Koalicija stopila v bran odhajajočemu državnemu sekretarju Tilnu Božiču

Slovenija 30. Mar 202317:55 11 komentarjev
Tilen Božič
Egon Parteli/N1 (Tilen Božič)

Vlada je Tilna Božiča, ki se je zaradi javno izraženega nezadovoljstva premierja Roberta Goloba s komuniciranjem davčne reforme odločil za odstop, razrešila z mesta državnega sekretarja na finančnem ministrstvu. Po naših informacijah pa so mu predstavniki koalicije na jutranjem sestanku pri premierju Golobu stopili v bran in njegov odhod obžalovali.

Torkov intervju s predsednikom vlade Robertom Golobom je v koalicijskih vrstah povzročil precejšnje nezadovoljstvo. V njem je namreč premier pod vprašaj postavil izpeljavo reform in ostro kritiziral ministrstvo za finance, ki da mu je “spodrsnilo” pri komuniciranju davčne reforme.

Vendar pa po naših informacijah predstavniki koalicije na jutranjem sestanku pri premierju – predsedniki, vodje poslanskih skupin in generalni sekretarji koalicijskih strank se pred četrtkovo sejo vlade redno sestajajo – Roberta Goloba o njegovih navedbah v omenjenem pogovoru niso ničesar vprašali. Je pa beseda nanesla na odhod državnega sekretarja na ministrstvu za finance Tilna Božiča, ki je bil pristojen za področje davkov. Božič je namreč včeraj zjutraj – torej nekaj ur po objavi intervjuja z Golobom – ministru za finance Klemnu Boštjančiču poslal odstopno izjavo, vlada pa ga je na današnji seji z jutrišnjim dnem razrešila z mesta državnega sekretarja.

Po besedah naših virov je vodja poslancev Svobode Borut Sajovic na jutranjem sestanku pri premierju povedal, da je Božič – vsaj v odnosu do njihovih poslancev – svoje delo opravljal korektno in profesionalno. Med poslanci Svobode, ki najbolj obžalujejo Božičev odhod, naj bi bila po naših informacijah predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Nekatere Golobove navedbe v torkovem intervjuju naj bi jo močno vznejevoljile in naj bi se želela o njih s premierjem resno pogovoriti.

Obletnice Dražgoše
Žiga Živulovič Jr./BOBO

Predstavniki SD in Levice so se, kot smo izvedeli, na današnjem sestanku strinjali z navedbami Sajovica o profesionalnosti in korektnosti Tilna Božiča ter obžalovali, da je moral zapustiti mesto državnega sekretarja. Božič je sicer še v torek dopoldne – torej nekaj ur pred predvajanjem intervjuja s premierjem – izhodišča davčne reforme predstavljal poslancem SD, prejšnji teden pa poslancem Levice. V obeh poslanskih skupinah je mogoče slišati, da je bila predstavitev dobra.

Premier Golob naj bi, tako naši viri, ob navedbah Sajovica in predstavnikov koalicijskih partneric o Božiču molčal, generalna sekretarka največje vladne stranke Vesna Vuković pa naj bi dejala, da bodo v poslanski skupini Svoboda dobili vsa pojasnila.

V koalicijskih vrstah sicer prevladuje stališče, da je bilo Golobovo obračunavanje z ministrstvom za finance pred očmi javnosti povsem neprimerno – če je z delovanjem katerega od resorjev nezadovoljen, bi se moral z njegovimi predstavniki pogovoriti za zaprtimi vrati. Prav tako ni osamljena ocena, da bi moral odgovornost, če je delovanje ministrstva za finance res tako katastrofalno, da premier o tem obvesti celotno Slovenijo, prevzeti minister Klemen Boštjančič.

Tilen Božič se na naše klice tudi danes ni odzval, na finančnem ministrstvu pa so nam povedali, da na njihovem resorju ne bo ostal. Božič je bil po volitvah leta 2014 nekaj časa poslanec SMC, nato pa državni sekretar na ministrstvu za finance in na ministrstvu za delo. Pred lanskim ponovnim imenovanjem za državnega sekretarja na finančnem ministrstvu je krajši čas deloval v gospodarstvu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje