Sindikati RTVS: Direktor na pogajanja poslal lastnika zasebne medijske družbe

Slovenija 14. Okt 202213:50 2 komentarja
RTV Slovenija
Borut Živulović/BOBO

Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough po mnenju novinarskih sindikatov RTVS še naprej ovira pogajanja z zaposlenimi na RTVS. Na današnja pogajanja za razrešitev stavkovnih zahtev sindikatov je namreč namesto predstavnikov delodajalca poslal lastnika zasebne medijske družbe Adria Media Tomaža Drozga, so sporočili.

Kot je v sporočilu za javnost zapisala pogajalska skupina stavkovnega odbora novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS), so za spremembo glede udeležbe na današnjih pogajanjih izvedeli tik pred zdajci. Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough jih je o spremembi obvestil zgolj uro in pol pred začetkom današnjih pogajanj in dodal, da je Tomaž Drozg medijski strokovnjak in licencirani mediator.

“To je generalni direktor storil po tem, ko je sindikalna pogajalska stran zavrnila njegov predlog mediacije, ker bi s tem prekinili stavkovna pogajanja, poleg tega pa je vodstvo javnega zavoda ponujalo sestanek z mediatorjem, o katerem se strani sploh nista usklajevali,” so sporočili.

Sindikalna pogajalska stran, ki je bila sklicatelj današnjega kroga pogajanj, se je danes želela pogovoriti o oviranju stavke, do katerih po njihovih navedbah prihaja, pa tudi o opozorilih pred odpovedjo, ki jih je dobilo 38 zaposlenih, med katerimi so člani stavkovnega odbora in delavski predstavniki, ter zahtevati njihov umik.

Prav tako so hoteli opozoriti, da sindikalna stran od vodstva ne dobiva gradiv, ki jih zahteva, prav tako svojega dela še ni začela opravljati delovna skupina, ki bi proučila kršitve delovnih obveznosti in poklicnih meril odgovorne urednice Informativnega programa TVS Jadranke Rebernik in v. d. urednika uredništva za nove medije MMC Igorja Pirkoviča. “Namesto da bi si vodstvo v skladu z zakonom o stavki prizadevalo za razreševanje stavkovnega spora, pogajalski proces še naprej ovira, tudi s tem, ko zaposlenim v času stavke pošilja opomine, zoper njih vodi kvazi disciplinske postopke in na javni televiziji zaposluje sodelavce glasil blizu SDS,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Po mnenju sindikalne pogajalske strani današnja poteza generalnega direktorja RTVS, da za pogajanja na javni radioteleviziji pooblasti lastnika zasebne medijske družbe, kaže “na njegovo nedoraslost funkciji vodenja javnega zavoda in razreševanju nakopičenih težav, ki so pripeljale do zdaj že večmesečne stavke novinarskih sindikatov”.

“To razumemo tudi kot izogibanje soočenju s stavkajočimi, in to zgolj nekaj dni po tem, ko jim je z vročitvijo opozoril zagrozil z možnostjo odpovedi delovnega razmerja,” so še zapisali.

“Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough se je iz pogajanj umaknil po osmih krogih stavkovnih pogajanj, ko je ocenil, da njegova prisotnost ne prispeva h konstruktivnemu poteku pogajanj. Na pogajanjih je delodajalsko stran nato zastopal direktor Radia Slovenija Mirko Štular, ki pa se je prav tako umaknil po dodatnih štirih krogih pogajanj,” so za MMC sporočili iz službe za komuniciranje RTVS.

Dodali so, da je bilo vodstvo RTVS tako “prisiljeno v odločitev, da pogajanja v imenu delodajalca prevzame zunanja, nevpletena oseba”. Generalni direktor za Tomaža Drozga verjame, da lahko usposobljen in izkušenj mediator z licenco, ki je poleg tega še medijski strokovnjak, “v danih razmerah največ pripomore k sklenitvi stavkovnega sporazuma, kar je cilj obeh strani v pogajanjih in tudi v interesu javnosti, poslušalcev, gledalcev in bralcev RTVS”, so še dodali v odzivu na sporočilo novinarskih sindikatov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje