Koliko je treba za najem stanovanja odšteti pri nas, na Hrvaškem in v Srbiji

Slovenija 18. Jun 202319:54 0 komentarjev
Stanovanje Zelena Jama
Bor Slana/Bobo

Visoke cene najema v Ljubljani kljub umiritvi nepremičninskega trga še naprej vztrajajo. Preverili smo, kakšne so trenutne cene in kakšne so cene v Srbiji in na Hrvaškem.

Trg nepremičnin se je v zadnjem letu umiril oziroma se je začel ohlajati. Slovenska evforija okoli nepremičnin je ob višjih obrestnih merah popustila. Manj je povpraševanja po stanovanjskih kreditih, posledično pa je manj tudi prodaj.

Cene nepremičnin so lani, na krilih rasti cen stanovanj v prvi polovici leta, dosegle novo rekordno raven. Skupno so cene zrasle za 19 odstotkov, čeprav se je rast v drugi polovici leta umirila.

Še vedno pa so zelo visoke cene najemnin, predvsem v Ljubljani, ki predstavlja največji najemni trg s stanovanji pri nas.

Ob preračunu oglaševanih cen za oddajanje stanovanj na našem največjem spletnem portalu nepremicnine.net se povprečne cene (iz preračuna smo izvzeli luksuzna stanovanja) gibljejo okrog 698 evrov za enosobno stanovanje. Povprečna cena najema dvosobnega stanovanja je v prestolnici 921 evrov, povprečna cena najema trisobnega stanovanja pa se giblje pri 1.463 evrih.

Trenutno se na portalu v Ljubljani oddaja 373 stanovanj.

Najvišja cena za najem enosobnega stanovanja je v Ljubljani sicer 1.400 evrov, najnižja pa 450 evrov. Še večja razlika je med najdražjim in najcenejšim stanovanjem pri dvosobnih. Najdražji se oglašuje za 2.850 evrov na mesec, najcenejši pa za 500 evrov.

Pri ponudbi najema trisobnih stanovanj je najvišja cena 3.400 evrov, najcenejša pa 700 evrov.

Kot je pred kratkim za N1 ocenila direktorica agencije Stan nepremičnine Stanka Solar, se najemni trg spreminja. “Ker so se zahteve najemnikov spremenile (želijo večjo kvadraturo, op. a.), je tudi pri najemu prisotno pomanjkanje ponudbe. Najemnine takšnih nepremičnin so se zato zvišale vsaj za 15 do 20 odstotkov,” pravi.

V Srbiji lani velik skok najemnin

Zanimivo je bilo spremljati gibanje cen najema stanovanj v Srbiji, kamor so ob začetku vojne v Ukrajini prispeli številni tuji državljani. Najemnine so takrat poskočile med 50 in 100 odstotki, zdaj pa so znova začele zniževati.

Cene najema so najvišje v središču Beograda, kjer je bilo treba marca povprečno odšteti 16,40 evra na kvadratni meter. Sledila sta predel prestolnice Vračar s 15,20 evra na kvadratni meter in Novi Beograd s 14,30 evra na kvadratni meter, kar v primerjavi s prejšnjimi meseci predstavlja 1,3- oz. dvoodstotni padec.

Na portalu 4zida.rs se v Beogradu trenutno oddaja več kot 6.000 stanovanj. Cene garsonjer se gibljejo okrog 300 evrov, enosobnih stanovanj okrog 380 evrov, cena dvosobnih stanovanj pa okrog 630 evrov, ugotavlja N1 Beograd.

Po podatkih spletne strani Numbeo, ki velja za največjo svetovno bazo podatkov o življenjskih stroških, se sicer najemnine enosobnih stanovanj v središču Beograda gibljejo pri 750 evrih, trisobna pa se oddajajo za 1.266 evrov.

Nova stanovanjska soseska Rakova jelša
BOBO

Split pred Zagrebom

Na Hrvaškem se največ stanovanj oddaja v Zagrebu, nato pa sledita Split, Reka in Osijek. V analizi N1 Zagreb jih je presenetilo visoko število stanovanj za mesečni najem v Splitu, saj so pričakovali, da bo več stanovanj namenjenim turistom oziroma dnevnemu najemu.

Po preračunu podatkov na njihovem največjem spletnem nepremičninskem portalu njuskalo.hr se cene enosobnih stanovanj v Zagrebu gibljejo od 266 evrov pa do 1.400 evrov. Pri dvosobnih je razpon med 300 in 1.500 evri, pri trisobnih pa od 450 pa do 2.400 evrov.

Zagrebške cene sicer niso najvišje na Hrvaškem. Ta primat drži Split, kjer se cene za najem enosobnega stanovanja gibljejo med 300 in 850 evri, pri dvosobnem je razpon med 350 in 2.000 evri, pri trisobnem pa med 540 in 2.500 evri.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!