Količki z modrim odsevnikom zdaj tudi ob cesti v Ljubljani

Slovenija 25. Jul 202209:06 > 09:34 1 komentar
Modri odsevnik
Aljaž Uršej/N1

Odsek poti, kjer divjad najpogosteje prečka Večno pot v Ljubljani, so opremili z modrimi odsevniki. Ti odvračajo živali, da bi prečkale cestišče, saj ustvarijo svetlobno oviro, ki zmoti živali.

Količki z modrimi odsevniki po novem stojijo na odseku med priključkom Roberta Blinca in Žabjo ulico, kjer po opažanjih upravljavca območja, lovske družine, Gozdarskega inštituta Slovenije in obiskovalcev parka najpogosteje prihaja do trkov z divjadjo, so sporočili s Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Kot so še dodali, so se o najprimernejših načinih reševanja problematike posvetovali s Fakulteto za varstvo okolja iz Velenja, kjer so predlagali namestitev modrih odsevnikov na nevaren odsek.

Divjad odvrača od prečkanja cestišča

“Namen modrih odsevnikov je zmanjšanje verjetnosti trka vozil s parkljasto divjadjo ter s tem povečati varnost na cesti. Modri odsevniki delujejo na način, da divjad odvračajo od prečkanja cestišča, ko so na cesti vozila. Namestijo se na obcestne količke. V trenutku, ko jih obsvetijo žarometi vozila, ti odbijejo svetlobo pravokotno na smer vožnje. Na ta način ustvarijo navidezno svetlobno oviro, ki parkljasto divjad zmoti in odvrne od prečkanja cestišča. Ko je modri odsevnik izven dosega luči vozila, postane neaktiven. Na ta način parkljasta divjad lahko preči cesto v trenutku, ko je to najbolj varno,” so še sporočili s Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

Tovrstni količki so nameščeni na več krajih po Sloveniji. Kot so pred časom za N1 sporočili z Direkcije RS za infrastrukturo, se je od leta 2016, ko so prvič testirali svetlobna in zvočna odvračala v Sloveniji, zmanjšalo število trkov s parkljasto divjadjo, postavljali pa jih bodo tudi v prihodnje. “Predvideno je, da se bo z modrimi odsevniki in zvočnimi odvračali v prihodnje opremljalo tiste odseke, kjer je to zaradi obsega povozov utemeljeno,” so še zapisali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje