Bralka imela letos že 15 klopov: jih je več kot prejšnja leta?

Slovenija 21. Maj 202205:01 > 07:31 0 komentarjev
Gozd, bukev
PROFIMEDIA

Ste letos po preživljanju časa v naravi že odstranili kakšnega prisesanega klopa? Morda celo nenavadno veliko klopov? O tem, zakaj je tako in ali je klopov letos več kot prejšnja leta, smo se pogovarjali z dr. Tomijem Trilarjem iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije.

Majhna, a najnevarnejša žival naših gozdov – takšno oznako si pogosto zasluži klop. Na žalost v Sloveniji obstaja velika možnost okužb z boleznimi, ki jih prenašajo klopi. Najbolj poznani sta zagotovo klopni meningoencefalitis (KME) in pa Lymska borelioza. Pred prvo nas najbolje zaščiti cepljenje, za drugo pa ob pravočasnem odkritju pomagajo antibiotiki. Več o teh boleznih v članku Majhna, a najnevarnejša žival naših gozdov: kako se pred njo zaščititi?

Nekaj bralcev nas je v zadnjih toplih dneh obvestilo, da se soočajo z več klopi kot kadarkoli poprej, pa tudi sami smo že opazili, da se to sezono res zagreto “prijemljejo”. Naša bralka s Štajerske, ki veliko časa preživi na prostem, jih je letos imela že 15. A kot je za N1 razložil dr. Tomi Trilar, vodja Kustodiata za nevretenčarje v Prirodoslovnem muzeju Slovenije, klopov letos ni več kot običajno.

“Se je pa prej začela sezona zaradi višjih temperatur. Klop spomladi potrebuje aktivacijsko temperaturo, ki je okoli 6 stopinj Celzija. Takrat zleze iz zemlje, kjer prezimuje, in začne iskati gostitelja,” je pojasnil dr. Trilar. “Takoj, ko se to zgodi, klope dobimo in jih opazimo,” je dodal.

Velikost populacije klopov je odvisna od števila gostiteljev odraslih klopov, to pa so v glavnem srne in jeleni. Ker je v zadnjih 50 letih populacija teh dveh vrst zelo narasla, je tudi klopov toliko več, je še pojasnil Trilar. “Klop ima poleg jajčec tri razvojne stadije – ličinke, nimfe in odraslega samca ter samico. Večina odraslih klopov parazitira na srnah in jelenih, od tega pa je odvisno, koliko bo jajčec. Posledično pa je od tega odvisna velikost populacije,” je dodatno pojasnil sogovornik.

V Sloveniji imamo sicer več vrst klopov, na človeka pa se prisesa gozdni klop. Poberemo tudi kakšno drugo vrsto, a te se na nas v glavnem ne prisesajo.

Na sprehodih in izletih v naravo se pred klopi zaščitimo z oblačili, pri katerih je čim več kože pokrite (dolge hlače, dolgi rokavi, zaprta obutev). Oblačila naj bodo svetle barve, da klopa lažje opazimo. Na oblačila in nase poškropimo repelent, ki odganja klope. Po vrnitvi iz narave natančno pregledamo telo, se stuširamo in umijemo glavo. Oblačila pregledamo in jih operemo.

Loading Poll...

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!