Kmetje in vlada ta teden znova za pogajalsko mizo

Slovenija 15. Maj 202321:51 0 komentarjev
Opozorilni protest kmetov
Borut Živulović/BOBO

Predstavniki kmetijskih organizacij in vlade bodo za pogajalsko mizo znova sedli v sredo dopoldne, so povedali v Sindikatu kmetov Slovenije. Kmetje so že večkrat poudarili, da ne odstopajo od svojih zahtev in da so pripravljeni stopnjevati protestne aktivnosti.

Predstavniki kmetijskih organizacij in vlade so pogajanja začeli v prvih dneh aprila, ko so se med drugim dogovorili za oblikovanje delovne skupine. Pred tem je 24. marca potekal prvi protest kmetov. Sredi aprila so nato iz kmetijskih organizacij sporočili, da so pogajanja opustili, saj vlada ne izpolnjuje njihovih pričakovanj.

25. aprila so organizirali nov protestni shod, po njem pa na politični vrh naslovili zahtevi za takojšen umik uredbe o programu upravljanja območij Nature 2000 in predloga novele zakona o zaščiti živali v delu, ki se nanaša na spremembo nadzora rejnih živali. Če to ne bo izpolnjeno, bodo nadaljevali protestne aktivnosti, so napovedali.

Kmetijska ministrica Irena Šinko je ob protestu ocenila, da je dogovor s kmeti mogoč. Kot je pojasnila, je vlada predstavnikom kmetov že pred protestom poslala odgovor na njihove zahteve. Ker gre za obsežno gradivo, so po njenih besedah predlagali, da bi se na pogajanjih ponovno sešli po prvomajskih praznikih.

Glede Nature 2000 predlagajo, da bi se letos režim tam izvajal prostovoljno, glede trajnega travinja bi individualno pregledali, na katerih območjih bi lahko morda spremenili rabo, trajna travinja pa bi se nadomestilo kje drugje. Da s kmetijskim ministrstvom iščejo rešitve za postavljene zahteve kmetov, so zatrdili tudi na ministrstvu za naravne vire in prostor.

Protest traktor
Borut Živulović/BOBO

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!