Ko poslanci iščejo zatočišče: v tem mandatu jih je največ zapustilo Počivalška

Slovenija 17. Jan 202206:45 > 08:27 1 komentar
Počivalšek
Žiga Živulović jr./Bobo

V sedanjem sklicu državnega zbora je poslansko skupino zamenjalo 11 poslancev oziroma poslank. Največ jih je izgubila SMC, ki je na volitvah leta 2018, ko je stranko še vodil Miro Cerar, osvojila deset poslanskih mandatov. Štiri leta pozneje ima stranka v državnem zboru le še štiri poslance.

Čeprav nas do državnozborskih volitev, ki bodo aprila letos, ločijo še dobri trije meseci, je na političnem parketu že precej živahno. Stranke zaključujejo evidentiranje kandidatov za volitve, oblikujejo se nove stranke, z mislijo na parlamentarne volitve pa se vrstijo poslanski prestopi.

Zadnji prestop je pomanjšal poslansko skupino Levica. Iz nje je v SD prestopil poslanec Željko Cigler, ki je bil v preteklosti že vrsto let član Socialnih demokratov. Na listi SD ga na prihajajočih državnozborskih volitvah po vsej verjetnosti ne bo, v vrstah Levice pa njegov odhod povezujejo tudi s tem, da ga zaradi neplačevanja članarine niso uvrstili med kandidate. Cigler je že drugi poslanec, ki se je v tem mandatu iz Levice preselil v SD – pred slabima dvema letoma je to storil Franc Trček.

Konec lanskega leta je zdaj že nekdanjo SMC (danes Konkretno) zapustila Mateja Udovč. Prestopila je v Našo deželo Aleksandre Pivec, ki se sicer o prihodu v njeno stranko pogovarja še z nekaterimi poslanci. Med njimi tudi s poslanci Desusa, ki so jo vrgli s čela stranke upokojencev.

Največ poslancev je izgubila SMC

Marca lani so trije poslanci, Igor Zorčič, Branislav Rajić in Janja Sluga, zapustili SMC in ustanovili poslansko skupino nepovezanih poslancev. V skupini se jim je pridružil tudi poslanec Jurij Lep, ki je izstopil iz poslanske skupine Desusa. Največ odhodov je v tem sklicu državnega zbora imela ravno poslanska skupina SMC. Že kmalu po volitvah jo je zapustil Milan Brglez, ki je prestopil v SD – kasneje se je sicer Brglez preselil v Evropski parlament in se je njegovo poslansko mesto “vrnilo” SMC (v državni zbor je prišel Dušan Verbič).  Poslansko skupino SMC sta v sedanjem mandatu zapustila še Jani Möderndorfer (prestopil je v LMŠ) in Gregor Židan (danes SD), ki se nista sprijaznila z vstopom Počivalškove stranke v Janševo vlado.

SMC
Žiga Živulović jr./BOBO

V stranki SMC oziroma Konkretno, ki jo vodi Zdravko Počivalšek, so ostali le še štirje poslanci. Na volitvah leta 2018 je sicer SMC pod vodstvom Mira Cerarja dobila deset poslanskih mandatov.

Katerih strank poslanci niso zapuščali

Ostalih dveh koalicijskih strank SDS in NSi v tem mandatu ni zapustil noben poslanec in tudi v prihodnjih treh mesecih odhodov ni pričakovati. Se je pa v SDS že konec leta 2019 iz poslanske skupine SNS preselila poslanka Lidija Ivanuša. Poleg omenjenih dveh vladnih strank poslanci v tem mandatu niso zapuščali niti opozicijskih SD, LMŠ in SAB.

V tem mandatu za zdaj 11 prestopov

V aktualnem sklicu državnega zbora smo bili tako priča prestopom 11 poslancev oziroma poslank, ni pa izključeno, da ne bo v naslednjih tednih še kakšen. Medtem pa poslanci Branko Simonovič, Ivan Hršak in Robert Polnar še vedno ostajajo člani poslanske skupine Desusa, čeprav običajno zastopajo povsem drugačno stališče kot stranka. Vsi trije pa se že dogovarjajo o vstopu v druge stranke. Simonovič rad poudarja, da ima več ponudb, odločil pa se bo, ko bo nasledniku prepustil vodenje izolskega občinskega odbora Desusa. Polnar pa je že razkril, da bo na aprilskih volitvah kandidiral na listi Jelinčičevih nacionalistov.

Poslanski prestopi so sicer na slovenskem političnem prizorišču stalnica. Enajst poslancev se je v drugo poslansko skupino preselilo tudi v prejšnjem mandatu. Prestopi so bili tedaj usodni za poslansko skupino stranke Alenke Bratušek, ki je po odhodu Petra Vilfana in Janija Möderndorferja prenehala obstajati, poslanki Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček pa sta se morali preseliti med nepovezane poslance.

Po Jankovićevi vrnitvi razpad Pozitivne Slovenije

Še bolj živahno je bilo v državnem zboru v mandatu 2011–2014, ko je poslansko skupino zamenjalo kar 19 poslancev oziroma poslank. Največji “razkol” je takrat povzročil Zoran Janković, ki se je aprila 2014 vrnil na čelo Pozitivne Slovenije. Zaradi njegove vrnitve je Alenka Bratušek odstopila s čela vlade, kar 16 poslancev in poslank pa je zapustilo poslansko skupino Pozitivne Slovenije. Jankovićevi stranki, ki je na volitvah leta 2011 osvojila 29 poslanskih mandatov, se na volitvah leta 2014 ni uspelo prebiti v parlament, je pa štiri poslanska mesta osvojila novoustanovljena stranka Alenke Bratušek Zaab.

Zoran Janković
BOBO

Najbolj usoden poslanski prestop doslej se je sicer zgodil po volitvah leta 1996, ko je Ciril Pucko prestopil iz SKD v LDS, s tem pa omogočil tretjo vlado Janeza Drnovška. Odmevna sta bila tudi prestopa poslank Ede Okretič Salmič in Polonce Dobrajc – poslanski skupini Desusa oziroma SNS sta zapustili po tem, ko sta spomladi 2000 za mandatarja podprli Andreja Bajuka.

Pestremu dogajanju smo bili priča tudi po porazu LDS na volitvah leta 2004, vlado pa je prvič sestavil prvak SDS Janez Janša. Štirje vidni poslanci LDS, Anton Rop, Milan M. Cvikl, Darja Lavtižar Bebler in Marko Pavliha, so izstopili iz stranke in se pridružili SD, ki jo je vodil Borut Pahor. Šest poslancev LDS pa je ustanovilo poslansko skupino Zares.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje