Končno poznamo pravi razlog, zakaj se okoli luči zmeraj nabere toliko mrčesa

Magazin 01. Maj 202318:39
Žuželke
Profimedia

Dolgo je veljalo prepričanje, da prižgane luči nadležno mrčes privabljajo zaradi svetlobe in toplote, ki jo oddajajo. A kot kaže zadnja študija, ni tako, pač je pravi razlog nekje drugje.

Iz študije, ki so jo izvedli biologi Imperial kolidža v Londonu in univerze na Floridi, izhaja, da umetna svetloba mrčesa ne privablja zato, ker oddaja svetlobo in toploto, pač pa zato, ker umetni vir svetlobe zmoti orientacijo žuželk.

S preučevanjem in opazovanjem metuljev, kačjih pastirjev in nočnih metuljev v bližini umetne svetlobe so znanstveniki tako odkrili, da žuželke, namesto da bi letele naprej, hrbet dejansko obrnejo proti svetlobi, novo študijo povzemajo različni svetovni mediji. 

Naravno vedenje žuželk je namreč takšno, da hrbtno stran telesa obrnejo proti najmočnejšemu viru svetlobe, po navadi sta to sonce ali luna. Ko pa se znajdejo v bližini umetnega vira svetlobe, žarnice, pa žuželke svoje vedenjske vzorce prilagodijo.

Gre torej za reakcijo, imenovano tudi dorzalni (hrbtni, op. a.) svetlobni odziv in je pojav pri živalih, ki za gibanje uporabljajo orientacijo sonca ali lune. To jim namreč omogoča vzdrževanje pravilnega položaja med letenjem.

Kljub temu pa to ne pomeni, da žuželke umetna svetloba privlači. Teza znanstvenikov, ki so sodelovali pri tej študiji, je, da so žuželke ob umetni svetlobi preprosto izgubijo pot. Zato tudi delujejo tako zmedeno in se med letenjem tudi zaletavajo.

Po mnenju znanstvenikov, lahko žuželkam pri naravnem letu (in v izogib roju mrčesa, ki nastane ob močni svetlobi) pomagamo tako, da luči usmerimo proti tlom. To sicer ne bo povsem preprečilo zbiranja žuželk okoli svetlobe, lahko pa jim pomaga pri vrnitvi v naraven položaj leta zato, da nadaljujejo svojo pot.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje