Končno korak bližje opozorilom na telefonih, na potezi so mobilni operaterji

Slovenija 14. Dec 202314:11 > 14:13 0 komentarjev

Pred neurji, požari in drugimi nevarnostmi nas bodo pristojni kmalu opozarjali prek mobilnih telefonov. Z današnjo vladno potrditvijo uredbe, ki vsebuje tehnične zahteve in določa financiranje sistema, so pripravljeni vsi zakonodajni okviri, na potezi pa so mobilni operaterji. Ti morajo zgraditi tisti del infrastrukture, ki bo uporabnikom omogočal prejem opozorila. Na voljo jim bo 3,5 milijona evrov, ki jih bo na javnem razpisu ponudilo ministrstvo za digitalizacijo.

Uvedba obveščanja in opozarjanja na naravne nesreče prek mobilnega telefona je vsaj malo bližje. Vlada je namreč sprejela uredbo o vzpostavitvi in zagotavljanju sistema javnega obveščanja in alarmiranja prek javnih mobilnih omrežij, ki jo je v postopek vložilo ministrstvo za digitalno preobrazbo.

Kot je medijem po seji vlade dejala ministrica Emilija Stojmenova Duh, so v uredbi določeni načini financiranja ter tehnične in varnostne zahteve, ki jih bodo morali pri vzpostavljanju upoštevati mobilni operaterji. “Nujnost za takšen način obveščanja se je pokazala tudi ob nedavnih poplavah in zemeljskih plazovih,” je spomnila ministrica.

Denar za vzpostavitev in vzdrževanje takšnega sistema obveščanja bo vlada namenila iz proračuna. Po ministričinih besedah bo za vzpostavitev na voljo 3,5 milijona evrov, za vzdrževanje v naslednjih petih letih pa bo letno na voljo 340 tisoč evrov. Ministrstvo bo za izgradnjo sistema objavilo razpis.

Kot smo že poročali, v vse več državah EU prejemajo opozorila pred vremenskimi in drugimi nevarnostmi na mobilne telefone. Sporočila se jim ob glasnem piskanju pokažejo kot potisno sporočilo, alarm pa preneha šele, ko uporabnik potrdi prejem sporočila. Po večini EU taka sporočila pošiljajo prek radijskih celic, sistem celičnega oddajanja pa bo v uporabi tudi pri nas. Na tak način obvestila prejmejo vsi, ki so na ogroženem območju, torej tudi turisti.

Slovenija sicer pri uvedbi takšnega sistema že pošteno zamuja. Evropska unija je namreč v pravilniku o elektronskih komunikacijah zapisala, da morajo članice do 21. junija 2022 zagotoviti, da se javna opozorila za nevarnost oddajajo prek mobilnih operaterjev ali drugega primerljivega sistema. Evropska določila smo v svoj pravni red prenesli šele septembra lani, z zakonom o elektronskih komunikacijah.

Ta je mobilne operaterje zavezoval, da morajo obveščanje in alarmiranje prek omrežij omogočiti do 10. novembra letos. Kot so nam tik pred iztekom roka pojasnjevali mobilni operaterji, se priprav niso lotili, saj v rokah niso imeli sprejete in potrjene uredbe s podrobnimi zahtevami in pogoji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!