Kmalu sprememba cen goriva: se splača čakati do torka ali ne?

Gospodarstvo 25. Mar 202309:58 0 komentarjev
Cene goriv so višje
Foto: PROFIMEDIA

Pred nami je znova tisti torek v mesecu, ko vlada določa nove cene goriv. Nas čaka podražitev ali je bolje rezervoar napolniti še pred torkom?

Vsake dva tedna se spreminjajo oziroma na novo določajo cene bencina izven avtocest in hitrih cest.

Nova sprememba bo v torek, 28. marca, nato pa naslednja 11. aprila.

Po izračunih Financ – če vlada ne bo spremenila uredbe, ki določa cene goriv – se bosta tako bencin kot tudi dizelsko gorivo pocenila.

Liter neosvinčenega 95-oktanskega goriva naj bi od torka naprej stal 1,34 evra oziroma tri cente manj kot do zdaj. Pri točenju 50-litrskega rezervoarja bi prihranek od torka naprej znašal slaba dva evra.

Nekoliko večja pocenitev se obeta pri dizlu. Po predvidevanjih bi tako liter stal 1,445 evra oziroma šest centov manj kot do zdaj. Če bi povsem napolnili 50-litrski rezervoar, bo ta od torka cenejši za tri evre.

Ob tem Finance poudarjajo, da se je formula reguliranih cen v zadnjih mesecih pogosto spreminjala. Kot pojasnjujejo, so večje pocenitve preprečevale okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida, prispevek za energetsko učinkovitost, z lanskim avgustom pa se je zvišala še marža trgovcev.

“V zadnjih dveh mesecih je država ob znižanjih osnovne cene dvigovala trošarine, enkrat pa se je ob povišanju cen odločila za znižanje in blažitev vpliva trgov na regulirano maloprodajno ceno na slovenskih prodajalnah. Podobno kot pri bencinu, ne bomo presenečeni, če se vlada odloči znova povišati trošarino,” pri napovedih in izračunih opozarjajo pri Financah.

Kako se oblikuje cena?

Cene bencina in dizla na servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene na 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in na 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina. Omejena je tudi marža za kurilno olje, na 0,08 evra za liter.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!