Koliko policistov bo ob državni proslavi na ulicah? Policija: “Zadosti”

N1 video 24. Jun 202110:46 > 12:52 1 komentar

Koliko policistov bo ob jutrišnji državni proslavi in protivladnem protestu skrbelo za varnost udeležencev, ni znano.

Ob jutrišnjem dnevu državnosti bo ob 21. uri potekala državna proslava na Trgu republike, dve uri pred tem pa bo, kot so sporočili organizatorji, potekal protivladni protest z alternativno proslavo na Prešernovem trgu.

V Policijski upravi (PU) Ljubljana se že dalj časa pripravljajo na varovanje državne proslave, je povedal Željko Car, inšpektor Sektorja uniformirane policije. Policisti bodo po njegovih besedah zagotavljali varnost ljudi, vzdrževali javni red in preprečevali kazniva dejanja. Zavarovali bodo državni zbor in varnost prometa.

Okoli državnega zbora in Trga republike, kjer bo potekala državna proslava, bodo zaprte ulice, obvoz pa bo zagotovljen po vzporednih cestah. Od poznega popoldneva bodo zaprte Šubičeva (od Prešernove do Slovenske ceste), Tomšičeva in Erjavčeva ulica, je sporočil Car. Območje bo prav tako zagrajeno skladno z načrtom, ki so ga pripravili na PU Ljubljana. Več podrobnosti načrta pri policiji ne bodo razkrili.

Za promet bo med 16. in 24. uro zaprt del Šubičeve ulice, so za N1 pojasnili v Ljubljanskem potniškem prometu. V času zapore bodo avtobusi linij 14 in 18L vozili po obvozni trasi: Slovenska cesta, Gosposvetska, Bleiweisova, Šubičeva, Prešernova in enako v obratni smeri.

Jutri bo poleg državne proslave potekal tudi protivladni shod, ki pa ni prijavljen, zaradi česar bodo skladno z zakonom za varnost, tako Car, skrbeli policisti. Kot je povedal, bo policija zagotavljala pravice do gibanja, javnega zbiranja in izražanja mnenj, udeležence pa je pozval, naj ravnajo skladno z navodili policije. Območje prireditve bo pod videonadzorom, udeleženci pa naj ne prinašajo nevarnih predmetov.

Na novinarsko vprašanje, koliko policistov bo jutri skrbelo za varnost in javni red, je Car odgovoril le, da jih bo “zadosti”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje