Klakočar Zupančič o “butasto, butastih” covidnih ukrepih: Evo, kršila sem odlok

Slovenija 25. Maj 202320:38 40 komentarjev
Urška Klakočar Zupančič
Urška Klakočar Zupančič (FOTO: Žiga Živulović jr./BOBO)

"Neumni, butasti. Butasti so bili, butasti so še zdaj in butasti bodo vedno." S temi besedami je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič med današnjo sejo označila proticovidne ukrepe, ki jih je sprejela prejšnja vlada Janeza Janše v času epidemije. Po njenem mnenju številni ukrepi niso bili strokovni – niti z medicinskega vidika, ampak so bili "neumni in to je jasno vsakomur z zdravo kmečko pametjo". Ob vseh ostrih besedah je še priznala, da je kršila enega od odlokov, ki je takrat veljal.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič se je med obravnavo predloga zakona o povračilu glob zaradi kršitve neustavnih covidnih odlokov razgovorila o proticovidnih ukrepih, ki so veljali v času nekdanje vlade Janeza Janše.

Veliko ukrepov je bilo po njenih besedah tudi z medicinskega vidika nestrokovnih. “Meni so se zdeli ti ukrepi neumni. Butasti. Butasti. Butasti so bili, butasti so še zdaj in butasti bodo vedno /…/ Številni ukrepi so bili, milo rečeno, neumni in to je jasno vsakomur z zdravo kmečko pametjo,” je med drugim komentirala predsednica državnega zbora. V nadaljevanju je opisala nekatere po njenem mnenju “bedarije”.

“Ko nekdo poje rogljiček na stopnicah in dobi globo,” in tisto, ko so “samo štirje lahko sedeli za eno mizo. Bedarija taka, da sploh ne morem verjeti. Potem policijska ura, ko je virus šel spat, virus je zaspal, ne vem točno, kdaj je že zaspal, a zjutraj se je ob šestih zbudil,” je naštela.

“Konj ne ve, kje se ena občina konča in začne druga”

Zatem se je dotaknila prepovedi gibanja med občinami, ki je bila takrat nekaj mesecev v veljavi.

“Po mojem mnenju imamo trikrat preveč občin,” je dejala, ko je govorila o težavah prebivalcev v majhnih občinah in ob tem priznala, da je kršila ta odlok. “Veste, spraševala sem se, kaj bo, ko bom šla s konjem v drugo občino. Konj ne ve, kje se ena občina konča in začne druga. Tako da sem, no, evo, hodila iz ene v drugo občino.” Dotaknila se je tudi omejitve zbiranja ljudi na javnem kraju. “Če ste šli nabirat regrat, vas je lahko bilo deset, če ste šli protestirat, pa ne. To je bila ena velika neumnost. In ob vsem tem smo imeli pa politike, ki so šli lepo v gostilno,” je še dejala Klakočar Zupančič.

“Vzeto nam je bilo dostojanstvo, a nekateri so imeli hrbtenico,” je povedala in poudarila, da so njene besede zgolj kritika takratne oblasti.

“Človekove pravice se lahko omejijo. Ampak omejijo se lahko le ob prejšnjem skrbnem tehtanju in z zakonom. Vesela sem, da je Slovenija stopila spet na pot, kamor je bila že prej namenjena. In da se odmika od tistih držav, ki imajo avtoritarne voditelje. Jaz ji želim srečo na tej poti,” je povedala in dodala, da je zelo pomembno, “da se zavedamo, kaj se bo zgodilo, če bo še kdaj prišla na oblast SDS s svojim očitno dosmrtnim predsednikom”.

Poslanci so z 51 glasovi za in 27 proti kasneje sklenili, da je vladni predlog zakona o ureditvi nekaterih vprašanj v zvezi s prekrški v času epidemije, primeren za nadaljnjo obravnavo. Proti so glasovali v opozicijskih NSi in SDS, v slednji namreč menijo, da bi sprejetje tega zakona pomenilo konec pravne države.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje