Tako koalicija kot opozicija si želita vsebinske predvolilne razprave

N1 video 09. Feb 202215:24 > 22:07 5 komentarjev
Volilna skrinjica
Ziga Zivulovic jr./BOBO

Predsednik republike Borut Pahor je razpisal redne volitve. Koalicijske stranke zatrjujejo, da so na volitve pripravljene. V SDS in Konkretno pa ob tem izpostavljajo tudi željo, da bi bila volilna kampanja predvsem vsebinska in se ne bi vrtela zgolj okoli ideoloških vprašanj. V opozicijskih strankah, združenih v KUL, pa potekajo še zadnje priprave na volitve. Prvaki strank si želijo razprave o rešitvah in visoke volilne udeležbe.

Predsednik republike Borut Pahor je ob današnjem razpisu rednih državnozborskih volitev povedal tudi, komu bo podelil mandat. Dejal je, da bo mandat za sestavo vlado podelil tistemu kandidatu, ki bo imel zadostno podporo poslank in poslancev. Vodje poslanskih skupin bo prosil, naj mu podporo izkažejo s podpisi poslancev.

Kako naj predsednik ob tem dojema stranke LMŠ, SD, SAB in Levico, ki so sklenile dogovor o povolilnem sodelovanju? Predsednik LMŠ Marjan Šarec in predsednica SAB Alenka Bratušek menita, da jasen odgovor na to daje prav dogovor med strankami. Dogovorile so se namreč, da bo mandatar tisti, ki bo na volitvah zbral največ glasov.

Šarec je na vprašanje o tem odgovoril, da je najprej treba izvesti volitve. Ocenil je, da je Pahorjeva odločitev, da mandatarstvo nameni tistemu, ki ima največjo podporo v parlamentu, pravilna.

“Kdo bo mandatar, bodo povedali volilci,” je rekel koordinator Levice Luka Mesec. Tudi Mesec je spomnil na dogovor strank o mandatarju. “Glede na to, da trenutno kaže največ glasov Robertu Golobu, moramo to vprašanje razrešiti v KUL, v dogovoru z Golobovo listo,” je rekel. Golobova stranka Gibanje Svoboda ni med podpisniki sporazuma KUL, je poudaril Mesec.

Predsednica SD Tanja Fajon pa je poudarila, da bo vlado sestavljal tisti, “ki bo prvi prinesel 46 glasov”.

V predvolilnem obdobju predvsem o rešitvah

Bratušek si želi visoke volilne udeležbe in da bodo volilci v predvolilnem obdobju poslušali o predlaganih rešitvah. “25. aprila, ko bo glas oddan, bo prepozno za razmišljanje o tem, ali je bil glas oddan pravemu,” je rekla Bratušek. “Brez močnega gospodarstva ni socialne države in višjih pokojnin,” je rekla. Situacija bo zaradi velikega zadolževanja te vlade težka, konkretne rešitve pa bodo stranke KUL popoldne predstavile na okrogli mizi. Za SAB sta pomembni dve strukturni spremembi: demografski sklad in dolgotrajna oskrba.

“Naša glavna skrb je, da pride čim več ljudi na volitve,” je rekel Šarec. Izpostavil je zavezanost razvoju in raziskavam ter poudaril še normalizacijo, boj proti korupciji, boj za javno zdravstvo, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, …

Luka mesec KUL
N1

Mesec pa meni, da mora biti naslednja vlada bistveno drugačna od dosedanjih. Napovedal je, da bodo stranke predstavile, kako naj bi delovale prihodnja vlada pod vodstvom KUL. “Prvo, kar je treba presekati, je to, da so stranke pred volitvami govorile eno, ko so prišle na oblast, pa delale drugo,” je rekel.

“Zelo samozavestni smo,” pa je na ločeni novinarski konferenci poudarila predsednica SD Fajon. Med prioritetami stranke je izpostavila predvsem javno zdravstvo, saj da se danes “večinoma pogovarjamo le o plačah zdravnikov, pozabljamo pa na to, kje so bolniki” ter 700-milijonov evrov težak načrt gospodarskih investicij, ki bi pomagale pri zagonu družinskih, majhnih in srednjih podjetij, pa tudi pri širjenju načrtov izvoznikov. Pri socialni politiki je izpostavila še zakon o neprofitnih najemnih stanovanjih, pa tudi spremembe zakona o medijih.

Koliko sredstev bodo v KUL namenili predvolilni kampanji?

Mesec se boji, da bo kampanja umazana. “Vladne stranke na veliko zapravljajo denar. Že pred volilno kampanjo visijo po Sloveniji plakati, ki tako ali drugače nagovarjajo volilce,” je rekel in dodal, da si želi, da političen prostor po volilni kampanji ne bi bil še bolj razburkan. Levica bo predvolilni kampanji namenila okoli 100.000 evrov. Kandidatnih list, tako Mesec, še niso zaprli.

V SAB so na volitve kadrovsko, programsko in finančno pripravljeni. 14. februarja bodo potrjevali volilni program, nato pa tudi kandidatno listo. V kampanjo vstopajo brez dolga, sredstva so privarčevali, je rekla Bratušek.

Glede financiranja volilne kampanje je Šarec dejal, da je znano, da LMŠ “ni ravno najbolj pri denarju”. “Zneski ne bodo veliki, naša kampanja bo takšna, kot je bila. Razpolagamo s tistim, kar imamo na voljo,” je rekel.

Koalicijske stranke na volitve pripravljene, v kampanji pričakujejo vsebinsko razpravo

V koalicijskih SDS, NSi in Konkretno ob uradnem razpisu državnozborskih volitev, ki bodo potekale 24. aprila, zatrjujejo, da so na volitve pripravljeni.

V SDS so danes pozdravili Pahorjevo odločitev o razpisu volitev in da je z današnjim dnem dokončno znan datum parlamentarnih volitev. Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je ob tem izrazil pričakovanje, da bo predvolilna kampanja posvečena tudi vsebini in “da se bomo malo odmaknili od tega, kar se v tem trenutku dogaja”. V stranki po njegovih besedah tudi verjamejo, da bodo tudi tiste stranke, ki za zdaj nimajo programa, z njim pristopile h kampanji. Ob tem pričakujejo še izmenjavo mnenj in argumentacijo, s tem pa tudi pridobivanje volivcev na konkretnih zavezah ter dejanjih in ne floskulah, je dejal Krivec. Zatrdil je še, da v SDS vedno resno delajo na pripravi na volitve v DZ, popolnjeno imajo tudi kandidatno listo.

Predsednik SDS in predsednik vlade Janez Janša pa je na Facebooku spomnil, da bomo aprila prvič po letu 2008 državni zbor volili na rednih volitvah. “Koalicija SDS, NSi in Konkretno je kljub KUL-skim strelom v hrbet zdržala, uspešno vodila Svet EU, zagotovila stabilnost, okrevanje in razvoj. Zahvala tudi državotvornemu delu opozicije in poslancema narodnosti,” je zapisal v odzivu na razpis volitev.

V NSi so pojasnili, da sam datum volitev ni presenečenje, saj ga je Pahor napovedal že lani novembra. Kot so še poudarili, so na volitve pripravljeni, pričakujejo jih samozavestno in z dobro popotnico iz aktualnega mandata ter prepričanjem, da lahko zaupanje volivcev dobijo tudi v naslednjem mandatu.

Tudi vodja poslanske skupine Konkretno Gregor Perič je v današnji izjavi zatrdil, da so v stranki pripravljeni na volitve, nanje pa se po njegovih besedah podajajo v novem političnem formatu, s katerim želijo izpostaviti predvsem prednosti sodelovanja in povezovanja. Kot je dejal Perič, smo bili namreč v zadnjih dveh letih priča stvarem, ki po njihovi oceni niso pripomogle Sloveniji, da se lažje sooči s številnimi izzivi, ki niso vezani zgolj na epidemijo.

Po Peričevih besedah pa si v stranki želijo tudi, da bi bila volilna kampanja vsebinska, “da se ne pogovarjamo o ideologijah, ampak o zelo konkretnih vprašanjih, ki jih državljani in državljanke imajo”. Kot pomembno Perič ocenjuje tudi, da volitve vsi priznajo kot legalne in legitimne in da nad njimi ne bo nobene sence dvoma. V Konkretno tako tudi verjamejo, da bo Državna volilna komisija našla ustrezne rešitve, da bodo lahko vsi volilni upravičenci uveljavili svojo volilno pravico.

Perič je v izjavi še zatrdil, da verjame, da bo priložnost za sestavo vlade dobil tisti kandidat, ki bo na volitvah dosegel najboljši volilni rezultat. A kot je spomnil, to ni nujno pravilo, saj je tudi v preteklosti že bilo drugače, zato je prepričan, da je treba ob tem zaupati demokraciji, sam pa verjame, da bo predsednik republike sprejel “prave in preudarne odločitve”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje