Po članku N1 še eno opozorilo policije: Vaške straže so lahko varnostno tveganje

Črna kronika 24. Sep 202319:25 19 komentarjev
Oborožen rop pošte v Lendavi
Jure Kljajić/Vestnik.si

Policija se zaveda pomena tesnega sodelovanja z lokalnimi skupnostmi, ampak vaške straže so varnostno tveganje, še enkrat, tokrat po objavi članka o vaški straži v Ivančni Gorici na N1, poudarja ljubljanska policijska uprava. "Ustanovitelji vaških straž se morajo zavedati tudi nevarnosti tega početja. V primeru, da bi se posamezni storilci kaznivih dejanj prijetju uprli, bi lahko prišlo tudi do hudih in neželenih posledic," poudarjajo na policiji in zagotavljajo, da tudi na območju Ivančne Gorice zagotavljajo varnost.

Po tem, ko smo danes na N1 objavili zgodbo o vaški straži v Ivančni Gorici, ki je vzniknila iz prepričanja krajanov, da se kriminal v njihovi občini povečuje, policija pa je ob tem nemočna, je močno završalo zlasti na družbenih medijih.

Predsednik SDS Janez Janša, denimo, je na omrežju X zapisal, da ni dopustno, da je v nočnih urah za občine Ivančna Gorica, Grosuplje in Dobrepolje na voljo le ena policijska patrulja, kot je za N1 povedal podžupan Ivančne Gorice Tomaž Smole.

“Če se na enem koncu zgodi denimo prometna nesreča, policije na drugem koncu praktično ni,” je za N1 dejal podžupan Smole in dodal: “Izraz vaška straža je sicer nekoliko pretiran, a razumemo stisko ljudi, ki morajo nekaj narediti. Ne morejo samo čakati in gledati, kako se kriminal razrašča.”

Vaška straža, Ivančna Gorica
Storilec, ki ga je pred nedavnim v Ivančni Gorici med tatvino v skladišču ujela in do prihoda policije zadržala tamkajšnja vaška straža. Vir: Darko Perko, vodja vaške straže v Ivančni Gorici

Čeprav je policija že v petek pojasnjevala, da je tudi na širšem ljubljanskem območju, kamor Ivančna Gorica sodi, prijela več storilcev kaznivih dejanj in da so ti po odločitvi preiskovalnega sodnika tudi v priporu, je vodja vaške straže v Ivančni Gorici Darko Perko za N1 dejal, da se vaška straža celo krepi.

“Na začetku nas je bilo v tej iniciativi okoli šest. Zdaj pa me že dnevno kličejo občani, tudi iz drugih občin, ki bi radi pomagali. Ljudje so začutili, da je kriminal težava in se želijo priključiti naši iniciativi,” pravi Perko.

Ne le v Ivančni Gorici, tudi v Žužemberku se ljudje zaradi vlomov in kraj pritožujejo.

Žužemberški župan Jože Papež je za N1 povedal: “Kot poslušam po terenu in kot mi pripovedujejo sokrajani, so tudi tatvine in kraje zelo prisotne tudi pri nas. Za zdaj se naši občani še niso povezali v vaško stražo, kot so se v Ivančni Gorici. A če se bo trenutno stanje nadaljevalo, se bomo morali tudi v naši občini povezati, organizirati in zaščititi svoje premoženje. Očitno bomo tudi mi prepuščeni sami sebi.”

Na PU Ljubljana pa ob tem ponovno svarijo, da se sicer zavedajo pomembnosti sodelovanja z lokalnimi skupnostmi in da to tudi počno, da pa so vaške straže nekaj povsem drugega.

Vaška straža, Ivančna Gorica
Vaška straža Ivančna Gorica med nočno patruljo Vir: Darko Perko, vodja vaške straže v Ivančni Gorici

Po prepričanju policije lahko vaške straže “predstavljajo varnostno tveganje in lahko tudi kaznivo ravnanje, zato v policiji izrecno nasprotujemo njihovemu ustanavljanju in njihovo delovanje skrbno spremljamo, prilagajamo ukrepe za zagotavljanje varnosti in presojamo morebitna odklonska ravnanja. Ustava zagotavlja svobodo zbiranja in združevanja, vendar te aktivnosti ne smejo posegati v pristojnosti in naloge, ki jih lahko izvajajo le državni organi,” podarjajo na policiji.

In nadaljujejo: “Zato bo policija  vsak primer tovrstnega združevanja, organiziranja, delovanja posameznikov in skupin spremljala in presojala zakonitost in odgovornost. Poleg odgovornosti se morajo ustanovitelji vaških straž zavedati tudi nevarnosti početja. V primeru, da bi se posamezni storilci kaznivih dejanj prijetju uprli, bi lahko prišlo tudi do hudih in neželenih posledic.”

Ljubljanska policijska uprava ugovarja tudi navedbam lokalnih predstavnikov, da na območju kar treh občin (Ivančne Gorice, Grosuplja in Dobrepolja) ponoči patruljira le ena policijska policijska patrulja.

Nalog na tem območju ne opravlja le policijska postaja Grosuplje, pač pa tudi druge policijske enote, najpogosteje iz postaje prometne policije Ljubljana.

“Na območju Grosuplja in Ivančne Gorice potekajo tudi poostreni nadzori, ki jih v policiji načrtujemo in izvajamo glede na varnostno problematiko. Odzovemo se na vsako obvestilo o varnostnih dogodkih in interveniramo v najkrajšem možnem času. Ta vikend sta bili poleg redne patrulje lokalne enote na območje Ivančne Gorice napoteni tudi dve patrulji prometne policije in patrulja vodnikov službenih psov. Pri zagotavljanju varnosti na območju Ivančne Gorice sodelujemo tudi z drugimi državnimi organi ter inšpekcijskimi službami,” še pravijo na PU Ljubljana.

Avtomobil slovenske policije
PROFIMEDIA

V Ivančni Gorici so krajani stvari vzeli v svoje roke zlasti po seriji okoli 15-ih vlomov v tamkajšnje cerkve pred nekaj meseci. Policija pa zdaj še enkrat, že drugič pravi, da je prikazovanje dogodkov iz daljšega preteklega obdobja o tem, da naj bi se stanje kriminalitete na območju Ivnčne Gorice poslabšalo, nedopustno.

Dodajajo, da so prav “od minulega ponedeljka do danes obravnavali dve kaznivi dejanji tatvine, kaznivo dejanje poskusa vloma in vlom v kavomat ter kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari. Preiskava kaznivih dejanj še poteka, pri čemer je potrebno izpostaviti, da občani v nobenem primeru niso prijeli nobenega izmed osumljencev.”

Zato, še enkrat, pravijo na PU Ljubljana, “odločno nasprotujemo ustanavljanjem vaških straž, spodbujamo pa sodelovanje občanov in lokalne skupnosti s policijo.” In vse občane pozivajo, naj se obračajo na številko 113, na najbližjo policijsko postajo ali pa anonimno pokličejo na 080 1200.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje