Kaj se dogaja na nepremičninskem trgu v Sloveniji

Nepremičnine 18. Maj 202305:46 6 komentarjev
Evforija okoli nepremičnin se končuje
Žiga Živulovič jr./BOBO

Stanovanjski krediti na bankah so začeli stagnirati, manj je tudi prodaj. Slovenska evforija okoli nepremičnin je ob višjih obrestnih merah popustila.

“Kot je bilo pričakovati v okolju naraščajočih obrestnih mer, se je povpraševanje po novih kreditih v Skupini NLB upočasnilo, kljub temu pa nova prodaja posojil ostaja močna,” v svojem medletnem poročilu piše Nova Ljubljanska banka.

Rezultati bančnikov po svoje potrjujejo navedbe geodetske uprave (Gurs), da je nepremičninski cikel, ki se je začel okoli leta 2014, lani vendarle dosegel vrh, trg pa se zdaj ohlaja. V skoraj desetletnem razcvetu nepremičninskega trga je bilo izjema le leto 2020, ko je zaradi pandemije in popolnega zaprtja javnega življenja obstal promet z nepremičninami, kar je vplivalo na skupno vrednost prodaj.

O ohlajanju pričajo tudi podatki statističnega urada (Surs), kjer so že marca ugotavljali, da je število prodaj nepremičnin v zadnjem lanskem četrtletju upadlo za desetino v primerjavi z letom prej, pri tem pa je prodaja rabljenih stanovanj najbolj izrazito upadla v Ljubljani. Podatkov za prvo letošnje četrtletje še ni, gre pa tudi v tem primeru pričakovati padec števila prodaj.

Da so razmere danes drugačne kot pred enim letom, razlaga tudi Stanka Solar, direktorica agencije Stan nepremičnine. "Tiste nepremičnine, ki so na dobri lokaciji, imajo parkirna mesta in dvigala ter so protipotresno grajena, se s primerno ceno še vedno brez težav prodajajo. Prodajajo se tudi tiste, ki so luksuzne. Problem pa je pomanjkanje nepremičnin v družinskih naseljih, kjer nekdo prvič rešuje stanovanjski problem ali prodaja lastno nepremičnino, da bi potem kupil nekaj drugega. Tam se pojavi težava, ker ni ponudbe, tudi cene so kar visoke, dodatna obremenitev so še dražja posojila," pravi, ob tem pa dodaja, da so kupci danes predvsem tisti, ki nepremičnino dejansko potrebujejo, medtem ko je manj investicijskih nakupov.

Spomnimo, da so krediti v Sloveniji v prvi vrsti težko dostopni zaradi omejitve kreditiranja, ki jo je že leta 2019 uvedla Banka Slovenije. To se bo predvidoma spremenilo še letos, saj so poslanci sprejeli dopolnitev zakona o makrobonitetnem nadzoru finančnega sistema, ki za potrošnike prinaša večjo dostopnost do posojil.

Nakup nepremičnin med mladimi želi sicer država spodbuditi tudi z izdajo jamstev v višini sto odstotkov obveznosti za posojilo v znesku največ 200.000 evrov in z ročnostjo do 30 let.

Nepremičninski agenti zaznavajo, da marsikdo v novih razmerah čaka in upa tudi na padec cen. Te se na individualni ravni prilagajajo, vendar pa vsaj za zdaj občutnega znižanja ni bilo.

Trditve agentov potrjujejo tudi zadnji razpoložljivi podatki državnih statistikov, ki so v četrtem lanskem četrtletju v Sloveniji zaznali celo rast cen stanovanjskih nepremičnin – torej rabljenih stanovanj in hiš skupaj.

Kupci so postali premišljeni in previdni

Pa vendar se ravno skozi delovanje nepremičninskih agentov med drugim kaže sprememba na trgu nepremičnin. V redakcijo smo namreč prejeli izkušnjo bralca, ki je pred dvema letoma kupoval nepremičnino. Marca letos je prejel klic iz ene od slovenskih agencij, ki mu je predstavila aktualno ponudbo. Gre za občuten obrat, saj so se še lansko leto kupci grebli za vsako nepremičnino, ki je vstopila na trg.

Je potemtakem neprodanih nepremičnin danes že toliko, da so se začele kopičiti? Stanka Solar pravi, da ne. "Ponudbe še vedno ni toliko, je pa res, da ni takšne evforije, kot je bila lani. Takrat je na ogled ene nepremičnine prišlo pet kupcev in so drug drugemu dvigovali ceno. Denar je bil na bankah in niso želeli spustiti investicijske priložnosti glede na lokacijo, ki se je ponujala in jim odgovarjala. Nepremičnino so želeli kupiti, jo dajati v najem, cene pa so se višale. Danes je ponudba drugačna, na strani povpraševanja pa so kupci postali previdni in niso pripravljeni iti v skrajnosti glede cen, tudi če jim nepremičnina odgovarja," razmere opiše direktorica Stan nepremičnine.

Solar ob tem spomni, da so se kupci prej odločali za nakup le v nekaj dnevih, medtem ko danes odločitve sprejemajo več mesecev in so bolj premišljeni. Po njenih besedah težavo še vedno predstavlja tudi obnova nepremičnin, kjer je prva težava za primerno ceno dobiti ustrezne izvajalce.

Potencialnim kupcem svetuje, naj spremljajo trg in se glede na ponudbo, zmožnosti in potrebo odločijo za nakup.

Spreminja se tudi najemni trg. "Ker so se zahteve najemnikov spremenile (želijo večjo kvadraturo, op. a.), je tudi pri najemu prisotno pomanjkanje ponudbe. Najemnine takšnih nepremičnin so se zato zvišale vsaj za 15 do 20 odstotkov," še pravi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje