Konec okrepljenega nadzora nad slovenskim bojem proti pranju denarja

Gospodarstvo 07. Maj 202415:31 2 komentarja
Pranje denarja
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Ker je Slovenija še dodatno izboljšala ukrepe za boj proti pranju denarja in financiranju terorizma, ne bo več pod okrepljenim nadzorom, so sporočili s Sveta Evrope.

Slovenija je še dodatno izboljšala ukrepe za boj proti pranju denarja in financiranju terorizma, v najnovejšem poročilu ugotavlja strokovni odbor Sveta Evrope, ki se ukvarja s problematiko pranja denarja in financiranja terorizma (Moneyval). Na podlagi doseženega napredka okrepljen nadzor nad državo ni več potreben, so sporočili.

Slovenija je tako na podlagi zadnjega poročanja iz decembra lani z zakonskimi spremembami dodatno izboljšala skladnost s standardi projektne skupine za finančno ukrepanje FATF. Pri edinem priporočilu, kjer je do zdaj dosegala oceno “delno skladno”, to je pregon kaznivega dejanja financiranja terorizma, je Moneyval oceno dvignil na “v veliki meri skladno”.

Skupaj tako za Slovenijo po novem velja, da so njeni izvedeni ukrepi za 11 od 40 priporočil FATF “skladni”, za 29 pa “v veliki meri skladni”.

Moneyval je zato sklenil, da Slovenija ne bo več pod okrepljenim nadzorom, državi pa ne bo več treba vsako leto poročati o nadaljnjem napredku na področju problematike pranja denarja in financiranja terorizma.

Slovenija je bila pod budnim očesom Moneyvala v zadnjih letih zato, ker ji ni uspelo izpolniti splošnega pričakovanja tega organa Sveta Evrope, po katerem bi morale države v treh letih po sprejetju poročila o medsebojnem ocenjevanju odpraviti vse ali pa vsaj večino pomanjkljivosti glede tehnične skladnosti. To poročilo za Slovenijo je bilo sprejeto junija 2017.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje