Ko krajani vzamejo stvari v svoje roke: policija svari, a vaška straža se krepi

Vaška straža Ivančna Gorica
Vaška straža v Ivančni Gorici ujela storilca pri kraji (Vaška straža Ivančna Gorica, posnetek zaslona)

Čeprav policija opozarja, da so vaške straže varnostno tveganje, se vaška straža v Ivančni Gorici krepi. Ponoči patruljirajo po občini in kot kažejo posnetki in fotografije, ki jih objavljamo, so prav pred nedavnim med tatvino ujeli storilca in ga pridržali do prihoda policije. Vlomov in kraj je preveč, policija pa nemočna, so še vedno prepričani krajani, pa čeprav je policija v petek oznanila, da so prijeli večje število osumljencev kaznivih dejanj tudi iz tega območja. Ni izključeno, da bo vaška straža vzniknila še v Žužemberku. Kajti žužemberški župan za N1 pravi: "Očitno bomo tudi mi prepuščeni sami sebi."

Nedolgo nazaj so v Ivančni Gorici med tatvino v enem od tamkajšnjih skladišč ujeli in pridržali storilca.

Ni ga ujela policija, kot bi človek pričakoval, pač pa skupina občanov, ki so se v prepričanju, da je kriminala v njihovi občini vse več, policija pa da je nemočna, organizirali v vaško stražo.

Kot prikazujeta spodnja fotografija in posnetek, ki ga hranimo v uredništvu, je vaška straža tistega večera storilca dejansko ujela med tatvino.

Vse dokler na kraj ni prišla policija, so ga vaščani tudi pridržali. Niso pa uspeli izslediti in ujeti njegovega domnevnega pomagača, za katerega trdijo, da ga je tat imel.

Vaska straža, Ivančna Gorica
Storilec, ki do ga med tatvino nedavno v Ivančni Gorici prijeli člani vaške straže. Vir: Darko Perko, vodja vaške straže v Ivančni Gorici

Vaška straža, kot prikazuje spodnji videoposnetek, ki nam ga je odstopil vodja vaške straže Ivančna Gorica Darko Perko, v večernih in tudi nočnih urah hodi po občini, patruljira ter lovi vlomilce in tatove.

Na posnetku je (sicer slabo zaradi teme) videti tudi policijsko vozilo, ki je prišlo na kraj dogodka po tem, ko so policijo poklicali krajani, ki so storilca tudi prijeli.

Krajani so stvari vzeli v svoje roke. Kot za N1 pravi Perko, vodja te vaške straže, se ne počutijo več varno.

Že v zadnjih dveh letih je, pravi Perko, v njihovi občini vlomov in kraj precej, a v zadnjem času se to še stopnjuje: “Pred nekaj meseci je bila v naši občini serija vlomov v cerkve. V dveh vikendih so neznani storilci vdrli v vsaj 15 cerkva, nastala je velika škoda. Vdirajo tudi v stanovanjske hiše, poslovne objekte in gradbišča,” pripoveduje in dodaja tudi, da kdor misli, da so storilci vlomov in tatvin pretežno romi, se ne bi mogel bolj motiti.

Občina Ivančna Gorica je pred časom organizirala celo sestanek s predstavniki policije in vaške straže ter to tudi objavila na svojih spletih straneh.

Sestanek na občini Ivančna Gorica s predstavniki policije in vaške straže (Vir: Občina Ivančna Gorica)

Ampak, kot za N1 pravi podžupan Ivančne Gorice Tomaž Smole, je prisotnost policije ponoči pri njih enostavno premajhna.

“Za občino Ivančna Gorica, Grosuplje in Dobrepolje je v nočnem času na voljo le ena patrulja. Če se na enem koncu zgodi denimo prometna nesreča, policije na drugem koncu praktično ni,” pojasnjuje Smole in dodaja: “Izraz vaška straža je sicer nekoliko pretiran, a razumemo stisko ljudi, ki morajo nekaj narediti. Ne morejo samo čakati in gledati, kako se kriminal razrašča.”

Kot je dejal, so se na nedavnem sestanku na občini s predstavniki policije Policijske postaje Grosuplje dogovorili, naj občina krovno policijsko upravo, to je ljubljanska, zaprosi za nočne okrepitve na terenu.

Policija: vaške straže so lahko varnostno tveganje

Na PU Ljubljana medtem trdijo, da v občini Ivančna Gorica v prvih devetih mesecih letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem preteklih petih let ne beležijo povečanega števila kriminalnih dejanj.

“Tatvin je približno enako, vlomov pa je v primerjavi z leti poprej celo manj,” so zapisali za N1. Je pa, priznavajo, zaradi vlomov in kraj več škode. Leta 2019 je znašala v prvih devetih mesecih slabih 420.000 evrov, letos pa že nekaj več kot 640.000 evrov.

Na PU Ljubljana pravijo, da se zavedajo pomena sodelovanja policije z lokalno skupnostjo in da je to pomembno za občutek varnosti ljudi. So pa odločno proti ustanavljanju vaških straž. Vidijo jih kot varnostno tveganje.

“Izrecno nasprotujemo njihovemu ustanavljanju in njihovo delo skrbno spremljamo, prilagajamo ukrepe za zagotavljanje varnosti in presojamo morebitna odklonska dejanja,” pravijo na policiji.

Še en odziv policije in še eno svarilo

Po objavi tega članka se je ljubljanska policijska uprava še enkrat odzvala na pojav vaške straže v Ivančni Gorici in znova posvarila, da je to lahko varnostno tveganje, ustanovitelji vaških straž pa da se morajo zavedati tudi nevarnosti početja. V primeru, da bi se posamezni storilci kaznivih dejanj prijetju uprli, bi lahko prišlo tudi do hudih in neželenih posledic, pravijo na policiji. Še enkrat so pojasnili tudi, kako zagotavljajo prisotnost na tem območju. Odziv policije, že drugi, si lahko preberete tukaj.

Ustava sicer zagotavlja svobodo zbiranja in združevanja, dodajo na policiji, a te aktivnosti ne smejo posegati v pristojnosti in naloge, ki jih lahko izvajajo le državni organi.

“Policija je in bo tudi v prihodnje vsak primer tovrstnega združevanja, organiziranja, delovanja posameznikov in skupin spremljala in presojala zakonitost, odgovornost in vpliv na varnostno oceno v lokalnem okolju in v državi,” še dodajajo na PU Ljubljana.

Vaška straža, Ivančna Gorica
Član vaške straže Ivančna Gorica med eno od nočnih patrulj. Vir: Darko Perko, vodja vaške straže v Ivančni Gorici

Prav to stališče policije močno jezi Perka, ki ne razume, zakaj bi želela policija nadzorovati vaško stražo. “Mi nismo del problema in nismo storilci kaznivih dejanj. Policiji celo pomagamo, ker opravljamo delo, ki bi ga morali opravljati oni,” pripoveduje.

In nadaljuje, da se vaška straža v Ivančni Gorici celo krepi. “Na začetku nas je bilo v tej iniciativi okoli šest. Zdaj pa me že dnevno kličejo občani, tudi iz drugih občin, ki bi radi pomagali. Ljudje so začutili, da je kriminal težava in se želijo priključiti naši iniciativi,” pravi Perko.

Vaška straža še v Žužemberku?

Ne le v Ivančni Gorici, tudi v Žužemberku se ljudje zaradi vlomov in kraj pritožujejo. Žužemberški župan Jože Papež je za N1 povedal: “Kot poslušam po terenu in kot mi pripovedujejo sokrajani, so tudi tatvine in kraje zelo prisotne tudi pri nas. Za zdaj se naši občani še niso povezali v vaško stražo, kot so se v Ivančni Gorici. A če se bo trenutno stanje nadaljevalo, se bomo morali tudi v naši občini povezati, organizirati in zaščititi svoje premoženje. Očitno bomo tudi mi prepuščeni sami sebi.”

A v petek je PU Ljubljana sporočila, da je v zadnjih treh mesecih preiskovala večje število kaznivih dejanj v Ljubljani, okolici Grosuplja in na Kočevskem. Da so 22 osumljencem, osumljenih za kar 72 različnih kaznivih dejanj, odvzeli prostost, so dejali in dodali, a je preiskovalni sodnik zoper vse te osumljence odredil tudi pripor.

S tem je policija bržkone želela ovreči trditve občanov v Ivančni Gorici, da se nikomur nikoli nič ne zgodi. Saj so na policiji posebej poudarili, da med preiskanimi kaznivimi dejanji izstopa tudi šest kaznivih dejanj velikih tatvin oziroma vlomov v župnišča na območju Grosuplja, Ivančne Gorice in Ribnice. “Pomembno je, da po prijetju osumljencev tovrstnih kaznivih dejanj ne beležimo več,” poudarjajo na PU Ljubljana.

A kot pravi podžupan Ivančne Gorice Tomaž Smole, na občini za to preiskavo vedo. Nanašala se je na dogodke izpred treh mesecev, poudarja, ko so v občini prvič zaznali porast vlomov in kraj. “Policija je te preiskave vodila že nekaj časa, tudi na sestanku pred dobrim tednom so nam povedali, da se s tem ukvarjajo. Ta petkova objava o odvzemu prostosti torej ni plod delovanja policije v zadnjem tednu, mi pa ne vemo, ali so prijete osebe povezane tudi z drugimi kriminalnimi dejanji v naši občini,” je še dejal Smole.