Srbsko mesto dobesedno umira za rakom, oblasti pa bi raje vodni park

Svet 01. Maj 202309:23 3 komentarji
vodni park, akvapark
PROFIMEDIA

V Boru, mestu na vzhodu Srbije, vsak četrti prebivalec oboleva za rakom. Mestne oblasti pa bi raje kot v reševanje zdravstvenih problemov vlagale v vodni park.

“Nikoli nismo bili v večjih težavah,” pravi Irena Živković, aktivistka iz srbskega Bora. “Ljudje obolevajo in umirajo za različnimi rakavimi obolenji, bolnišnica razpada in je v finančnih težavah, zdravnikov ni,” je dejala za srbski portal nova.rs.

V mestu, ki se ponaša z najvišjim proračunom na prebivalca v Srbiji, vsak četrti prebivalec trpi za rakom. Število obolelih se je v zadnjih petih letih podvojilo, pričakovana življenjska doba prebivalcev pa se je skrajšala za 10 let, piše portal. Mesto velja tudi za eno najbolj onesnaženih v državi.

“Če bodo denar porabili za bazene, lahko na zdravljenje pozabimo”

Namesto, da bi se ukvarjale s temi, za mnoge prednostnimi problemi, so mestne oblasti 13. aprila objavile javni razpis za prvo fazo projektiranja in izgradnje vodnega parka v že obstoječem športnem centru, piše nova.rs.

Za prvo je predvidenih pol milijona dinarjev (nekaj več kot 4.200 evrov), vendar se tudi to prebivalcem mesta zdi preveč. “Pravijo, da bo potrebnih pet faz, morda jih bo tudi več in nihče ne ve, koliko nas bo vse to na koncu stalo,” pravi Živković. Dodaja, da so ljudje besni in da v vlaganju v vodni park nihče ne vidi smisla. Še posebej, ker mladi bežijo iz mesta, da bi obvarovali svoje zdravje.

“Nujno potrebujemo novo bolnišnico. Če pa bodo denar porabili za bazene, lahko na zdravljenje pozabimo,” še pravi Živković, ki je tudi predsednica Iniciativnega odbora Stranke svobode in pravičnosti v Boru.

Bolnišnica Bor Srbija
Foto: NOVA.RS

Bolnišnica v razsulu

Da vsak četrti prebivalec trpi za rakom, je pokazala tudi študija srbskega Inštituta za javno zdravje iz leta 2019.

Takrat so tudi priporočili, naj država sistemsko spremlja prebivalstvo. “Tukaj bi morali postaviti tudi regionalni center za maligna obolenja, vendar nimamo niti ortopedov, pediatrov ali zdravstvenih tehnikov, zato o takšnem centru sploh ne moremo niti razmišljati,” pravi Živković.

Da je izgradnja bolnišnice ena od prednostnih nalog v Boru, je pred dobrim letom ob obisku mesta dejal tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić. Obstoječa bolnišnica se namreč otepa z nešteto težavami – od pomanjkanja zdravstvenih kadrov, diagnostičnih aparatov, reševalnih vozil, do katastrofalne cestne infrastrukture.

Za življenje v mestu, v bližini katerega je eden največjih rudnikov bakra v Evropi (trenutno v večinski kitajski lasti), se namreč zdravniki ne odločajo. “Eden od razlogov, zakaj iz Bora in drugih manjših mest zdravniki odhajajo, je v tem, da imajo v večjih mestih manj dela za isto plačilo,” pravi Ana Golubović Spasojević, direktorica bolnišnice.

Irena Živković pa napoveduje, da bodo o tem, ali si bolj želijo nove bolnišnice ali vodnega parka, povprašali ljudi. “In če se bo izkazalo, da si želijo vodni park, ne pa bolnišnice, naj bo tako. Proti ljudski volji pa res ne moremo nič,” pravi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje