V Komendi odmevalo “Pogi,” domači kraj postal “središče” sveta

N1 video 18. Jul 202117:01 > 19. Jul 2021 11:55 0 komentarjev

Rojstni kraj vrhunskega slovenskega športnega kolesarja Tadeja Pogačarja je bil danes navijaško obarvan. Zadnjo letošnjo preizkušnjo na Dirki po Franciji (Tour de France) kot tudi njegov nastop na zmagovalnem odru so njegovi sokrajani spremljali na velikem zaslonu. Pod šotorom na tamkajšnjem hipodromu se je po oceni organizatorja zbralo okoli 600 ljudi, ki jih je preko videoposnetka pozdravil tudi sam Pogačar.

Občina Komenda, ki so jo po lanskoletni zmagi preimenovali kar v Rumendo, je bila že včeraj navijaško in rumeno obarvana. Družina, domačini in prijatelji, ter sokrajani enega največjih zvezdnikov športnega kolesarjenja Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates) veselja ob ubranitvi rumene majice danes niso skrivali. Že dopoldne so namreč tamkajšnje krožno križišče zopet obarvali v rumeno, ki sta ga že krasila rumena majica in kolo.

Čeprav Pogačar na včerajšnjem kronometru ni zmagal, je v skupnem seštevku pometel s svojimi konkurenti in je po pričakovanjih po koncu slavnostne etape, ki se je zaključila v Parizu na Elizejskih poljanah, tudi ubranil prvo mesto Dirke po Franciji. Njenega zaključka se je udeležil tudi minister za zunanje zadeve Anže Logar, ki je zmagovalcu ob tej priložnosti tudi čestital.

Pogačar svojim sokrajanom: Upam, da uživate

Pod odprtim šotorom se je množica začela zbirati okoli 17. ure, ko so že nestrpno pričakovali konec etape in tudi uradno razglasitev dobitnika rumene majice. Med samo dirko je bilo večkrat slišati vzklike “Pogi” in navdušeno ploskanje, prav prijetno presenečenje pa je za svoje sokrajane pripravil kar sam Pogačar, ki jih je pozdravil preko videoposnetka. Tega so predvajali tudi na velikem zaslonu, kar je med navijači sprožilo še večjo evforijo.

“Upam, da uživate na hipodromu v Komendi in se imate lepo,” je v sporočilu dejal vrhunski kolesar in med drugim izrazil upanje, da so uživali v treh tednih spektakularnih kolesarskih predstav, ki jih je nanizal 22-letni “čudežni deček”.

Optimistični tudi za olimpijske igre

Organizator dogodka v Komendi Jurij Kern je pred samim začetkom navijaške nedelje za N1 povedal, da jim sicer “malo nagaja vreme”, saj je ves večer deževalo, a je izrazil prepričanje, da bodo zbrani v spremljanju zadnjega dne uživali.

“Množica ljudi in to navijanje je resnično nekaj, kar mi daje elan za naprej. Menim, da so vsi, ki so danes prišli v Komendo, doživeli zgodovinski trenutek, ki si ga bodo zapomnili za dolgo časa,” pa je po uradni razglasitvi zmagovalca povedal organizator Kern.

Pogačar se odpravlja tudi na prihajajoče olimpijske igre, ki jih v Komendi sicer ne bodo spremljali na velikem platnu, bodo pa za kolesarja navijali. “Tadeja bomo vsekakor spremljali in glede na njegovo voljo in željo se mi zdi, da je lahko tudi med dobitniki odličja,” je med drugim še povedal Kern.

Vedno je bil “poln energije”

“Da so presrečni,” je priznal Pogačarjev sošolec iz srednje šole Tilen Iskra. Po njegovih besedah je bil Pogačar kot sošolec “vedno tako miren in skromen, kot je še zdaj, kljub dosežkom, ki jih dosega. Naj tak ostane in mi bomo veseli, ga bomo podpirali še naprej, ” je poudaril Iskra.

“Kapo dol, raztural je,” pa je dejala Pogačarjeva sošolka iz osnovne šole Alenka Ravnikar. “Lansko leto je že bil dober, letos je pa res potrdil, da ima dobro kariero pred sabo,” je povedala.

Po njenih besedah v osnovni šoli niso mogli pričakovati, da bo Pogačar kot kolesar tako uspešen. “Veliko od nas nas sploh ni vedelo. Vedeli smo, da se ukvarja s kolesarstvom, ampak ne tako zares. Ko je prišel v to ligo, smo bili kar malo presenečeni. Bil je pa vedno poln energije, tako da je lepo, da jo še tukaj malo porabi. Da mu je ni zmanjkalo v osnovni šoli,” je povedala.

“Ko Tadej vozi, je to to”

“Konkurenca bo huda, težko je reči,” pa je Pogačarjeve možnosti na olimpijskih igrah opisal njegov stric Domen Štebe. Kljub temu ga bodo spremljali. “Vedno, ko Tadej vozi, spremljamo cela družina in tudi to ne uide. Ko Tadej vozi, je to to,” je izpostavil.

Današnjega navijanja se je ponovno udeležil tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina. “Vzdušje je čudovito, občutki pa presegajo, kar bi lahko opisal. Mislim, da smo res lahko vsi ponosni na to, kar se dogaja,” je dejal.

“Danes je treba užiti tisto, kar je, kar se bo zgodilo, je pa v zvezdah,” je komentiral bližajoče se olimpijske igre in dodal, da mu zagotovo privošči dobro uvrstitev.

Župan Komende ne ve, kako naj Pogačarja še počasti

Tudi župan občine Komenda Stanislav Poglajen je danes navijal za športnega sokrajana. “Komenda je danes drugič po skoraj enem letu središče sveta,” je povedal za N1. Kot je dodal, so bili lani presenečeni, letos pa so Pogačarjevo zmago bolj pričakovali. “Malo manj je bilo stresno za občino,” je dejal.

“Ponosen sem na to, da je naš častni občan. Častno priznanje sem mu podelil lansko poletje po prvi zmagi na Dirki po Franciji, ne vem, kaj bo naslednje priznanje,” je med drugim povedal. Za zdaj še ne ve, kakšen bo sprejem kolesarja v Komendi, saj še ne ve, kdaj se bo Pogačar sploh vrnil v Slovenijo.

Sicer pa se je navijaško vzdušje prav zares razvnelo po koncu dirkaškega dela. Pod odprtim šotorom je zazvenelo ob zvokih harmonike, narodnozabavne in navijaške glasbe. Razposajeni navijači in domačini so tako prepevali in poplesavali na Golico kot tudi na Kdor ne skače ni Sloven’c. 

Zabava do konca

Sicer pa se je že včeraj spremljanja predzadnje tekme pod odprtim šotorom na hipodromu po besedah organizatorja Kerna udeležilo okoli 400 ljudi, in kot je še dodal, je bilo poskrbljeno za upoštevanje epidemioloških ukrepov za zajezitev koronavirusa. Pojasnil je, da so bila povsod na voljo razkužila, ravno tako so lahko navijači v prostor stopili z masko.

“Drugače pa je prostor odprt, kar zagotavlja dovolj veliko zračnost. Glede na to, da Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) trenutno ne zahteva nobenih dodatnih dovoljenj za izvedbo prireditve, smo v skladu z vsemi smernicami prireditev tudi izpeljali,” je še dodal.

“Vsem smo povedali, da morajo upoštevati ukrepe. Poskrbeli smo za protokol, je pa od vsakega posameznika odvisno, kako se bo zaščitil,” pa je v današnji izjavi poudaril organizator Jurij Kern in dodal, da so nekateri že cepljeni, nekateri testirani. “Tukaj veliko narediti sami ne moremo, odgovornost je na vsakem posamezniku,” je še povedal za N1.

Že drugič osvojil rumeno majico

Za 22-letnim Tadejem Pogačarjem je sicer izvrstna sezona, ki jo je začel konec februarja s skupno zmago na Dirki po Združenih arabskih emiratih. V marcu je osvojil dirko Tirreno – Adriatico, na kateri je osvojil še majici za najboljšega gorskega in mladega kolesarja. Vrhunec sezone (do Dirke po Franciji) je bila za Pogačarja zmaga na prestižni kolesarski klasiki Liege – Bastogne – Liege. Dirko je lani dobil Primož Roglič, Pogačar pa je letos ubranil “slovensko” zmago.

S tem je postal prvi kolesar po Andyju Schlecku, ki mu je uspelo osvojiti tako Tour kot tudi to prestižno enodnevno klasiko. Pred Tourom je formo lovil doma. Prvič mu je namreč uspelo osvojiti Dirko po Sloveniji. Nastopil je tudi na državnem prvenstvu, kjer pa ni uspel osvojiti naslova. V kronometru je končal kot tretji, na cestni dirki pa kot peti.

Tadej Pogačar
BOBO

Pogačar je že nekajkrat dokazal, da velja za enega najbolj vsestranskih kolesarjev na svetu. Odlično se pelje v klanec, največjo razliko pa naredi v vožnji na čas. Izjemen je tudi na enodnevnih dirkah, številni pa so mnenja, da tako kompletnega kolesarja ni bilo že vse od Eddyja Merckxa, Belgijca, ki velja za najboljšega kolesarja vseh časov.

22-letnik je z lansko zmago na Touru postal drugi najmlajši dobitnik rumene majice v Parizu, in najmlajši po 116 letih. Takrat je dirko osvojil Henri Cornet. Francoz je bil star 20 let, dirko pa je dobil po tem, ko so bili prvi štirje diskvalificirani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!