Ker si Dikaučič rešuje kožo, bo Šentjur po skoraj treh letih dobil njegov denar

Slovenija 16. Nov 202116:41 > 21:47 4 komentarji
Marjan Dikaučič
Žiga Živulovič jr./BOBO

Dve leti in deset mesecev je po informacijah N1 od tega, ko je občina Šentjur Marjanu Dikaučiču, zdaj ministru za pravosodje, odmerila 30.000 evrov komunalnega prispevka za gradnjo zasebne hiše. Dikaučič ga ves ta čas ni plačal. Trdil je, da ga je občina odmerila previsoko, obenem pa v dveh letih in desetih mesecih ni sprožil pravilnega postopka za ponovno odmero komunalnega prispevka, skladno s sedanjimi pravili, ki so po trditvah občine Šentjur drugačna, kot so bila januarja 2019. Zaradi neplačanega komunalnega prispevka je Dikaučiču resno grozilo, da v ponedeljek interpelacije ne bo preživel. Dikaučič je danes za Delo zatrdil, da občini novo vlogo že poslal in dobil tudi že novo odločbo, a na občini Šentjur so za N1 povedali, da to ne drži. Danes do konca delovnega časa občina ni prejela niti še Dikaučičeve vloge, kaj šele, da bi mu izdali novo odločbo ali prejeli plačilo. Je pa do interpelacije časa še dovolj.

V ponedeljek se bo na interpelaciji pred poslanci zagovarjal minister za pravosodje Marjan Dikaučič, ki mu grozi, da interpelacije ne bo preživel. Pa ne toliko zaradi njegovega opravljanja ministrske funkcije, pač pa tudi zato, ker že dve leti in deset mesecev občini Šentjur ne plača komunalnega prispevka za zasebno hišo, ki si jo v tej občini gradita s partnerico.

Ali bo Dikaučič interpelacijo preživel ali ne, je v veliki meri odvisno od članov poslanske skupine Desus, ki so že oktobra – in potem ta mesec za N1 še enkrat – povedali, da bo Dikaučič na interpelaciji verjetno padel. Poleg tega, da je minister zaradi svoje poslovne preteklosti v sodni preiskavi zaradi utaje davkov, jih moti prav neplačan komunalni prispevek. Pri tem verjetno ni nepomembno, da iz občine Šentjur prihaja Robert Polnar, ki je bil tam tudi podžupan.

Če bodo vsi trije poslanci iz stranke Desus glasovali za interpelacijo, in če bodo v dvorani prav vsi poslanci opozicije Kul ter nepovezani poslanci, je to 46 glasov za interpelacijo in padec ministra.

Kar je Dikaučič zatrdil danes, občina Šentjur zanika

Dikaučič je danes za Delo že dejal, da bo na novo odmerjeni komunalni prispevek poravnal še danes, ker je že “oddal novo vlogo in dobil tudi že novo odločbo, ki je pravilna.” Toda na občini Šentjur, kot so nam potrdili, danes do 16. ure Dikaučičeve vloge še niso prejeli, zato mu tudi odločbe z na novo odmerjenim komunalnim prispevkom še niso mogli izdati. Da pa so ga pri njih danes res pričakovali, so še dodali, toda do konca delovnega časa niso prejeli niti še Dikaučičeve vloge, kaj šele plačila.

Če bo šlo vse brez zapletov, lahko minister komunalni prispevek pred interpelacijo v vsakem primeru še poravna in skuša s tem rešiti svoj ministrski položaj. Če bo ostal na ministrskem stolu, bi obenem tudi koaliciji in vladi rešil težavo z iskanjem in potrjevanjem novega ministra oziroma z nadomeščanjem na izpraznjenem ministrskem stolu, ki lahko sprva traja le tri mesece, kar pa se do volitev, ki bodo 24. aprila, ne izide.

Marjan Dikaučič
BOBO

Po skoraj treh letih se je odločil za pravilen postopek

Po naših informacijah je občina Dikaučiču januarja 2019, torej pred dvema letoma in desetimi meseci, odmerila komunalni prispevek v višini 30.000 evrov. Dikaučič je pred kratkim pojasnil, da tega zneska ne bo plačal, ker je občina sama ugotovila, da ga je odmerila previsoko, da je občino že pred dvema letoma pozval k pravilni odmeri in dogovoru o dejanski višini njegovih terjatev, da pa se od takrat ni zgodilo nič.

V občini Šentjur so nam pojasnili, da je bil komunalni prispevek za zasebno hišo – za katero je Dikaučič vmes pridobil gradbeno dovoljenje – takrat, ko je bil odmerjen, odmerjen pravilno. Oziroma kot pravijo na občini, “skladno s takrat veljavnimi materialnopravnimi podlagami”. Poudarjajo, da občina nima “nobenih pristojnosti sklepanja dogovorov” in da tudi nikoli ni formalno ugotovila, da je bil prispevek odmerjen nepravilno, ker je bil takrat, ko se je odmerjal, odmerjen pravilno.

Se je pa vmes zaradi sprememb zakonodaje spremenil tudi odlok o komunalnem prispevku. Ta bo zdaj po informacijah N1 za ministra dejansko nižji, vendar je, so ves čas zatrjevali na šentjurski občini, postopek jasen in predpisan. Minister mora podati novo vlogo za ponovno odmero komunalnega prispevka, ne more pa pričakovati nekega dogovora z občino, če občina za kaj takšnega nima pristojnosti. Tega Dikaučič vse do zdaj, ko je tik pred interpelacijo, ni storil. Pri tem pa je malo verjetno, da kot pravosodni minister predpisov ne bi poznal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje