Predsednik Pahor predlagal Dolenca, Kogovšek Šalamon, Ilešiča in Vidmarja

Slovenija 14. Okt 202214:47 0 komentarjev
Borut Pahor
Borut Živulović/BOBO

Predsednik Borut Pahor je v državni zbor posredoval predloge za imenovanje viceguvernerja Banke Slovenije, sodnice ustavnega sodišča in kandidata za sodnika na Sodišču Evropske unije (EU) v Luksemburgu.

Predsednik Borut Pahor je predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič posredoval predloge štirih kandidatur. Za viceguvernerja Banke Slovenije predlaga kandidata Primoža Dolenca, za sodnico ustavnega sodišča kandidatko Nežo Kogovšek Šalamon. Za eno mesto kandidata za sodnika na Sodišču Evropske unije (EU) v Luksemburgu predlaga dva kandidata, in sicer Marka Ilešiča in Jureta Vidmarja.

“Predsednik republike ocenjuje, da vsi predlagani kandidati in kandidatka izpolnjujejo zahtevane strokovne kriterije za opravljanje funkcije, za katero so predlagani,” so zapisali v uradu predsednika in dodali, da je po opravljenih posvetovanjih z vodji poslanskih skupin mogoče sklepati, da Dolenc in Kogovšek Šalamon uživata tudi potrebno podporo za izvolitev.

Za eno mesto kandidata za sodnika Sodišča EU v Luksemburgu Pahor predlaga dva kandidata. “Ilešič na glasovanju za to funkcijo v prejšnji sestavi državnega zbora ni zbral potrebne večine glasov, prav tako na podlagi posvetovanj ni mogoče ugotoviti jasne in izrazite podpore za njegovo izvolitev ali izvolitev Vidmarja,” so zapisali v predsednikovem uradu.

Ločene javne predstavitve kandidatke in kandidatov bodo potekale v sredo, 19., in v petek, 21. oktobra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!