Kljub izločitvi nekaterih dokazov ovadba zoper ekipo Boštjana Jazbeca

Slovenija 22. Maj 202313:33 4 komentarji
Boštjan Jazbec
Borut Živulović/Bobo

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so po poročanju 24ur.com znova podali ovadbo zoper nekdanjo vodilno ekipo na Banki Slovenije na čelu z Boštjanom Jazbecem zaradi suma zlorabe položaja v času bančne sanacije. Ovadbo so že podali leta 2018, a so kasneje morali zaradi sodbe luksemburškega sodišča del dokazov izločiti. Zdaj so preiskovalci vložili novo ovadbo zaradi suma zlorabe položaja, na potezi je specializirano tožilstvo.

Da bodo kriminalisti vložili prenovljeno kazensko ovadbo, je že marca poročalo Delo, zdaj pa portal 24ur.com piše, da so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) to tudi storili.

Leta 2018 je NPU neuradno ovadil guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca, viceguvernerje Stanislavo Zadravec Caprirolo, Janeza Fabjana, Mejro Festić in Darka Bohneca ter takratnega namestnika direktorja nadzora bančnega poslovanja v Banki Slovenije Tomaža Čemažarja, ki je operativno vodil projekt sanacije bank.

Kaj naj bi naredili narobe?

NPU je omenjenim očital, da so usmerjali in narekovali metodologijo vrednotenja premoženja slovenskih bank, na podlagi katere naj bi močno zgrešili oceno premoženja NLB, ki je bila podlaga za sanacijo.

NLB je v bilanci na dan 30. 9. 2013 uradno izkazala pozitiven kapital v višini 835 milijonov evrov, Banka Slovenije pa je na isti presečni dan ugotovila 318 milijonov evrov negativnega kapitala. Izračune je opravila družba Deloitte. V ovadbi pa je NPU navedel, da so se vodilni v Banki Slovenije zavedali, da je šlo za simulacijo, ne pa za pošteno, tržno vrednost premoženja in kapitala banke, ter da so tako “vede neupravičeno” prikazali negativen kapital banke.

Ta ugotovitev je bila podlaga za odredbo o sanaciji banke, ki je bila podlaga za zajetno davkoplačevalsko injekcijo banki in reze imetnikov podrejenega dolga. NPU ocenjuje, da so tako osumljenci banki pridobili 257 milijonov evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi zaradi izbrisa podrejenega dolga – imetnikom tega dolga pa prav toliko škode.

Banka Slovenije
Borut Živulović/BOBO

Odločitev tožilstva “v kratkem”

A po tem, ko je že spisal ovadbo, je NPU del dokazov moral izločiti. V kriminalističnih preiskavah leta 2016 je namreč zasegel gradivo Banke Slovenije, ki ga je po tožbi Evropske komisije in sodbi Sodišča EU moral vrniti centralni banki. Luksemburško sodišče je ugotovilo, da je NPU kršil nedotakljivost arhivov EU.

Banka Slovenije je gradivo kasneje znova izročila NPU, a del vsebine prekrila. Kriminalisti so zdaj po poročanju 24ur.com ovadili iste ljudi kot prvič.

Zdaj je na potezi specializirano tožilstvo, na katerem primer vodi Boštjan Jeglič. Ali bo na ljubljansko okrožno sodišče vložil zahtevo za sodno preiskavo, bo po poročanju 24ur.com znano v kratkem.

Za odziv smo prosili Boštjana Jazbeca, odgovor še čakamo. Jazbec je sicer februarja 2018 zapustil Banko Slovenije, marca istega leta pa postal član Enotnega odbora za reševanje (SRB), agencije EU. Danes pa je gostujoči raziskovalec na European University Institute, šoli za bančništvo in finance v Firencah v Italiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje