Klakočar Zupančič ob dnevu državnosti: Smo na dobri poti in gledamo v pravo smer

N1 video 24. Jun 202220:44 > 21:00 2 komentarja

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je na slavnostni seji DZ ob dnevu državnosti dejala, da smo na dobri poti in gledamo v pravo smer. Spraševala se je, ali Slovenci res živimo v demokratični, pravni in socialni državi. Ob tem je poudarila, da neskončne delitve niso potrebne in se zahvalila vsem, ki so se borili za samostojno Slovenijo.

Slavnostna govornica Urška Klakočar Zupančič je uvodoma spomnila, da smo Slovenci s Slovenijo prvič v zgodovini dobili lasten in neodvisen prostor pod soncem: “Praznujemo dan, ko smo končno dobili odgovor na to, ali smo kot narod lahko samostojni, neodvisni in ali imamo pravico sami odločati o svoji usodi.”

Svojo zavest o narodni pripadnosti in neodvisnosti moramo po njenih besedah živeti in udejanjati vsak dan. Najprej s spoštovanjem do preteklih generacij, do vseh borb in žrtvovanja. Spomin je tisti, ki nas določa kot ljudi, ki se svojih korenin zavedajo s hvaležnostjo, je poudarila.

Spraševala se je, ali Slovenci, kot je zapisano v ustavi, res živimo v demokratični, pravni in socialni državi. “Verjamem, da smo na dobri poti in da gledamo v pravo smer,” je dejala.

“Kako lepo bi bilo, če bi sprejeli svojo zgodovino, takšno, kot je, in vso raznolikost slovenskega naroda, kar bi nam moralo dajati trdnost, ne pa razdvojenosti. Če bomo nenehno kopali po zemlji, bomo pozabili, da se življenje odvija tukaj in zdaj, da je samo eno in neponovljivo. Ni nam treba zanikati dela zgodovine, tudi to ne bi bilo prav. Tako kot nam ni treba igrati vloge žrtve,” je izpostavila Klakočar Zupančič.

Neskončne delitve po njenih besedah niso potrebne, prav tako ne večno iskanje svoje ali nove resnice, ki nikoli ne bo absolutna.

Ovir na poti je po njeni oceni veliko, a niso nepremagljive. Vsaka od njih nas lahko po njenih besedah skrbi, a sama upa, da nam bo uspelo prestopiti vsako od njih, saj zaupa v sposobnosti Slovencev in verjame, da bo Slovenija postala država, kakršno smo si vedno želeli – država upanja in zaupanja, država, v kateri bodo ljudje svobodni in varni hkrati.

Zahvalila se je vsem, ki so se trudili in borili za samostojno Slovenijo, najbolj pa tistim, ki so za Slovenijo dali svoje življenje.

Kovšca: Vrednote Slovencev strpnost, sožitje in mir nikoli ne bodo šle iz mode

Slovenske vrednote, kot so strpnost, sožitje in mir, bodo prihodnje generacije gotovo modernizirale, a bodo v svojem bistvu ostale in nikoli ne bodo šle iz mode, je v govoru na slavnostni seji državnega sveta pred dnevom državnosti poudaril predsednik DS Alojz Kovšca. Državljanom je zaželel, da bi dan preživeli povezani in prešerno razpoloženi.

Današnja slovesnost je po njegovih besedah nova priložnost za prikaz politične korektnosti in medsebojnega spoštovanje z dejanji. “Le opolnomočeni in razsvetljeni voditelji znajo in zmorejo preseči politično razklanost, ki načenja zaupanje pri ljudeh ter spodkopava osnovne vrednote, kot so strpnost, sožitje in mir,” je dejal.

Vrhunec prireditev bo nocojšnja državna proslava na Kongresnem trgu

Slavnostne seje DZ so se udeležili tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, nekdanji predsednik republike Milan Kučan, ministri, nekdanji predsedniki državnega zbora in nekdanji poslanci, zastavonoše in praporščaki, predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij, predstavniki verskih skupnosti ter ostali visoki gostje.

Borut Pahor Borut Pahor
Borut Živulovič/BOBO
Igor Zorčič, Matej Tonin Igor Zorčič, Matej Tonin
Borut Živulovič/BOBO
Milan Kučan Milan Kučan
Borut Živulovič/BOBO
Lojze Peterle Lojze Peterle
Borut Živulovič/BOBO
dan državnosti dan državnosti
Borut Živulovič/BOBO
Borut Živulovič/BOBO
Luka Mesec Luka Mesec
Borut Živulovič/BOBO
Matjaž Han Matjaž Han
Borut Živulovič/BOBO

V soboto bomo obeležili 31. obletnico osamosvojitve, ko je takratna slovenska skupščina 25. junija 1991 po nekajletnih prizadevanjih sprejela ključne dokumente za osamosvojitev Slovenije, in sicer Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni RS, ustavni zakon za njeno izvedbo in Deklaracijo o neodvisnosti.

Vrhunec prireditev v čast dnevu državnosti bo tudi letos osrednja državna proslava, ki bo na nocoj na Kongresnem trgu v Ljubljani. Na njej bodo znova tudi praporščaki vseh veteranskih in domoljubnih organizacij.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje