Kitajska v industrijo čipov vlaga dodatne milijarde, Huawei presenetil

Polprevodniki
PROFIMEDIA

V globalni bitki za čipe Kitajska ustanavlja sklad, v katerem namerava zbrati 40 milijard dolarjev (približno 37 milijard evrov) za krepitev polprevodniškega sektorja.

Novi sklad bo najverjetneje največji od treh skladov v okviru tako imenovanega krovnega Velikega sklada, denar bodo večinoma vlagali v opremo za proizvodnjo čipov, so pri Reutersu izvedeli neuradno.

Kitajsko finančno ministrstvo bo prispevalo okoli 7,7 milijarde evrov, kdo bodo še drugi investitorji v sklad, še ni znano, prav tako ne, kdaj bo začel delovati. V sedanja dva sklada, ki sta v zadnjih letih financirala dve največji tovarni čipov, SMIC in Hua Hong Semiconductor, so prispevale kitajske državne družbe, med njimi China National Tobacco Corporation in China Telecom.

Kitajski predsednik Ši Džinping že dlje časa poudarja nujo po samozadostnosti na področju polprevodnikov, katerih pomanjkanje je v zadnjih letih krčilo proizvodnje ali jih celo ustavljalo, tudi v Sloveniji.

Samooskrba s polprevodniki je za Peking še toliko pomembnejša, potem ko so ZDA v zadnjih dveh letih uvedle vrsto izvoznih kontrol na polprevodnikih in opremi za njihovo izdelavo iz bojazni, da bi Kitajska lahko uporabila napredne čipe za razvoj svojih vojaških zmogljivosti.

Z velikimi vlaganji v polprevodniško industrijo poskuša Kitajska igrati glavno vlogo v globalni dobavni verigi, predvsem pri naprednih čipih.

Prav te dni je Huawei Technologies dosegel preboj v razvoju naprednih čipov. Njihov najnovejši model pametnega telefona Mate 60 Pro, ki so ga predstavili prejšnji teden, poganja čip Kirin 9000s, ki je plod lastnega razvoja in ga izdeluje SMIC z uporabo napredne, sedemnanometrske tehnologije.

Doslej se je domnevalo, da tudi zaradi ameriških omejitev Kitajci ne zmorejo izdelati takšnih čipov.

To kaže na tehnološki napredek kitajske polprevodniške industrije, saj očitno lahko izdeluje čipe brez orodij EUV – ekstremne ultravijolične litografije, ki se uporablja za izdelavo sedemnanometrskih in naprednejših čipov, je za Guardian dejal Dan Hutcheson, analitik pri TechInsights. Pred tem so v SMIC lahko kot najnaprednejše izdelovali 14-nanometrske čipe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.