Ker ni pogajanj, sindikat zdravstva in socialnega varstva grozi s stavko

Slovenija 25. Jan 202214:19 > 14:25 1 komentar
Epidemija
Valter Leban/BOBO

Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije zaostruje svoje aktivnosti, saj vlada še ni pristopila k nadaljevanju pogajanj o uvrstitvi delovnih mest v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva oziroma zdravstveni negi, kot naj bi storila do 15. januarja. Na današnji seji republiškega odbora so sklenili, da se bo v petek sestal stavkovni odbor sindikata in sprejel potrebne dokumente za napoved stavke.

Republiški odbor Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije je danes odločal o svojih nadaljnjih korakih, saj vladna stran do 15. januarja ni pristopila k nadaljevanju pogajanj.

K temu se je vlada sicer zavezala v novembra lani sklenjenem sporazumu z reprezentativnimi sindikati zdravstva in socialnega varstva ter zdravstvene nege. A se to ni zgodilo, sindikati pa so od ministrstva za zdravje dan pred skrajnim rokom prejeli obvestilo, da so na ministrstvu za zdravje trenutno aktivno vpleteni v reševanje epidemiološke situacije, zaradi česar 15. januarja pogajanj še ne bodo mogli začeti, so sindikati sporočili prejšnji teden.

Ob tem so sporočili, da vladna stran z obvestilom, da se drugi krog pogajanj ne bo začel, neposredno krši sklenjeni dogovor, “ki ima naravo kolektivne pogodbe in katerega kršitev ima za posledico tudi plačano stavko v obeh dejavnostih”.

Po sporazumu so se konec lanskega leta plače dvignile okoli 35 tisoč zaposlenim v socialnem varstvu in zdravstvu, med drugim so največ pridobile bolnišnične medicinske sestre. Na nadaljevanju pogajanj pa bi naslovili nove uvrstitve delovnih mest v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva oziroma zdravstveni negi, s katerimi bi se zaradi enotnosti plač v javnem sektorju odpravila nesorazmerja pri vrednotenju med posameznimi delovnimi mesti in poklicnimi skupinami, vključno s plačno skupino J.

Minister za zdravje Janez Poklukar je sicer sredi minulega tega napovedal, da bi vlada že prejšnji četrtek lahko sprejela izhodišča za pogajanje tako z zdravništvom kot sindikati zdravstva in socialnega varstva, a je na četrtkovi seji sprejela samo izhodišča za pogajanja z reprezentativnimi sindikati zdravnikov in zobozdravnikov. Ministrstvo za zdravje je v ponedeljek pojasnilo, da so pogajalska izhodišča za socialno varstvo in zdravstveno varstvo še v usklajevanju na ravni vlade, točen termin uvrščanja točke na dnevni red vladne seje pa še ni znan.

Zahtevajo takojšen začetek pogajanj za vsa delovna mesta

Tako je republiški odbor Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije danes predlagal zaostrovanje stavkovnih aktivnosti. Od vlade namreč zahtevajo takojšen začetek pogajanj za vsa delovna mesta v zdravstvu in socialnem varstvu, ki bodo skladna z dogovorom o nujnih ukrepih na področju plač v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva ter nadaljevanju pogajanj. Sindikat, ki ga vodi predsednica Irena Ilešič Čujovič, zahteva tudi sprejem standardov in normativov v zdravstvu in socialnem varstvu, v skladu s stavkovnim sporazumom med vlado in sindikatom iz leta 2018.

V petek se bo tako sestal stavkovni odbor sindikata in sprejel vse potrebne dokumente za napoved stavke. “Do danes tudi še niso sprejeta celovita vladna izhodišča za pogajanja za tarifna dela kolektivne pogodbe za dejavnost zdravstva in socialnega varstva (sprejeta so bila le za E1 plačno podskupino) ter kolektivne pogodbe za zaposlene v zdravstveni negi, medtem ko je vlada RS 20. 1. 2022 sprejela izhodišča za pogajanja za plačno skupino E1 (zdravniki in zobozdravniki), ki je vključena v tarifna dela kolektivne pogodbe za dejavnost zdravstva in socialnega varstva ter kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike,” so zapisali v sporočilu za javnost.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje