Koliko podpisov volilk in volilcev so doslej zbrali predsedniški kandidati?

Slovenija 24. Avg 202214:41 11 komentarjev
Kampanja
BOBO/FACEBOOK

Kandidati in kandidatke za predsednika oziroma predsednico republike že tri dni zbirajo podpise podpore volilk in volilcev. Nestrankarski kandidati morajo za vložitev kandidature zbrati 5.000 overjenih podpisov volilcev, kandidati, ki kandidirajo s podporo katere od političnih strank, pa morajo ob najmanj treh poslanskih podpisih zbrati še 3.000 podpisov volilcev. Edina kandidatka, ki se v predsedniško tekmo podaja kot strankarska kandidatka, je podpredsednica stranke Gibanje Svoboda Marta Kos. Prvi krog predsedniških volitev bo 23. oktobra.

Kot smo poročali, so v ponedeljek, 22. avgusta, začeli teči roki za volilna opravila za izvedbo predsedniških volitev. Kandidati in kandidatke, ki so že pred meseci napovedali, da se bodo podali v predsedniško tekmo, so tako začeli zbiranje podpisov volilk in volilcev. Skrajni rok za uradno vložitev kandidatur je 28. september, do takrat pa bodo kandidati še lahko zbirali podpise podpore.

Največ podpisov je doslej uspelo zbrati poslancu SDS in nekdanjemu zunanjemu ministru Anžetu Logarju. Kot so nam sporočili iz njegovega volilnega štaba, so jih prvi dan zbiranja zbrali 4.800, v torek pa 3.700. V sredo zvečer je Logar tvitnil, da so skupno zbrali 12.000 podpisov in zaključujejo zbiranje.

Logar je sicer ob najavi kandidature povedal, da bo na volitvah nastopil s podpisi podpore volilk in volilcev, pri kandidaturi pa ga podpira tudi njegova stranka SDS. Njegov prvi cilj je bil, da najprej zbere 3.000 podpisov podpore, nato pa bo tudi uradno zaprosil SDS za podporo. Zadnje raziskave javnega mnenja Logarju napovedujejo zanesljivo uvrstitev v drugi krog predsedniških volitev.

V štabu odvetnice in nekdanje informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar za zdaj ne razkrivajo, koliko podpisov podpore so doslej zbrali. Kot so nam povedali, so z izkušnjami na terenu v prvih treh dneh zelo zadovoljni, tudi vzdušje na stojnicah je dobro. Podpise podpore je Pirc Musar začela zbirati v rojstnem Kamniku, kasneje pa je obiskala še Ptuj, Mursko Soboto, Postojno, Novo mesto in Brežice.

Ker se v predsedniško tekmo podaja kot neodvisna kandidatka, mora za vložitev kandidature zbrati najmanj 5.000 podpisov. Javnomnenjske raziskave kažejo, da bi njeno ime obkrožilo 27,5 odstotka volilcev in bi se uvrstila v drugi krog predsedniških volitev.

Nataša Pirc Musar
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Kot pravijo v štabu kočevskega župana Vladimirja Prebiliča, jim je doslej uspelo zbrati približno polovico želenih podpisov. Ker se tudi on v predsedniški boj podaja kot neodvisni kandidat brez podpore katere od političnih strank, mora Prebilič zbrati najmanj 5.000 podpisov. V njegovem štabu še pravijo, da so za zdaj zadovoljni s potekom zbiranja podpisov, a imajo tudi nekaj težav. V krajih, kjer pričakujejo najvišjo podporo, so ponekod krajevni uradi zaprti, zato trenutno podpise zbirajo po večjih mestih v državi.

Na naše vprašanje, ali bi se lahko zgodilo, da bi kočevskega župana lahko podprla opozicijska NSi, pa v štabu odgovarjajo, da o tem niso opravili še nobenih pogovorov. Povedali pa so nam, da so nekateri lokalni odbori stranke SD že obljubili podporo Vladimirju Prebiliču. “Mi gradimo svojo kampanjo, ki želi preseči strankarske razlike,” so nam še povedali.

Vladimir Prebilič
N1

Prebilič naj bi se v kratkem sestal z več različnimi strankami glede morebitne podpore na predsedniških volitvah, a ob tem poudarja, da mora biti predsednik države v prvi vrsti odgovoren ljudem in ne političnim ali drugim elitam. “Veseli me, da tudi nekatere parlamentarne stranke prepoznavajo mojo kandidaturo v smislu preseganja strankarskih delitev,” je v sporočilu za javnost zapisal kočevski župan.

5.000 podpisov mora zbrati tudi humanitarec in glasbenik Gregor Bezenšek mlajši. Po podatkih njegovega štaba so za zdaj zbrali nekaj več kot 1.000 podpisov, s čimer so zelo zadovoljni. Ker se v predsedniško tekmo podaja kot nestrankarski kandidat, ga je takšna podpora v prvih treh dneh zbiranja podpisov pozitivno presenetila. Kot pravijo v njegovem štabu, so v tem tednu vzpostavili sistem zbiranja podpisov, v naslednjem tednu pa se bodo še bolj intenzivno posvetili iskanju podpore na terenu.

Predsedniško kandidaturo so poleg že omenjenih doslej napovedali še nekdanji zunanji minister in dolgoletni evropski poslanec Ivo Vajgl, predsednik stranke Nova socialdemokracija Andrej Magajna, psihoanalitičarka Nina Krajnik, zastopnik Antropozofskega društva Slovenije Leo Trojar, predsednik stranke Stara pravda Ludvik Poljanec, novinar Aleš Ernecl, kandidat civilnodružbenega nestrankarskega gibanja Zdrava družba Boris Vene in ginekologinja Sabina Senčar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje