Kolikšen bo regres za upokojence in kdaj ga dobijo?

Slovenija 29. Maj 202305:57 26 komentarjev
Upokojenci, letni regres, dopust
BOBO

Koliko bo znašal letni dodatek oziroma regres za upokojence? In kolikšen bo novi zimski letni dodatek?

Upokojenci v Sloveniji poleg pokojnin vsako leto dobijo tudi letni dodatek, ki je znan tudi kot upokojenski regres. Letos pa bodo prvič dobili zimski letni dodatek oziroma božičnico, je na predlog koalicijskih poslanskih skupin odločil državni zbor.

Namen letnega dodatka sta predvsem zagotavljanje boljšega materialnega položaja prejemnikov nizkih pokojnin in nadomestil iz invalidskega zavarovanja ter njihova večja socialna varnost, piše na spletni strani Zavoda za invalidsko in pokojninsko zavarovanje (Zpiz). Novi zimski letni dodatek pa koalicija uvaja, da bi lahko upokojenci v božičnem času “še toliko bolj uživali v medgeneracijskem sožitju”, je pojasnil predsednik vlade Robert Golob.

Zneski obeh dodatkov so odvisni od višine pokojnine, saj tisti z nižjimi pokojninami oziroma invalidskimi nadomestili dobijo več kot tisti z višjimi. Prejemniki se razdelijo v več razredov in dodatek je enak za vse upokojence v posameznem razredu.

Zneski letnega dodatka so bili določeni že z zakonom o izvrševanju proračuna konec leta 2022 in se pri prejemnikih pokojnin gibajo od 145 do 455 evrov.

S spremembo tega zakona, ki je bila sprejeta v četrtek, pa je državni zbor odločil, da bo zimski dodatek znašal 40 odstotkov letnega dodatka. Tako bodo prejemniki pokojnin dobili od 58 do 182 evrov.

Prejemniki invalidskih nadomestil pa bodo dobili dodatka v nižjih razponih, in sicer od 145 do 255 evrov, zimski pa od 58 do 102 evra.

Letni dodatek bo izplačan z junijsko pokojnino, torej 30. junija, zimski pa najpozneje z decembrsko pokojnino, ki bo izplačana 28. decembra. Datumi izplačil pokojnin so dostopni na spletni strani Zpiza.

Kdo ni upravičen: pojasnjuje Zpiz

Uživalci pokojnin, pridobljenih po tujih predpisih, praviloma ne morejo pridobiti pravice do letnega dodatka. Izjema so le uživalci pokojnin, pridobljenih v kateri od drugih držav, nastalih na območju nekdanje SFRJ. Pogoj za pridobitev pravice do letnega dodatka je, da država, v kateri je bila pridobljena pravica do pokojnine, ne izplačuje letnega dodatka upravičencem s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji.

Do letnega dodatka so upravičeni tudi uživalci nadomestila za čas poklicne rehabilitacije, začasnega nadomestila in nadomestila za invalidnost ter uživalci delnega nadomestila, vendar le, če ne prejemajo plače, niti niso vključeni v obvezno zavarovanje ali pa so vključeni v obvezno zavarovanje in so zdravstveno zavarovani kot uživalci pravice iz invalidskega zavarovanja.

Pravice do izplačila letnega dodatka nimajo tisti uživalci, ki so bili pretežni del zavarovanja zavarovani za ožji obseg pravic.

Pri določitvi višine zneska letnega dodatka se poleg pokojnine upravičenca upošteva tudi znesek dela vdovske pokojnine, znesek družinske pokojnine po drugem roditelju ter znesek pokojnine, prejete od tujega nosilca pokojninskega oziroma invalidskega zavarovanja. Od skupne vsote teh prejemkov je odvisna višina izplačanega letnega dodatka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje