V sindikatu kmetov se bojijo, da se bodo nezakoniti odvzemi vrstili še naprej

Slovenija 29. Dec 202317:42 15 komentarjev
govedo
Foto: PROFIMEDIA

Sindikat kmetov pozdravlja odločitev ministrstva, ki bo kmetu iz Krškega vrnilo 24 odvzetih glav goveda. Obenem se bojijo, da se bodo nezakoniti odvzemi živali vrstili.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali v sindikatu, so na nezakonitost odvzema goveda opozorili takoj, zdaj pa je temu pritrdilo tudi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. “Pričakujemo, da bodo živali po hitrem postopku vrnjene rejcu, ki mu je že bila prizadejana nepopravljiva finančna in duševna škoda,” so navedli.

Odgovorne so pozvali k premisleku o povečanju odgovornosti v takšnih primerih. “Da je bila inšpektorica zgolj izločena iz postopka in ji ne grozi nobena druga odgovornost za nezakonit odvzem, ki ga je izvedla, je namreč absurd,” so prepričani.

Po njihovem mnenju bo potreben temeljit premislek o uvedbi dodatne odgovornosti posameznikov, ki predstavljajo uradni organ. “Sicer se bojimo, da se bodo takšni nezakoniti odvzemi vrstili še naprej,” so dodali.

Inšpektorat bo znova ugotavljal stanje živali

Ministrstvo, ki je pritožbi ugodilo kot drugostopenjski organ, je v obrazložitvi po poročanju medijev navedlo, da je uradna veterinarka v postopku zagrešila hude kršitve zakona o upravnem postopku – tako pri pisanju zapisnika kot pri vodenju postopka in pri samem odvzemu živali s kmetije v Leskovcu pri Krškem.

V zapisniku tako sploh ni zapisala, v kakšnem stanju so bile živali, zato je bila odločba o odvzemu goveda po presoji kmetijskega ministrstva nezakonita. Ministrstvo je odločbo odpravilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje območnega urada Inšpekcije RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v Novem mestu. Ta bo v ponovljenem postopku moral ugotoviti, v kakšnem stanju so bile odvzete živali.

Postopek bo izvedel drug uradni veterinar, saj je Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin po izredni preverbi postopka odvzema živali že pred tem iz inšpekcijskega postopka izločila uradno veterinarko, ki je odvzem novembra odredila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje