“Ko delimo osebne podatke, moramo to početi s tresočo roko”

Slovenija 28. Jan 202407:28 0 komentarjev
računalnik, starejši
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Obeležujemo evropski dan varstva osebnih podatkov. Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je ob tem poudarila, da je pri deljenju osebnih podatkov treba biti previden. Meni, da so sodobne tehnologije največji izziv pri varstvu osebnih podatkov, ki sprejemanje zakonodaje na tem področju prehitevajo.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je posameznike pozvala, naj uveljavijo pravice s področja osebnih podatkov, torej da od upravljalcev osebnih podatkov, denimo javnih institucij in spletnih ponudnikov, zahtevajo, naj jim sporočijo, katere njihove podatke obdelujejo in zakaj. “Ko delimo osebne podatke, moramo to početi s tresočo roko,” je poudarila.

Dan varstva osebnih podatkov ljudi ozavešča o varstvu osebnih podatkov in s tem povezanih pravicah, so poudarili pri Informacijskem pooblaščencu. Svet Evrope je na današnji dan leta 1981 sprejel Konvencijo o varstvu posameznika glede na avtomatsko obdelavo osebnih podatkov. To je prvi mednarodni pravni akt o varstvu osebnih podatkov, ki je varstvo osebnih podatkov opredelil kot temeljno pravico.

Med najpogostejšimi težavami spletnih uporabnikov so po podatkih Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT investicijske prevare s kriptovalutami, izsiljevanje z intimnimi posnetki in lažne spletne trgovine. Uporabnike opozarjajo, naj bodo pozorni, komu posredujejo osebne podatke, saj ta odpirajo vrata spletnim prevaram.

Mojca Prelesnik
Foto: Ziga Zivulovic jr./BOBO

Informacijski pooblaščenec je sicer lani prejel 1.443 novih prijav in pritožb zaradi suma kršitve varstva osebnih podatkov. To je 17,6 odstotka več kot leta 2022, ko so po podatkih letnega poročila prejeli 1.190 zadev s področja suma kršitev varstva osebnih podatkov.

Letošnji evropski dan varstva osebnih podatkov mineva v duhu uveljavitve novega zakona o varstvu podatkov. Ta je pred enim letom med drugim za pooblaščene osebe vpeljal dodatne pogoje za varstvo osebnih podatkov in zaostril ureditev videonadzora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!