Kandidati za predsednika republike že snubijo volilke in volilce

Slovenija 22. Avg 202212:21 > 14:08 4 komentarji
Stojnica Logar
Žiga Živulović jr./BOBO

Kandidati in kandidatke za predsednika oziroma predsednico republike so danes začeli zbiranje podpisov volilk in volilcev: Vladimir Prebilič v Kočevju, Anže Logar v Ljubljani in na Štajerskem, Nataša Pirc Musar v rodnem Kamniku, Nina Krajnik v Grosuplju in Ljubljani ... Prav tako je že možno vlaganje kandidatur. Te bodo kandidati in kandidatke lahko vložili do 28. septembra, volilna kampanja pa se bo uradno začela 22. septembra.

Kočevski župan Vladimir Prebilič je podpise podpore volilk in volilcev začel zbirati v domači občini. “Danes je poseben dan. Za našo skupnost in še posebej zame,” je dejal. Prepričan je, da bo vsaj v svojem kraju uspešen. Po 12 letih županovanja pa si želi narediti korak naprej, torej izkušnje, pridobljene na lokalni ravni, ponuditi tudi na položaju predsednika republike.

Ob tem se je obregnil ob očitek, ki ga je v zadnjih tednih večkrat slišal, češ da župan ne more postati predsednik. “V družbi je družina temeljna celica, v državi pa so to občine. Izkušnje, pridobljene na terenu, so po mojem mnenju zelo pomembne. Sam jih včasih pri tistih, ki vodijo državo, zelo pogrešam,” je poudaril kočevski župan.

Ugotavlja tudi, da je Slovenija, čeprav je majhna, država dveh hitrosti. “Obstajajo namreč velike razlike med urbanim delom Slovenije in podeželjem oziroma periferijo. Zadnja je velikokrat preslišana. Potovali bomo po vsej Sloveniji,” je dodal Prebilič. Cilj njegovega volilnega štaba je, da potrebnih 5.000 podpisov volilk in volilcev  zberejo že do petka popoldne. Podpise jim pomaga zbirati 50 prostovoljcev v 22 krajih po Sloveniji.

Tudi ostali kandidati, z izjemo Marte Kos, začeli zbirati podpise

Podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos je med vsemi doslej najavljenimi kandidati edina napovedala, da bo na predsedniških volitvah nastopila s podpisi poslancev in da torej ne bo zbirala podpisov volilcev. Kot je dejala ob najavi kandidature, bi se ji zdelo nedostojno, da bi kot podpredsednica stranke zbirala podpise volilcev in na prvi pogled nastopala kot neodvisna kandidatka. Organi Golobove stranke so njeno kandidaturo pred tedni že podprli. Vendar pa se po naših informacijah v Gibanju Svoboda v zadnjih dneh pojavljajo razmišljanja, da naj bi se tudi Marta Kos odpravila na teren po podpise 3.000 volilcev, saj bi to prispevalo k njeni večji prepoznavnosti. S poslansko skupino največje parlamentarne stranke naj bi se sicer Kos po besedah naših virov sestala jutri.

Poslanec Slovenskih demokratov Anže Logar pa se za kandidaturo s podpisi poslancev SDS ni odločil. Kot pravi, namerava zbrati 3.000 podpisov volilk in volilcev, nato pa bo za podporo zaprosil svojo stranko. Podpise volilcev je začel zbirati v Ljubljani. Kot je povedal ob najavi kandidature, je za prvi podpis zaprosil Romano Jordan. Gre za nekoč vidno članico SDS, ki pa se je pred leti od stranke in politike Janeza Janše (nekoliko) oddaljila.

Nataša Pirc Musar, odvetnica in nekdanja informacijska pooblaščenka, ki ji zadnje javnomnenjske raziskave napovedujejo uvrstitev v drugi krog predsedniških volitev, pa je podpise začela zbirati na stojnici v rojstnem Kamniku, nato se bo odpravila še na Ptuj in v Mursko Soboto. Ker gre za nestrankarsko kandidatko, potrebuje 5.000 podpisov volilcev. Kot je slišati v njenih krogih, ji je pomoč pri zbiranju ponudilo več kot 400 prostovoljcev.

Nataša Pirc Musar
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

“Trdno verjamem, da bom zbral potrebnih pet tisoč podpisov, saj v tem času, odkar sem napovedal kandidaturo, prejemam zelo veliko podpore ljudi z vseh koncev dežele,” pa je ob začetku zbiranja podpisov povedal Gregor Bezenšek ml., ki je med prvimi napovedal kandidaturo za predsednika države. Humanitarec in glasbenik, poznan pod imenom SoulGreg Artist, bo podpise podpore danes zbiral v Ljubljani in na Štajerskem.

Podpise volilcev je že začela zbirati tudi psihoanalitičarka Nina Krajnik; najprej je obiskala Grosuplje, nato pa se bo odpravila v Ljubljano. Ker ne kandidira s podporo katere od strank, bo morala zbrati 5.000 podpisov volilcev. A je optimistična: napoveduje, da jih bo zbrala bistveno več. “Računamo na 10.000 podpisov podpore volilk in volilcev. 5.000 podpisov je vmesna faza, tisto nujno število, ki pa ga želimo močno preseči,” nam je dejala Krajnik.

NIna Krajnik
BOBO

Sredi današnjega dne bo podpis podpore njeni kandidaturi prispeval nekdanji ustavni sodnik Peter Jambrek – Krajnik in Jambrek se bosta skupaj sprehodila na ljubljansko upravno enoto – v prihodnjih dneh pa se bo kandidatka sestala še z drugimi svojimi podporniki iz vrst pravnikov, športnikov, kulturnikov …

Krajnik tudi napoveduje, da bo organizirala kampanjo med Slovenci v Avstraliji, na Novi Zelandiji, v ZDA, Franciji, Švici in na Zahodnem Balkanu, torej povsod tam, kjer je v preteklosti živela oziroma delala. “Imam veliko podporo rojakov po svetu,” poudarja psihoanalitičarka.

Kandidate za predsednika republike lahko predlagajo poslanci, politične stranke in volilci. Če se kandidat za predsedniško funkcijo poteguje s podporo poslancev, potrebuje najmanj deset njihovih podpisov. Stranke lahko svoje kandidate predlagajo s podpisi najmanj treh poslancev ali 3.000 volilcev. Če se kandidat na volitve poda samo s podporo volilcev, pa potrebuje najmanj 5.000 podpisov volilnih upravičencev.

Vlaganje kandidatur na Državno volilno komisijo (DVK) bo mogoče do 28. septembra. Še pet dni po tem, do 3. oktobra, pa lahko kandidati soglasje h kandidaturi umaknejo. DVK bo nato preizkusila zakonitost vloženih kandidatur, z žrebom določila vrstni red kandidatur, seznam kandidatur pa javno objavila do 7. oktobra.

Uradna volilna kampanja pred predsedniškimi volitvami bo stekla 30 dni pred dnem glasovanja, 22. septembra, in bo trajala do 21. oktobra do polnoči, ko bo nastopil volilni molk.

Predčasno glasovanje bo na posebnih voliščih potekalo 18., 19. in 20. oktobra med 7. in 19. uro. Volilci, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini, morajo DVK do 22. septembra sporočiti, da želijo glasovati po pošti ali na diplomatskem predstavništvu.

Oskrbovanci domov za starejše ter volilci, ki so v bolnišnicah ali zaporu, lahko okrajni volilni komisiji do 12. oktobra sporočijo, da želijo glasovati po pošti. Na enak način lahko glasujejo tudi invalidi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje