesto proti Hotavljam. Kot pravijo, želijo s tem opozoriti na prepočasno obnovo več odsekov državnih cest v slabem stanju, ki se nikamor ne premakne. Gre za obnovo 1,6-kilometrskega odseka med Gorenjo vasjo in Todražem, 1,5-kilometrskim odsekom med Gorenjo vasjo in Hotavljami ter polkilometrskim odsekom med Trebijo in Sovodnjem.

Kot je za N1 povedal župan občine Gorenja vas – Poljane Milan Čadež, jim je prejšnja vlada zagotovila sredstva za prenovo, ki bi bila do sedaj že končana. “Sedanja vlada pa je sredstva prerazporedila. Tam se zdaj nič ne odvija,” je dejal. Poleg njega in predstavnika krajanov je pobudnik zapore tudi poslanec SDS Žan Mahnič.

Kot je opozoril, so ti cestni odseki obremenjeni, preozki, poškodovani in nevarni. “Na kraju, kjer bomo jutri naredili zaporo (pri Taverni Petra. op. a.), sta bili prav zaradi problematične ceste v zadnjih desetih letih dve smrtni nesreči. Na cesti Trebija–Sovodenj je semafor že od leta 2017,” je stanje orisal Čadež. Za vse tri odseke so bile po županovih besedah predvidena preplastitev, širitev in gradnja pločnika.

Problematični odseki ležijo na glavni cesti skozi Poljansko dolino, ki jo ob gnečah marsikdo izkoristi tudi za pot proti Primorski. Po Čadeževih besedah se po odseku Trebija–Sovodenj dnevno zapelje 1.050 vozil, po odseku Gorenja vas–Hotavlje 3.250, med Gorenjo vasjo in Todražem pa dobrih 1.000 vozil vseh vrst. Kot je izpostavil, te ceste povezujejo tudi industrijske in gospodarske cone, zato po njih vozi tudi veliko tovornjakov. Na te ceste poleti zavije tudi kolesarski maraton Franja.

Župan Čadež je dejal, da se trudijo za dobro stanje občinskih cest, medtem pa se dela na državnih cestah kljub obljubam države ne premaknejo nikamor. “Najbolj me boli, ker so bila sredstva pod prejšnjo vlado dodeljena, sedaj pa so jih prerazporedili. Ne verjamem, da je bila ta odločitev strokovna,” je še dejal sogovornik, ki upa, da bodo z opozorilnim zaprtjem pritegnili pozornost odločevalcev.

Z vprašanji, kdaj bo stekla obnove omenjenih odsekov, smo se obrnili tudi na DRSI. Njihove odgovore objavimo, ko jih prejmemo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje