Klic na pomoč: “Zdravniki doživljajo hudo stisko. Ne vedo, kam s pacienti”

Slovenija 13. Jul 202209:48 > 16:58 15 komentarjev
Splošna bolnišnica Jesenice
Srdjan Živulović/BOBO

Iz Splošne bolnišnice Jesenice so sporočili, da zaradi velike prostorske stiske ne morejo zagotoviti ustreznega števila izolativnih sob za bolnike s covidom-19. Prav tako zaradi pomanjkanja kadra ne morejo odpreti oddelka, namenjenega zdravljenju teh bolnikov. Pristojno ministrstvo ob tem opozarjajo, naj čim prej poišče rešitve.

Iz Splošne bolnišnice Jesenice so opozorili, da že dolgo opozarjajo na veliko prostorsko stisko in z njo povezane neustrezne razmere za zdravljenje. Kot pravijo, nenehno opozarjajo tudi na pomanjkanje zaposlenih, še posebno v zdravstveni negi, kar se je med epidemijo še poslabšalo.

Zaradi epidemije so v celoti ali vsaj delno zaprti štirje trakti posameznih služb: zaprti so oddelek za zdravstveno nego, kardiološki oddelek, eden od oddelkov pediatrije, občasno tudi ortopedski oddelek. “Omenjeno nam še dodatno zmanjšuje že tako premajhno število kapacitet,” pravijo.

“Smo v obdobju zelo težke, skrb vzbujajoče situacije. Število potreb po hospitalizacijah SARS-CoV-2 pozitivnih pacientih v državi se ponovno zvišuje. Bolnišnica ustreznega števila izolativnih sob ne more zagotoviti, prav tako zaradi pomanjkanja kadra ne more odpreti oddelka, namenjenega zdravljenju SARS-CoV-2 pozitivnih pacientov,” so zapisali na Jesenicah.

Kot pravijo, so pritiski internističnih pacientov na njihovo bolnišnico veliki. “Ob zaprtju kardiološkega oddelka smo ostali s 53 posteljami, ki ne zadostujejo vsem potrebam. Zdravniki vsakodnevno doživljajo hudo stisko, ko ne vedo, kam bi lahko paciente namestili. Zavedati se je namreč treba, da so v bolnišnici hospitalizirani pacienti, ki to resnično potrebujejo, poleg tega so postelje zasedene tudi zato, ker pacienti potrebujejo veliko nege in oskrbe, domovi za starostnike in druge negovalne institucije pa prav tako nastanitve ne omogočijo zaradi prostorskih nezmožnosti in kadrovskih težav,” so pojasnili.

Poudarjajo pa, da kljub zaprtju enega odseka kirurška služba v celoti izvaja program, saj je nemogoče pričakovati, da bi bolnike preusmerjali drugam. “Zmanjševanje te službe na račun drugih obolenj bi pomenilo dodatno težavo pri dostopnosti do ustrezne kirurške obravnave, podaljševanju čakalnih dob, poslabševanju zdravstvenih težav …”

Na Jesenicah pravijo, da vedo, da niso edina bolnišnica, ki se srečuje z omenjenimi težavami. “Smo pa edina splošna bolnišnica, ki že dalj časa opozarja, da ne zmore zagotoviti potreb prebivalcev svoje regije, da o povečanem številu intervencij zaradi turizma sploh ne omenjamo. Vsak dan, ko se težave ne rešujejo akutno, na nas in naše delo pomembno vpliva. Nujno je, da se pristojni ‘že danes’ dogovorijo, na kakšen način bodo okrepili zdravstvo na sekundarni ravni in na kakšen način bodo ustrezno ovrednotili plačilo zaposlenih, ki nudijo oskrbo 24/7, vse dni v letu,” so še zapisali.

Na ministrstvo za zdravje smo poslali vprašanje, kako bodo ukrepali v tem primeru in kakšno rešitev predlagajo. “Na današnjem sestanku Nacionalne skupine za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za SARS-CoV-2 bolnike s koordinatorji bolnišnic je bilo usklajeno število navadnih in intenzivnih postelj, ki jih mora posamezna bolnišnica zagotoviti za sprejem SARS-CoV-2 pozitivnih bolnikov,” so nam sporočilil z ministrstva. Dodali so, da ima večina bolnišnic težave z medicinskim kadrom, marsikje pa se soočajo tudi s težavami pri zagotavljanju izolacijskih sob. “Strpno in strokovno utemeljeno bomo težave reševali tudi v bodoče,” so še poudarili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.  

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje