Koga moti breza v središču Ljubljane?

Slovenija 05. Jul 202214:27 > 06. Jul 2022 14:01 3 komentarji
breza, poškodovano drevo
Mestna občina Ljubljana

Koga moti breza v središču prestolnice? To se sprašujejo na ljubljanski občini. Nad brezami, zasajenimi na istem mestu na Bregu ob Ljubljanici, so se namreč vandali znesli že devetkrat.

Z Mestne občine Ljubljana sporočajo, da so mlada drevesa, zasajena na istem mestu na Bregu, priljubljena tarča vandalov.

“Prvo brezo na tem mestu smo posadili leta 2009, danes pa tam stoji že deveta breza po vrsti, saj so neznanci na tem mestu namerno uničili kar osem dreves,” so zapisali. Ker so vandali namerno poškodovali tudi to, so se na ljubljanski občini odločili, da ji bodo v okviru akcije Človek, čuvaj svoje mesto namenili posebno veljavo.

Poškodovano brezo so simbolno povili s “skrbjo za življenje”, ob njej pa namestili tablice z življenjsko zgodbo brez, ki so stale na tem mestu. “Breza je tako postala simbol upanja za vsa drevesa v mestu, da ne bi nikoli postala žrtev vandalizma,” so še zapisali v sporočilu za javnost.

breza breza
Mestna občina Ljubljana
breza breza
Mestna občina Ljubljana
breza breza
Mestna občina Ljubljana

Dodali so še, da so v zadnjih štirih letih zasadili približno tri tisoč dreves, od tega lani 1.080. “Zavedamo se, da je mestno drevje izjemno pomembno za zdravo in kakovostno življenje v mestu. Drevesa prinašajo številne ekološke, zdravstvene in socialne koristi. Imajo pomembno vlogo pri ohranjanju in izboljšanju lokalne blaginje, med drugim prispevajo k boju proti podnebnim spremembam. Proizvajajo kisik, dušijo hrup, nudijo senco, filtrirajo, ohlajajo ter vlažijo ozračje in tako povečujejo kakovost bivanja v mestu,” so še med drugim pojasnili.

Ljubljani sta Fundacija Arbor Day in Organizacija združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) tri leta zapored podelili naziv mesto dreves.

Kljub zelenju so ljubljanske ulice razbeljene, to so pokazale meritve z infrardečo kamero, ki jih je ekipa N1 opravila v preteklih dneh. Več v člankih: Infrardeča kamera in meritve N1: Kako razbeljene so ljubljanske ulice; Nove meritve N1: kaj je infrardeča kamera pokazala v BTC, Tivoliju …

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje