Knovs: Policija naj predloži statistiko o kaznivih dejanjih v Ljubljani

N1 video 29. Sep 202313:17 1 komentar

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je obravnavala problem povečanih migracij. Govorila je tudi o povečanju kriminalitete v Ljubljani.

Po včerajšnji seji parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), na kateri so obravnavali problem povečanih migracij, je predsednik komisije Janez Žakelj spregovoril, kaj so sklenili.

Seje so se udeležili tudi direktor Sove Joško Kadivnik, generalni direktor policije Senad Jušić in pomočnik direktorja kriminalistične policije Matjaž Jerkič.

Poslanci so od njih želeli podatke o vzrokih za močno povečan prihod migrantov v Slovenijo, aktivnosti nadzorovanih služb in vplivu teh dogodkov na varnost v Sloveniji. Po Žakljevih besedah so kot ključne vzroke za povečanje migracij našteli poslabšanje političnih in ekonomskih razmer v izvornih državah, aktivno delovanje kriminalnih združb, nedosledno izvajanje mejnih nadzorov in nedosledne azilne postopke držav na tako imenovani balkanski poti.

Knovs je pozval Sovo in policijo, da pozorno spremljata dogajanje na področju nezakonitih migracij, ki bi lahko vplivalo na varnost v Sloveniji, in da o tem redno poročata komisiji.

Žakelj je povedal še, da so na seji zelo intenzivno razpravljali o kriminaliteti v Ljubljani. Knovs je sprejel sklep, “naj generalna policijska uprava v petih dneh komisiji predloži statistiko o številu kaznivih dejanj in storilcev na območju Mestne občine Ljubljana, glede na državljanstvo, v primerjavi s preteklim letom, in podatek, koliko je bilo storjenih kaznivih dejanj v azilnem domu na Viču”, je povedal Žakelj.

JANEZ ŽAKELJ KNOVS
Foto: Denis Sadiković/N1

Ker Knovsova medresorska delovna skupina že od maja ni dobila ocene teroristične ogroženosti, so soglasno sprejeli sklep, v katerem so pozvali vlado, naj komisijo o tej temi redno obvešča.

Nato je Žakelj povedal, da so to vse informacije, ki zadevajo sejo Knovsa, zdaj pa novinarsko konferenco nadaljuje kot poslanec Nove Slovenije.

Novo Slovenijo skrbi, kje bodo migranti nastanjeni pozimi

V tej opozicijski stranki ocenjujejo, da vlada podcenjuje rastoče migracijske tokove. “Vseh ljudi, ki si želijo iz svojih držav, je preveč. Po zadnji Gallupovi raziskavi je teh 16 odstotkov svetovne populacije, to je 900 milijonov ljudi, od tega več kot 30 odstotkov iz podsaharske Afrike in severne Afrike, je dejal Žakelj in dodal, da je to za Evropo daleč preveč.

Osnovni cilj države je, da zavaruje meje in omogoči varnost državljanom. “Ne želimo si, da bi zaradi slabega odziva vlade prihajalo do ekstremizmov in oblikovanja vaških straž,” je poudaril Žakelj. Dodal je, da so številke “alarmantne”, saj je policija do včeraj obravnavala več kot 43 tisoč nezakonitih prehodov mej, kar je “res zastrašujoče”, in da azilni domovi pokajo po šivih. “Kje bodo vsi ti migranti nastanjeni pozimi?” se je vprašal Žakelj.

Dodal je, da predsednik vlade Robert Golob podcenjuje problem migracij, češ da govori, da Slovenija čaka odziv EU. “Na ta odziv čakamo že 10 let,” je dejal Žakelj in dodal, da imamo azilno zakonodajo, ki omogoča številne zlorabe. “Migrant recimo pride v Slovenijo, zaprosi za azil, policist ga taksira v azilni center, kjer se naje, umije, preobleče, naspi in potem gre naprej. Azilni postopek traja več mesecev, tudi do leto. In takrat, ko je postopek končan, že ne vemo, kje je,” je povedal Žakelj in dodal, da se “več kot pol milijona ljudi tako sprehaja po EU, kar pomeni tudi varnostna tveganja”.

Ker nekatere države, med njimi Španija, sklepa sporazume z Marokom o vračanju beguncev, “imamo zdaj tudi Maročane na balkanski poti in v Ljubljani”, je opomnil.

Dodal, je, da je treba na ravni EU doseči, da se naredi seznam varnih držav, v katerih ni vojn, in “begunce iz teh držav bi bilo treba dosledno vračati”. Med njimi je naštel Maroko, Pakistan, Alžirijo, Bangladeš in “mogoče Rusijo”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje