Golob na Brdu: Nadaljevali bomo dobro delo, ki smo ga začeli pred 14 dnevi

Slovenija 01. Feb 202306:31 > 11:13 13 komentarjev
Prvi vrh koalicije
Žiga Živulovič jr./BOBO

Na Brdu pri Kranju se sestaja koalicijski vrh. Glede na napovedi premierja Roberta Goloba bosta prioriteti reforma plačnega sistema v javnem sektorju in stanovanjska politika. Koalicija pa bo obravnavala še davčno in šolsko reformo.

Koalicijski vrh se danes sestaja na Brdu pri Kranju, začrtali pa bodo izhodišča reforme plačnega sistema v javnem sektorju, pa tudi stanovanjske politike. To bosta glede na napovedi premierja Roberta Goloba tudi današnji prioriteti koalicijskih partnerjev, na dnevnem redu pa sta sicer še davčna in šolska reforma.

Premier Golob je ob prihodu na koalicijski vrh dejal, da bodo danes nadaljevali dobro delo, ki so ga začeli na koalicijskem vrhu pred 14 dnevi. “Obravnavali bomo dve točki. Najprej bomo obravnavali plačni sistem, ki ga ne bom več imenoval enotni plačni sistem, ker bo popolnoma drugačen. Druga točka pa bo stanovanjska politika in kako bomo naredili preboj na tem področju, predvsem pa, kako mladim in tudi tistim manj mladim omogočiti, da končno, na vzdržen način pridejo do lastnega stanovanja,” je dejal.

Izhodišča reforme plačnega sistema, ki jih bo na zasedanju vladne ekipe in koalicijskih poslancev predstavila ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik, nestrpno pričakujejo zlasti sindikati javnega sektorja.

V zadnjih tednih se namreč vrstijo zahteve vse več skupin javnega sektorja po zvišanju plač in napovedi zaostrovanja sindikalnih aktivnosti. Vladi ob tem očitajo tudi, da problematiko plač rešuje parcialno le pri nekaterih poklicnih skupinah, ki so deležne privilegirane obravnave, medtem ko za ostale vztraja, da bo nesorazmerja odpravljala v okviru prenove plačnega sistema.

Po do sedaj znanih informacijah se z reformo plačnega sistema obeta oblikovanje posameznih plačnih stebrov ob skupnih temeljih, med katerimi je ministrica že navedla plačno lestvico in dodatke, kot je recimo dodatek za delovno dobo, ki morajo biti enaki, ne glede na to, v katerem stebru se bo zaposleni nahajal. Predlog je tudi, da se med najnižjo in najvišjo plačo vzpostavi razmerje ena proti sedem.

Do koalicijsko usklajenih izhodišč se bo morala nato opredeliti še vlada, za tem pa bo vladna pogajalska skupina z izhodišči seznanila reprezentativne sindikate javnega sektorja.

Koalicijski partnerji pa bodo danes usklajevali tudi izhodišča stanovanjske politike, med prioritetami bo sodeč po napovedih in zavezah koalicijske pogodbe gradnja in obnova javnih najemnih stanovanj.

Ob napovedih več reform in pomislekih o vzdržnosti javnih financ za takšne podvige pa je pred začetkom tokratnega koalicijskega vrha pred novinarje stopil tudi minister za finance Klemen Boštjančič in poudaril, da napovedanih reform nikakor ne vidi kot zahteve, temveč kot “vrsto ukrepov, da posamezne podsisteme naredimo bolj učinkovite”. O tem, ali že imajo analize, koliko bodo napovedane reforme stale državo, pa je dejal: “Nekaj že, marsikaj pa bomo še naredili.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje